Førstereis til norsk ishockeys høyborg

Det nyetablerte U11-laget til Idda Ishockeyklubb fikk virkelig målt krefter mot sterke østlandslag under en firelagsturnering i Asker og Bærum.

Publisert:

<p>Alexander Aune og Oliver Snaprud stortrives på tur med Idda Hockey. Her fra siste kamp mot Frisk Asker i Askerhallen. Alle foto på siden: Espen Schou-Nilsen.</p>

Brukergenerert innhold

  • Espen Schou-Nilsen, Idda Ishockeyklubb
Denne artikkelen er over to år gammel

”Vi er bedre enn dem,” sa lagets eldste spiller med et glimt i øyet. ”Ja, og så har vi den beste treneren i Norge”, skjøt lagkameraten selvsikkert inn. Nei, denne dialogen er ikke hentet fra garderoben til Stavanger Oilers før et storoppgjør i Get-ligaen, men var en av flere samtaler blant engasjerte spillerne på U11-laget til førstereisklubben Idda Hockey – i møte med blant annet den etablerte storheten Frisk Asker Hockey.

En spent gjeng Idda-spillere, før kamp mot Jutul Hockey i Bærum Ishall. Fra høyre: Filip Lechowicz, Julian Hepburn, Aron R. Andersen, Alex Aune, Oliver Snaprud, Magnus Broughton, Elias Schou-Nilsen, to “leiesoldater” fra Jutul Hockey og til slutt Adrian Svendsen.

Denne høsten startet Idda Ishockeyklubb sitt første barneparti, etter ett års drift og vellykket etablering av en slagkraftig senioravdeling. Klubbens intensjon om å bygge den sportslige organisasjonen med langsomme og grundige steg har ligget godt fundamentert i strategien, og det står sentralt i vår målsetning at mange av regionens innbyggere i alle aldre skal få oppleve idrettsglede, mestring og kameratskap i vår klubb.

Det nevnte U11-laget var så heldig å få invitasjon til en firelags-turnering på selveste Østlandet den andre helgen i oktober. Kanskje ikke så stort for en ordinær sørlending med ”tåsene” godt plantet i fotballskoene, men for en stolt iskriger med interesse og innblikk i verdens raskeste lagidrett er Østlandet ishockeyens norske høyborg.

En konsentrert keeper Adrian Svendsen tar i mot instruksjoner fra treneren, flankert av sine medspillere.

Forutsetningene for oss som har funnet veien til ishallen Idda Arena er noe helt annet enn for utøvere i hockeyklubbene i og rundt Tigerstaden. Oppmerksomhet og markedsføring av hockey på Sørlandet er en utfordring, og følgelig er rekruttering til idretten vår svært krevende i et idrettslandskap sterkt preget av fotball og håndball. Dessuten er kamptrening mangelvare og krevende – både for spillere og foreldre – når nærmeste motstander/ ishall enten er i Stavanger vestover eller i Skien hvis en ser i motsatt retning. På Østlandet spiller lagene kamper med minst ukentlig hyppighet, mens klubbene på Sørlandet får fire-fem kamphelger i løpet av en kort sesong.

Det var derfor en spent men optimistisk gjeng som satte kursen mot hotellet i Asker sentrum fredag ettermiddag, med nyslipte skøyter og velduftende hockeyutstyr i bagasjen. Så tenker du kanskje at hotell er litt råflott, men her hadde foreldregruppa spesielle behov og ikke minst vetostemme – så valget var relativt enkelt.

Grunnet turneringer som avsluttet en lang fotballsesong på Sørlandet samme helg – jo da, det er pause i fotballen – var fire av spillerne i en allerede slunken spillerstall igjen hjemme. Vi som tok turen er selvsagt ikke i tvil om hvor ungene helst ville vært, men det skal legges til at alle de hjemmeværende har fedre med særs dype røtter og historie i den lokale fotballen. Valget var nok derfor i betydelig grad styrt av de nevnte fedrene, som fortsatt har håp om at poden skal få en fremtidig profftilværelse på gress i Barcelona eller Liverpool.

