Endelig fit – med crossfit

Etter mange år med av-og-på-trening uten særlig fremgang, fikk jeg en aha-opplevelse da jeg prøvde crossfit.

Publisert:

Jøran Frustøl (26) fra Songdalen har de siste månedene gått ned 16 kilo som følge av trening og bedre kosthold. Foto: Privat

Brukergenerert innhold

  • Jøran Frustøl
Denne artikkelen er over tre år gammel

Motivasjon kommer i mange former og lyster, for meg var det ønsket om å gå ned i vekt som var sterkest. Jeg har lenge hatt medlemskap på tradisjonelt gym med frivekter o.l. hvor jeg har vært til dels aktiv. Man trener bra i januar også dabber det gradvis av mot sommeren for så ta en velfortjent sommerferie i åtte uker. Mange varianter av typiske unnskyldninger for ikke å trene. Listen er lang.

Mange plager og unnskyldninger

Dette har pågått i mange år, med middels resultater. Jeg har aldri vært ordentlig fornøyd med min egen progresjon. Skader, overvekt, problemer, sykdom osv. er noen av unnskyldningene som går igjen for hvermansen når det kommer til trening. For min del har det dreid seg om skulderplager, overvektig, dårlig rygg, begge knærne er operert opptil flere ganger uten resultater, astma og kraftig allergi.

De fleste tenker at det er ikke vits å slite seg ut når man først er så klein. Det var her jeg tok valget, at jeg skal ikke være som folk flest, det er bare klemme til og satse på det beste. Det har virkelig betalt seg!

Jeg har aldri vært ordentlig fornøyd med min egen progresjon.

Fikk en oppvekker

Midt i august i fjor tok jeg et valg jeg ikke har angret ett sekund på. En god kamerat av meg hadde lenge prøvd å få meg med på denne treningsformen som er omtalt som farlig, feil eller dårlig. Ikke visste jeg, men jeg tok det siste steget, krøp til korset og ble med på crossfit. Første økten jeg var med på var på en ny oppstartet box i Vennesla (CrossFit Hunsfos) hvor jeg ikke kjente noen, og ikke visste hva jeg kom til.

Det var grusomt, under økten trodde jeg at jeg skulle besvime eller dø. Aldri før har jeg kjent en slik puls som hamret i hele kroppen, halsen skrek etter luft og svetten rant. Vi var bare halvveis i økten. Må også legge til at her var formen min på bunn, motivasjonen på topp og jeg trodde «hvor vanskelig kan dette være?» så jeg satset friskt og fikk en real oppvekker.

Det var grusomt, under økten trodde jeg at jeg skulle besvime eller dø.

Ble kjapt hekta

Etter endt økt var jeg svimmel og kvalm – men jøss for en følelse! Det gav så mersmak at jeg hadde flere prøvetimer samme uken, og da var jeg hekta.

Roing er en av favorittøvelsene mine. Foto: Foto: Privat

Crossfit var bare et verktøy for min del i kampen mot vekten, som på denne tiden var relativt høy, og jeg lignet i grunn på en kompe. Raskt etter jeg begynte å trene fant jeg diverse skader og problemer som gjorde det vanskeligere. Min far Svein Frustøl, som er kjent her på Sørlandet som rallysjåfør, anbefalte verdens beste kiropraktor i Søgne. Han identifiserte skadene raskt og gjorde meg bevist på hva og hvorfor. Etter det kunne vi tilrettelegge treningen rundt skadene.

I løpet av det siste halvåret har jeg gått ned 16 kilo, bygd masse muskler og fått sterk kjernemuskulatur som hjelper meg i hverdagen. Jeg har aldri vært så myk heller. Ryggen er nå smertefri, knærne har en lettere jobb og tøyet passer bedre enn noen gang! Medisin for astma og allergi må jeg dessverre leve med, men setter ingen stopper for treningen.

Crossfit vet jeg skremmer mange fordi mange tror man må være så godt trent for å være med, men her tar folk flest feil. Alle øvelser kan skaleres med tanke på hva man faktisk klarer å utføre med hensyn til styrke, skader, fysiske utfordringer og lignende.

Ryggen er nå smertefri, knærne har en lettere jobb og tøyet passer bedre enn noen gang!

Stor fremgang

Da jeg begynte, klarte jeg relativt få situps, et par pushups og ingen pull ups. Olympiske løft var også utfordrende, så det ble skalering på det aller meste. Nå kjører jeg de aller fleste øktene uten skalering og håndterer greit de fleste øvelsene som er kjent i crossfit.

Siden jeg begynte har jeg hatt bratt læringskurve/progresjon. Jeg er over snittet interessert og har brukt veldig mye tid på dette, jeg har tvunget coachene til å hjelpe meg til ting sitter og vært generelt veldig på hugget etter å lære nye bevegelser. Jeg bruker fort to timer fem-seks dager i uken hvor jeg av og til kjører aktive hviledager med lett trening. Det har på ingen måte kommet gratis.

Når vi pakker sammen om kvelden etter endt økt i Crossfit 46, gleder jeg meg alt til neste, jeg er nesten besatt. Det begynte som bare trening for å gå ned i vekt men er nå endt opp med å bli en hobby jeg legger opp dagen rundt. Man blir også kjent med en hel haug av herlige mennesker, som jeg er så heldig jeg får lov å trene sammen med.

Dan Berntsen og meg etter en tung 20 minutters økt. Foto: Foto: Privat.

Jeg har endret kostholdet til det bedre de siste månedene. Jeg var ikke særlig bevist på hva jeg spiste før og hadde uregelmessige måltider. Nå spiser jeg seks-sju ganger daglig. For min del er det ganske vanlig kost, i «riktige mengder», som gjelder. Jeg handler maten selv og kan da være kresen i valgene.

Nå spiser jeg seks-sju ganger daglig.

Et godt tips er å lage mat for flere dager av gangen og legg det i kjøleskapet. Det tar ikke mye lenger tid, også slipper du matlaging flere ganger i uken. I uka går det mye i kylling, fisk, grønnsaker generelt og villris. I helgene unner jeg meg gjerne med litt ekstra, som pizza eller chips. Det er ingen fasit på det, selv om du får mobilapper som kan veilede deg, man kan også lære seg det meste på nett i dag. Kosttilskudd er ikke noe man må ha, men jeg bruker det i form av proteinpulver, oljeblanding og preworkout.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Blogg
  2. Crossfit