Slik får du fremgang i treningen

Hva skjedde med «sommerkroppen» og nyttårsforsettet?

Publisert:

Dette innlegget er skrevet av kristiansanderen Elisabeth Sletten (23). Hun er utdannet personlig trener ved Høyskolen i Hedmark, fysioterapeutstudent ved University College of Nordjylland og mental trener. Har tidligere erfaring som idrettsassistent i forsvaret, og konkurrerer nå i styrkeløft utstyrsfritt på juniornivå. Foto: Privat

Brukergenerert innhold

  • Elisabeth Sletten
Denne artikkelen er over to år gammel

Har du noen gang bestemt deg for endelig å komme i gang med trening? Målet er den såkalte sommerkroppen eller har du kanskje et nyttårsforsett? Eller har du kanskje holdt på en god stund, treningen gir deg ikke den samme følelsen og resultatene stiller ikke til forventningene? Hvordan tar man da stegene i riktig retning?

Det høres så lett å starte med trening. Det er jo bare å finne frem treningstøyet og melde seg inn i et treningssenter - så er man i gang. Første uken går fint, det gjør nok den andre og tredje også. Det er også i denne perioden man får mest fremgang. Litt etter litt faller man ut. Andre ting blir gøyere, og trening frister ikke i like stor grad. Du har vært på skolen eller jobb, og sofaen med fjernkontrollen tar over den disiplinen du en gang hadde. Det gjør jo ikke noe, du kan jo bare trene i morgen? Unnskyldninger for ALT. Så er det gjort.

Vi mennesker er vanedyr, vi liker ikke forandringer og derfor havner vi tilbake i våre gamle vaner.

Foto: Privat

Her kommer noen relevante hjelpemidler for ikke å havne i samme ”bås” som så veldig mange andre, år etter år.

Personlig synes jeg det er veldig viktig med et godt realistisk, fristende mål, struktur og plan på treningen.

Struktur:

Det beste tipset jeg kan gi er å finne et så godt mål at det ikke er et alternativ å gi seg. Ha faste tidspunkt på treningen. To-tre ganger i uken holder ikke for meg. Onsdag klokka 1800-1900 og fredag 1700-1800 er bedre. Det er din tid, det er din sjanse til å bevise hva du er god for. Målet og fristelsen er så stor at alt annet kommer utenom.

Plan:

Du må ha en plan på treningen. Det dummeste man kan gjøre som uerfaren er å begi seg ut på trening uten en plan for hva som skal skje den neste timen. Ofte blir man labbende rundt på treningssenteret og prøver de forskjellige treningsapparatene før man ikke finner noe mer å gjøre, for så å gå hjem. Dersom du ikke har en målrettet plan med treningen, kommer du ikke langt, dessverre. Et program med fokus på variasjon og progresjon er den viktigste nøkkelen til å lykkes. Har du ikke kunnskapen, er det ofte en personlig trener på senteret som kan hjelpe deg.

Foto: Jon Klasbu

Mål:

Det viktigste med trening er å sette GODE mål. Både langsiktige og kortsiktige mål. Det handler om å ha noe å se frem til – et lys i enden av tunnelen. Og viktigst av alt; når du har nådd målet ditt – sett deg nye mål.

Når jeg jobber, pleier jeg å bruke ”SMART-Modellen” som gir god struktur og oversikt. Hver bokstav i ordet står for en egenskap eller et kjennetegn målet må ha for at det skal kunne fungere som en drivkraft.

Foto: Privat

Spesifikt: Lag noe konkret, og noe som betyr noe for deg; som å løpe ei mil på under en time, klare x antall kilo i knebøy. Målet du setter deg bør være så konkret som du kan få det. ”Jeg ønsker å komme i form” hjelper ikke. Da vet du jo aldri når du har nådd målet ditt, du vet ikke hvilke tegn du skal se etter når du har ”kommet i form”.

Målbart: Et mål skal selvfølgelig være noe man skal strekke seg mot, men også noe som er målbart. Hårete mål er kanskje ikke det lureste man setter seg. Hvis det er umulig å oppnå, kan det fort bli demotiverende, spesielt i tøffe perioder.

Har du aldri løpt før, er det kanskje ikke så smart å sette et mål om å fullføre et maraton om en måned. Begynn stille og rolig. Gjør det enkelt – kanskje du får blod på tann? Dette punktet er kjempeviktig. Tenk etter – er dette målbart for meg? Tenk også på hva du må gjøre for å oppnå målet ditt. Hvor mye trening bør du legge ned, hva slags øvelser, hvor mange reps, sett osv...

Attraktivt: Tenk over hvor mye målet ditt betyr for deg. Det skal krible i fingrene etter å komme i gang. Tenk på denne følelsen du får når målet er nådd. Lukk øynene og tenk på hvorfor akkurat dette gir deg så mye. Hva føler du når du løper over målstreken, og det ikke har gått en time ennå. Gir det deg mestring, glede, følelsen av å lykkes? Dette punktet skal du bruke å se tilbake på når stormen står som verst. Målet ditt skal være en gulrot, noe som det brenner i hendene dine etter å oppnå.

Foto: Jon Klasbu

HUSK: Mange når ikke målene sine fordi de streber etter å nå andres mål – pass på at dette skal bety noe for deg.

Realistisk: Passer målet inn med dine ressurser, passer det inn i hverdagen, passer det inn med tiden du har til rådighet, passer det med planene fremover, familien? Det er viktig å være helt ærlig med seg selv. Er det realistisk å klare målet, og hvorfor er det realistisk? Når du har funnet ut at målet faktisk er realistisk, er det ingen andre som kan stoppe deg en deg selv.

Tidsbestemt: Noen ganger er dette det punktet som er vanskeligst å svare på fordi det er denne deadlinen vi frykter mest, men det er så viktig. Hvis ikke du vet når du skal nå målet ditt, er det lettere å gi etter. Det er lettere å droppe en trening, det er lettere å ende opp på sofaen, det er lettere å falle for fristelser. Ha en dato!

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Trening
  2. Blogg
  3. Kroppspress
  4. Generasjon prestasjon
  5. Styrkeløft