Vel fremme i Asker ble vi tatt i mot av selveste Vidar Wold. Navnet vil neppe heve mange øyebryn blant fotballfokuserte sørlandsfolk, men for oss med fartstid fra denne fantastiske isidretten er Vidar en virkelig storhet.

Vidar Wold, her fra storhetstiden i Frisk Asker. Vidar var lenge en av Norges desidert beste keepere.

Han har spilt 435 kamper på toppnivå i norsk hockey for moderklubben Frisk Asker, han har vunnet seriemesterskap med samme klubb og kronet karrieren med seier over Canada da han voktet buret for Norge i VM i 2000. Helgen var organisert av vår gode venn, og alt lå dermed til rette for to supre dager med hockey på ukjent territorium.

Foreldregruppa merket det raskt lørdag morgen, noe som var nytt for oss utover mangel på morgenkaffe. Den supre gjengen vi hadde med oss var usedvanlig tente og selvsikre, da de entret de store dørene i Bærum Ishall for å møte ærverdige Jutul Hockey. Ingen ishaller er like og det er alltid en spenning med noe nytt, men respekten for motstanderen var definitivt lagt igjen hjemme på den bløde kyststripe.

Ny trener for partiet hadde hatt god effekt, og spillerne hadde virkelig troen på seg selv. Det skal være nevnt at dette var spillernes første kamp for Idda. De fleste har flere års hockeyerfaring, men opplevde stort sett betydelige og sviende nederlag i U11-serien forrige sesong. Med coach Edvardt kom disiplin, et enkelt og lettfattelig spillesystem og ikke minst merkbar utvikling i grunnferdigheter og spillforståelse – på kun to måneder.

Tøff duell i Bærum Ishall. Idda ga ikke Jutul mye spillerom.

Idda gikk rett i strupen på et Jutul-lag stinn av kamptrening, og for en objektiv part ville det vært krevende å peke på det sterkeste laget gjennom kampen. Guttene våre viste frem pasninger i toppklasse, lekre løp og dribling det luktet svidd av. Selv senioravdelingens selverklærte toppscorer, og far til lagets fotrappe forward holdt på å gå i bakken av forbauselse og måtte ha påfyll av kaffe opptil flere ganger i løpet av kampen.

Etter en rekke lekre detaljer og godt spill fra begge lag stod det 6-6 med halvminuttet igjen på klokka. Dessverre for oss fikk motstanderens bestemann lirket inn seiersmålet ti sekunder før slutt, men det smakte som seier – både for spillere og foreldre. For en kamp og for et lag!

Neste stopp var Jar Isforum i Bærum – vestkantens vugge, der vi skulle møte Jar Hockey. Med kun åtte spillere i troppen var det nå en merkbart sliten gjeng som ikke hadde klart å hente seg helt inn etter kampen mot Jutul.

Laget startet på samme måte som sist etter et kjapt måltid, men etter første periode var det tydelig at manglende krefter påvirket både fokus og hurtighet. Kampen endte 8-3 til vertene, men det skal legges til at disse spilte med tre fulle rekker, mot vår halvannen rekke.

En sliten gjeng hviler seg med film på storskjerm, og Norges beste pizza (iflg. Eën innfødt Askerværing).

Med imponerende innsats på isen og ikke minst super coaching av lagets trener og med grundig og god evaluering i etterkant av hver kamp, hersker det ingen i tvil om hvordan dette vil utvikle seg i fortsettelsen. Etter kampen gikk returen til hotellet, og belønningen ble film på storskjerm og Norges beste pizza for noen slitne unger.

Søndagen kom raskere enn ventet, og solen lyste opp den vakre Askerbygda som garantert kunne måle seg med både Paris og Roma denne dagen. Dagens oppgjør i selveste Askerhallen var helgens høydepunkt, og da var det godt med tid til en solid frokost.

