– Det er helt fullt og vi har minst 20 lag på venteliste, forteller Hildegunn Byklum, turneringsleder på tredje året for Randesund ILs håndballcup for jenter og gutter fra ni til 16 år. Rekordcupen arrangeres 25.-27. august.

HELT SJEF: Det har blitt mye jobbing og lite søvn for turneringsleder Hildegunn Byklum. Det er tredje gang hun er sjef for Dyreparken Håndballfestival. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

I løpet av 14 år har Dyreparken Håndballfestival vokst seg stor, med nesten en dobling de siste fire årene. Med fjorårets deltakerrekord på 384 lag, uttalte cupgeneral Byklum at «jo, nå var nok grensa nådd» og siktet til utfordringer i forhold til logistikk og gjennomføring. Men etter å ha skrudd og vendt på opplegget har arrangøren nok en gang klart å skvise inn noen flere lag.

5500 deltakere

– Bare i årsklassen J11 er det 71 lag, ler Byklum, men hun skulle gjerne sett at flere guttelag tok turen til Sørlandet, spesielt G15 og G16, der det lokkes med pengepremier på 10 000 kroner.

PÅ HJEMMEBANE: Randesund har mobilisert 55 av klubbens lag til helgas Dyreparken Håndballfestival. Disse Randesund-spillere i J16 gleder seg i hvert fall til egen cup. Fra venstre: Helene Isachsen, Ida Tjelta, Henriette Strømsvåg, Hanne Byklum, Mina Gregersen, Ida Camilla Fosse, Marie Ringstad og Sverre Mansaas Bleie (trener). Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Randesund stiller selv med 55 av sine rundt 80 lag, men de aller fleste er tilreisende lag. Mens lag fra lokale klubber bor hjemme, er det mange som trenger et sted å sove. Marit Tellefsen Øie, som har ansvar for overnatting, har full oversikt.

– 1200 spillere og ledere bor på hotell og 1400 på skole, opplyser overnattingssjefen. Trenden med at flere ønsker hotellkomfort, har gjort at arrangøren i år har booket alle tre hotellene i Sørlandsparken.

FJORÅRETS LANGREISTE DELTAKERE: I 2016 kom det lag helt fra Canada for å spille håndball i Kristiansand. Team Alberta stilte med lag i jenter og gutter 16 år. Her fotografert utenfor Badmintonhallen. I år kommer det lag fra Tyskland og Danmark. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

I fjor kom det lag helt fra Canada. Det gjør det ikke i år, men det kommer to tyske jentelag i J12 og J13 og ett G16-lag fra Hjørring i Danmark.

Tidsklemma

– Utfordringen er at vi har to dager å gjøre det på, 10 timer lørdag og ni på søndag, forklarer Byklum om avviklingen av 1011 kamper. Og legger til at banekapasiteten er på «bristepunktet» med totalt 21 baner, hvorav 11 i Sørlandshallen, der de yngste lagene er samlet.

UNDER BYGGING: Hallkapasiteten på Sukkevann utvides med ny hall som åpner 19. desember. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Ny hall på Sukkevann Idrettspark åpnes først 19. desember, og vil ikke kunne benyttes i denne omgang. Men er tiltenkt å huse alle 16-årslagene neste år.

Arne M. Kristiansen og Janne Margrethe Kjær har kontrollen på en hel hær av pipeblåsere.

– Vi har satt opp 120 dommere på 21 baner. Det blir et tett program, men jeg gleder meg, sier Kristiansen, flere ganger kåret til Norges beste dommer.

450 frivillige

– Det er den største dugnaden vi har. Cupen er en viktig inntektskilde for å drifte håndballgruppa i klubben, sier Øystein Konradsen, daglig leder i Randesund IL.

STÅLKONTROLL: Frank Fosse har jobben med å holde 450 frivillige i ørene. Han har inntrykk av at de fleste er positive til å stille opp på dugnad for høstens storsatsing. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Frank Fosse er dugnadsansvarlig og har kontroll på alle de over 450 frivillige. Med seks timers innsats per hode nedlegges det over 2700 dugnadstimer i løpet av helga. Da er det ikke tatt med i beregningen de utallige antall timer til planlegging og organisering av cupen som gjøres av hovedkomiteen. De faste ansatte på RIL-huset avlaster også med mange oppgaver.

Satser på kvalitet

Cupen har hatt en gradvis utvikling siden den spede start i 2003.

– Det tok noen år å innarbeide. Etter hvert som arrangementet har blitt mer profesjonelt har cupen vokst både i størrelse, økonomi og i bedre opplevelse for deltakerne, alt fra avvikling av turneringen, hotellovernatting til underholdning i Dyreparken, sier Jostein Devold, styreleder i håndballgruppa.

Han mener klubben nå drar nytte av stor gjennomføringskompetanse som er bygget opp gjennom årene. Som mål mener han det er viktigere å sørge for kvalitet i alle ledd fremfor vekst.

STILLE FØR STORMEN: Spente, men aller mest stolte. Administrativ og sportslig leder for Randesund Håndball Mona Nordvik (f.v.), styreleder for håndballgruppa Jostein Devold og regnskapsansvarlig i Randesund IL Elin Aasen. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Likevel, håndballsjef Mona Nordvik bærer på en drøm om å kunne utvide turneringen.

– Tenk hvis vi kan ha en egen turnering for 18-årslag jenter og gutter, samlet på et eget sted og med et eget opplegg. Det hadde vært noe.