Starten går for fjorårets Å i heiane, som da hadde norgescupstatus. I år har den NM-status. Annar Gaustad

Å i heiane på Birkeland for 19. gang

Lørdag arrangeres tradisjonsrike Å i heiane, denne gang også som et NM i terrengsykkelmaraton.

Øyvind Vaagland Reiten, Birkenes IL

BIRKENES: I tillegg til NM-distansene for damer og menn senior er det master- og turklasser i årets ritt. Starten lagt til klokka 12 fra Birkelandsparken.

Det arrangeres også barneritt i Birkenesparken kl 12:30. Dette for de yngre som har lyst til å ta med foreldre og sykkelen for å prøve seg på noen utfordringer, med premier til alle. Det blir også medaljer og mesterskapstrøyer i master-klassene. Så her bør de lokale rytterne med ambisjoner i klassene 30+ og i femårs-klasser kjenne sin besøkelsestid for å hente trøyer og medaljer til Sørlandet.

Som i 2012 legges NM inn i «Å i Heiane», som siden starten i 2000 er blitt en årlig begivenhet for terrengsykkelinteresserte i Norge. Løypa har i løpet av disse 19 årene blitt tilpasset med forandringer i takt med utviklingen av idretten, ryttere og ikke minst syklene som benyttes. Med dette mener vi å kunne tilby et fullverdig, spennende og innholdsrikt løypeutvalg med mye sørlandsterreng for alle grupper av deltagere.

Terrenget her i sør er slik at bakkene ikke blir så veldig lange, men istedet blir det fryktelig mange av dem... Utøverne er i mål etter henholdsvis 45 km (tur), 68 km (damer elite, D/H Master) og 98 km (herrer elite).

Venter god deltakelse

Det er forventet god deltagelse fra både dame og herre ryttere i alle klasser. Det beste damelaget så langt i sesongen, Team Milslukeren, kommer med full tropp. I herreklassen er blant annet Swix Hard Rocx på plass med toppet lag.

Det er for øvrig fjerde gang at den forholdsvis unge sykkelgruppa til Birkenes IL, som ble stiftet i 1973, stå bak et norsk mesterskap i sykling.

I tillegg til NM i terrengmaraton i 2012 arrangerte også Birkenes IL Sørlandets første NM på landevei i 1976. Dette var  NM på tempo m/kongepokal. Mesterskapet ble arrangert umiddelbart etter OL i Montreal, med den senere Birkenes-syklisten Geir Digerud som en klar vinner. Start/mål var i Fritun-svingen, med vending ved Boen og Møglestu. NRK-reporter Kjell Kr. Rike var speaker, nær 1000 tilskuere var tilstede, og både ryttere og media roste Birkenes IL for et flott arrangement.

Sonde Linstad-Hurum fra KCK i front i fjor. Annar Gaustad

Også i 1981 ble det arrangert NM i 50 km tempo på Birkeland. Denne gang stilte ikke Geir Digerud opp - mannen som hadde vunnet fem strake NM på distansen. Han ble proff året før. Favoritt denne gangen måtte bli Dag Erik Pedersen (ble proff i Bianchi-Piaggio tirsdagen før), med Morten Sæther og Bjørn Hamre Gundersen (norgesrekordholder på 50km tempo) hakk i hel. I yr og regn ble det kanskje ikke så spennende som man hadde håpet. Alt stemte for Morten Sæter fra første tråkk, og han fortalte selv etter rittet at dette var "det beste temporittet jeg noen gang har kjørt". Tiden ble 1.06.47. Dag Erik Pedersen måtte nøye seg med 3. plass, også slått av Hans Petter Ødegård.

Sist vi arrangerte NM i terrengmaraton i 2012 ble herreklassen vunnet av Lars Ragnar Manengen i en tett duell med Håkon Austad. Etter en lang og krevende tur på heia syklet de side om side opp Sarons dal og helt inn til målstreken ved klubbhuset i Birkenesparken. Dameklassen ble vunnet av Borghild Løvset.

Driftig arrangør

I tillegg til nå sitt 4. sykkel NM har idrettslaget også vært med på å arrangere to langrennsmesterskap (1963 og 1975), et NM i nattorientering(1984) og et NM i sommerskiskyting i 2006. Totalt blir da dette NM det åttende NM som laget og bygdefolket arrangere og tar del i.

Skiskyting er også en stor og viktig idretts aktivitet på Birkeland. Sykkel og skiskyting har i alle år hatt et godt samarbeide. Det er derfor utøvere og foreldre fra skiskyting som hjelper oss med cafe og annen servering under årets NM. De av dem som ikke sykler selv da!

Dette bildet er også fra fjorårets ritt. Annar Gaustad

Som dere nå skjønner, foregår det mye idrett og aktivitet på Birkeland både sommer og vinter.  Birkenes IL som idrettslag håper at summen av denne kompetansen og frivilligheten bidrar til at dere trives i idrettsbygda Birkenes og at vi kan tilby arrangement og terrengmaraton løyper som kårer verdige NM vinnere både i dame og herreklassen.

Vi håper derfor at så mange som mulig av dere lokale tar turen til Birkeland lørdag 16. juni for å delta eller heie på lokale og nasjonale utøvere. Som nevnt tidligere ta gjerne med barna da det er aktivitet for dem i Birkenesparken kombinert med topp servering.

Ønsker noen å dra på heia for en tur, kombinert med å heie rytterne frem, så er det gode muligheter for det. Løypa går i flere sløyfer. Om ønskelig er det er mulig å se ryttere flere ganger uten store forflytninger. Se link til Invitasjon med kart og løypebeskrivelser.