Elias Schou-Nilsen var heldig og fikk en eksklusiv omvisning i Frisk Askers spillergarderobe. Her med beste poengplukker – Garry Nunns gullhjelm, før Get-liga-oppgjøret mot Vålerengen.

En kan si hva en vil. Men slike turer skaper samhold, og det var mye latter og smil rundt bordene – også blant de aldrende karene. Vel fremme i Askerbygdas festning ”Askerhallen,” fikk de heldige som hadde valgt bort spasertur langs elvebredden en eksklusiv omvisning i det aller helligste – spillergarderoben. En og annen slukøret Vålerengen spiller ble observert på vei inn hallen, mens våre krigere også ankom i samlet flokk.

Frisk Asker tronet på tabelltoppen i Get-ligaen før kveldens hatoppgjør mot Vålerengen, og selvtilliten hadde nok smittet over på U11-laget som ventet på isen. Med Edvardt som stødig coach og etter en alvorlig pep-talk gikk elevene på isen med minst like sterk tenning og selvtillit som mot Jutul. Spillsystemet satt som det skulle og samspillet var intet annet enn imponerende. Frisk , godt hjulpet av en stor og sterk spiller, fikk lurt pucken inn back en sterk Idda-keeper to ganger – men kampen var ikke over!

Endelig på is i selveste Askerhallen. Pucken er i ferd med å droppes mot Frisk Asker U11.

En ny strategi talk fra coach tente spillerne på nytt, og de driblet seg gjennom forsvaret som Zucca og hadde snart utliknet til 2-2. For et drama! Dessverre for oss gjentok historien seg og vi fikk et mål mot oss i siste minutt, men innsatsen og energien tar vi med oss inn i det kommende seriespillet. Gjett om Stavanger, Nærbø og Haugesund skal på kjørt seg!

Tidligere kaptein på a-laget i Kristiansand, gjestetrener i perioder, guttas og svoren Frisk-supporter Eilif Brodtkorb var selvsagt på plass i god tid før kamp.

Etter en velfortjent dusj avsluttet vi en begivenhetsrik helg som tilskuere til Get-liga oppgjøret, på samme is som vi nettopp hadde presset ut de siste kreftene. Vålerengen stod på motsatt banehalvdel i en kamp som ikke blir videre utdypet – utover at bortelaget som vanlig dummet seg ut med stygt spill og skitne knep.

Vi ser på det som læring, både i spill og hockeykultur, og satser på revansj i neste runde – vel vitende at våre egne unger kan være i toppen om noen år, hvis de vil! Vi fikk i hvert fall møte en gammel helt. Tidligere a-lags kaptein i Kristiansand, vikartrener for partiet og svoren Frisk supporter Eilif Brodtkorb hadde også tatt turen til hallen, og det var et lykkelig gjensyn for ungene våre – for anledningen kledd i oransje farger. Returen gikk deretter tilbake til fotballens mekka, men bagasjerommet på bilene var tyngre enn ved ankomst – de var fylt til randen med erfaringer, selvtillit og nye vennskap.

Som foreldre er det ufattelig inspirerende å få være en del, ikke bare av denne turen, men av den totale reisen med ungene våre. Ishockey er en fantastisk idrett, og ungene har virkelig motivasjon og tro på seg selv – og at en kan nå så langt en bare vil gjennom dedikert innsats, idrettsglede, respekt og vennskap.

Oliver Snaprud (t.h) og Julian Hepburn (t.v) er nettop ferdige med sine første U11-kamper for Idda Ishockeyklubb, og er klare for Get-liga oppgjør i Askerhallen

Vi har plass til flere utøvere i alle aldre! Besøk oss gjerne på facebook, eller se gjerne vår hjemmeside for mer informasjon om oss: www.iddahockey.no

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Idda Ishockeyklubb
  2. Ishockey