Det skal være liv og røre på gressmatta, mener Harald Aabel. – Vi må jobbe for å gi barna et best mulig tilbud, sier den tidligere lederen for fotballgruppa, nå nestleder i hovedstyret i Randesund IL. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Nå har Norges Fotballforbund hedret Harald Aabel for hans mangeårige frivillige innsats i Randesund IL.

Hovedpersonen selv var på jobbreise da han fikk melding om at han var tildelt Norges Fotballforbunds pris under kretstinget til Agder Fotballkrets forrige uke.

– Jeg har lagt ned noen timer på bruket her (RILs idrettsanlegg på Sukkevann, red. anm.), så det er selvfølgelig hyggelig med en oppmerksomhet, sier den stolte ildsjelen. Han visste ingenting om nominasjonen på forhånd. Etter å ha summet seg, måtte han ringe opp daglig leder i Randesund IL, Øystein Konradsen, for å høre hva slags pris han egentlig hadde fått.

En ildsjelpris

Honorært lederstipend, som prisen heter, tildeles en person som har nedlagt et betydelig arbeid og bidratt til utvikling i sin klubb de senere år.

Aabels frivillige innsats startet som fotballtrener for sønnene på 90-tallet. A-trenerkurs til tross, trenerkarrieren ebbet ut med syverfotballen. Men selv om han følte sine begrensninger på gressmatta, fant han nye muligheter i klubbens fotballstyre. Som leder for rundt 1000 spillere og trenere. Et verv han hadde for inntil for et par år siden.

Flere suksessfaktorer

– Vi er veldig takknemlig for gode sponsorer og samarbeidspartnere, sammen med innsatsen fra hundrevis av foreldre, sier Harald Aabel, som er med i markedskomiteen i Randesund IL. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Parallelt har Aabel sittet i hovedstyret, og er i dag nestleder for en av Sørlandets største klubber.

– Det er kjempegøy. Du føler du er med å bidra. Man har sine egne tanker og får mange ideer fra støtteapparatet, som sammen kokes ned til tiltak. Vi er jo her for at ungene våre skal få det beste tilbudet, sier Aabel, som mener de mange frivillige trenere og foreldrekontakter har vært avgjørende for klubbens utvikling. I tillegg til penger.

– Kravene i samfunnet har endret seg, og det kreves mer av en idrettsklubb i dag. Dessverre koster det penger. Mye penger. Og den offentlige støtten er liten i forhold til det vi må genere selv.

Markedsarbeidet har derfor vært et av hans hjertebarn. Da inntektene fra spilleautomater forsvant nærmest over natten og inntektstapet skulle erstattes av grasrotandelen, mistet klubben klubben 90 % av sine inntekter.

– Vi måtte prøve å være kreative på sponsorarbeidet, forteller Aabel om etableringen av RIL-Team.

Cuper, skoler og fyrverkeri

Sebra cup. Foto: Foto: RIL

Han var i sin tid med å starte Sebra cup, fotballturneringen for barn i alderen 7- 12 år. Var også cupgeneral i to år.

– Det var tøft i begynnelsen. Det gikk akkurat i break-even. Men vi satset på effekten av jungeltelegrafen og en kompakt turnering, forteller han. 130 lag vokste til 220, og inntekter deretter.

Ellers har han dratt i gang fotballskole i sommerferiene. Og fyrverkerisalg. Noe som kom i stand etter et tilbud fra en importør. Et pyroteknisk kurs og ti år etter, er han fortsatt like aktiv i dagene før nyttårsaften.

– Mindre vafler, forklarer Aabel om en av fotballgruppas inntektskilder.

Tilbake til kjerneproduktet

Men ikke all handel har vært like vellykket. Han var også med å starte opp RIL-shop. Sammen med en annen pappa lå han på alle fire og la gulv rett før åpningsdagen, i en garasje. Import og salg av klubb- og treningstøy virket som en god idé. Etter hvert ble det bedre lokaliteter i det nye klubbhuset. Og ansatte. Men virksomheten var ressurskrevende og ble etter noen år avviklet.

– Som idrettslag må vi fokusere på det vi er gode på: Aktiviteter for barn. Butikk for andre drive med, sier han om tiltaket i dag.

Spillersalg har også gitt noen kroner i klubbkassa. Men den viktigste inntektskilden er klubbens sponsorer.

”Bodde” i perioder på Sukkevann

Det har blitt drukket mye kaffe på RIL-huset for Harald Aabel sin del. Hvor mange timer som går med i uka på sitt frivillige engasjement, vet han ikke. Men han har ingen planer om å gi seg. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Han var også i byggekomiteen for klubbhuset etter brannen i 2008, til det stod ferdig to år etter. Det var da kona ymtet innpå om han kanskje like så godt skulle få seg ei seng der. Han var jo aldri hjemme.

Selv etter at sønnene Kristian (23) og Thomas (19) har sluttet som aktive, fortsetter far i kulissene.

– Det har det vært interessant. Jeg har lært mye og knyttet kontakter. Du treffer veldig mange hyggelige mennesker. Det er et godt samhold og en fin gjeng. Jeg trives godt i miljøet og håper jeg har noe å tilføre, sier Aabel, som i sitt sivile liv er ansatt i Retura Sør AS i Sørlandsparken.

Hans egen fotballkarriere, sist på veteranlaget i Hånes IF, ble lagt på hylla for en håndfull år siden. Men han deltar på ledertrimmen på Sukkevann hver tirsdag og torsdag. I de seinere år har han også begynt med golf. Og i mars ble han valgt til nestleder i Randesund Golfklubb.

En gang ildsjel, alltid ildsjel.