Vant to NM-gull med OL-rifle

Med rifla som Ole-Kristian Bryhn brukte i sommer-OL i 2012, vant jeg to gull i lag og en individuell bronsemedalje i NM i skyting.

Publisert:

Martias Flikka (18) fra Flekkefjord med børsa som sikret ham to gullmedaljer og en bronsemedalje på 50 meter i NM på Østlandet sist helg. Foto: Privat

Brukergenerert innhold

  • Martias Flikka

UTØVERBLOGG: Sist helg var de beste utøverne fra Norsk skytterforbund samlet til NM i skyting på 50 og 15 meter. Jeg stilte med min long rifle kaliber 22, som jeg i sommer kjøpte av mesterskytteren Ole-Kristian Bryhn. Han har tidligere brukt den rifla i sommer-OL i London.

Sammen med mine klassekamerater på Meråker idrettsgymnas, Anders Hjerkinn Helgetun og Sigurd Sve, ble det NM-gull i lag på 50 meter helmatch (40 kne, 40 ligg og 40 stående skudd) samt på 60 skudd liggende på 50 meter. I tillegg fikk jeg bronse individuelt på helmatch 50 meter. Her hadde jeg 1144 innledningsvis, men skjøt meg godt opp i finalen og lå på andreplass før det siste skuddet. Det gikk dessverre ikke så bra og dermed ble det bronse i stedet.

Verdensklasse

Det er kjempehøyt nivå på norske skyttere om dagen, og det ble satt flere nye norgesrekorden denne helga. Jeanette Hegg Duestads ferske norsk rekord på 1190 poeng er fem poeng bedre enn gjeldende verdensrekord. Blinken på 50-meterdistansen er bare én centimeter i diameter.

Jeg går nå på tredje trinn på Meråker idrettsgymnas, på toppidrett med skyting som spisset idrett. Jeg har lenge satset nasjonalt og har flere individuelle NM-medaljer innen den greinen. Helgas bronsemedalje er min første innen internasjonal individuell skyting.

Da jeg begynte på Meråker idrettsgymnas i 2018, hadde jeg ingen intensjoner om å klare meg på den internasjonale linjen. Jeg ble fort introdusert for dette og begynte å interessere meg mer og mer for denne type skyting, som var annerledes enn den «andre type» skytingen jeg hadde holdt på med tidligere (DFS).

Etter jeg vant min klasse i landsskytterstevnet i Stjørdal i 2018 fikk jeg en pengepremie av hjemkommunen min Flekkefjord. Pengene brukte jeg på ei luftrifle jeg hadde ambisjoner om å bruke mye i internasjonal skyting framover. Jeg begynte å skyte mye luftskyting (kun stående på 10 meter med luftgevær) og ble fort mye bedre, jeg ønsket å satse mer på dette og trente mye.

Uvurderlig støtte

Jeg har fått ekstremt mye støtte fra både Flekkefjord kommune, treneren min på Meråker idrettsgymnas Marte Torvik (som for øvrig også har vært/er en av Norges aller beste luftskyttere), og sist, men ikke minst pappa Ingve Flikka som har fulgt meg med skyting fra før jeg var ti år og fram til nå. Uten pappa og resten av familien hadde jeg aldri hevdet meg som nå, kanskje hadde jeg til og med ikke interessert meg for konkurranseskyting.

Da sommeren kom i år, så jeg at den stående skytingen jeg hadde mange hundre
treningstimer med gjorde utslag også på den internasjonale skytingen. Jeg vant på ny min aldersklasse i landsskytterstevnet (som ble arrangert som hjemme-LS i år pga. covid-19), som debutant for skyting nasjonalt med stående skyting.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Søgne skytterlag
  2. Skyting