Verdensstjerne på rekordjakt

B.B.S. Sugarlight er verdensstjernen ingen ville ha. Lørdag er han på rekordjakt når han gjester Sørlandets Travpark for første gang.

Publisert:

<p>B.B.S. Sugarlight vinner Oslo Grand Prix i 2015 foran elleville norske supportere. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com</p>

Brukergenerert innhold

  • Richard Ekhaugen, samfunns- og mediekontakt Sørlandets Travpark
Denne artikkelen er over to år gammel

– Å bli den raskeste hesten på norsk jord ville vært fantastisk! B.B.S. Sugarlight kan klare det på Sørlandet lørdag, han har flere toppløp i kroppen.

Ordene tilhører Fredrikstad-amatøren Fredrik Solberg (39) som deleier og trener den norske supertraveren. Han inngår i historien om hesten som ingen ville ha, og som til slutt ble solgt for å finansiere kjøp av en vedmaskin.

Norske B.B.S. Sugarlight tok europeisk travsport med storm i 2014. Etter å ha vært en hyggelig «hverdagstraver» i to sesonger ble hesten som transformert etter at den svenske toppkusken Peter Untersteiner foreslo noen endringer etter sitt første møte med vallaken.

– Peter ønsket blant annet å sko hesten litt annerledes og sette på ham en såkalt amerikanersulky. «Da skal det gå unna», lovet Peter og det har det gjort, smiler Fredrik Solberg.

På 16 starter i 2014 tjente plutselig B.B.S. Sugarlight over 1,8 millioner kroner, vant 11 løp og sprang for første gang under den magiske kilometertiden 1.10 da han vant på 1.09,9a/1640 meter i Rättvik i august. Trav-Europa var advart.

B.B.S. Sugarlight slår verdenseliten i Oslo Grand Prix i videoen fra Rikstoto Direkte under:

<video class="wp-video-shortcode" controls="controls" height="405" id="video-48001-6" preload="metadata" width="720"<source src="http://lokalsporten-media.s3-eu-west-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2017/08/B.B.S.-Sugarlight-Oslo-Grand-Prix.mp4?_=6" type="video/mp4"</source<http://lokalsporten-media.s3-eu-west-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2017/08/B.B.S.-Sugarlight-Oslo-Grand-Prix.mp4</videoI 2015 eksploderte interessen rundt den svarte vallaken. Utelukkende i konkurranse med Europas, og etter hvert verdens beste hester, tjente B.B.S. Sugarlight i løpet av syv måneder heftige 4,5 millioner kroner. Høydepunktet var seieren i et av Europas største travløp, Oslo Grand Prix.

– Det er uten tvil høydepunktet i hans karriere så langt, rammen rundt var helt fantastisk. Jeg stod i NRK-studioet på indre bane på Bjerke under løpet, og da hesten kom inn på oppløpet i ledelsen hørtes bare et brøl fra publikum. Jeg hadde betalt mye penger for å oppleve den følelsen igjen, sier Solberg med smil.

Og nettopp følelsene rundt travsporten er det som står i høysetet for den dyktige amatørtreneren som aldri bruker filter når han gir uttrykk for sine emosjoner etter løp.

– Det er jo opplevelsene som betyr noe, ikke pengene. Det er minnene jeg kommer til å sitte igjen med når jeg blir gammel, understreker Solberg.

Trener og deleier Fredrik Solberg har et helt spesielt forhold til verdensstjernen B.B.S. Sugarlight. Foto: Foto: Eirik Stenhaug.

Og opplevelsene er etter hvert blitt mange for den populære duoen fra Plankebyen. B.B.S. Sugarlight har vunnet millionløpet Olympiatravet, deltatt i VM, og vunnet storløp i både Norge, Sverige, Danmark og Nederland. Utrolige ni ganger i karrieren har vallaken travet på 1.09-tallet, en prestasjon ingen norsk travhest før ham har vært i nærheten av.

Den raskeste tiden som er travet på norsk jord er 1.09,8, satt av Phantasm Soa på Jarlsberg Travbane tidligere i sommer. Fredrik Solberg er helt klar på at den rekorden kan leve farlig på Sørlandet lørdag.

– Bare det å ha en hest som travet på 1.10-tallet er veldig stort, at B.B.S. Sugarlight nå har levert ni løp på 1.09-tallet henger veldig høyt. Han har flere slike løp i kroppen, og han kan gjøre det igjen på lørdag. Det ville vært fantastisk om han ble den raskeste hesten på norsk jord, fastslår 39-åringen.

At B.B.S. Sugarlight skulle havne i østfoldingens eie, skyldes en hel rekke tilfeldigheter. Solberg eide tidligere B.B.S. Sugarlights lillebror, en slitesterk traver som tjente over en million kroner, men hadde ikke fått med seg at den svarte vallaken lå ute for salg.

– Jeg så annonsen i fagbladet Trav og Galopp-Nytt og fattet interesse. Første etterpå fikk jeg vite at hesten hadde vært annonsert samme sted èn gang tidligere uten at noen hadde tatt kontakt, og han hadde også vært ute på auksjon i Sverige uten tellende resultat, forteller Solberg.

– Da jeg ringte selgeren fortalte han at han først hadde fått et bud på 40. 000 kroner, men at han siden ikke hadde hørt noe fra budgiver. Jeg syntes på denne tiden at 40. 000 kroner var mye penger, og bød ham de 25. 000 kronene jeg hadde til rådighet. Selgeren var på jakt etter en vedmaskin på dette tidspunktet, og godtok budet slik at han kunne brukene pengene som mellomlegg for å skaffe seg en slik, humrer Solberg.

B.B.S. Sugarlight og Fredrik Solberg på besøk på treningen til FFK på Fredrkstad stadion. Lørdag kan han bli den raskeste hesten på norsk jord noensinne når han gjester Sørlandets Travpark. Foto: Foto: Eirik Stenhaug.

Lørdag gjester verdensstjernen med den uvanlige bakgrunnen Sørlandets Travpark for første gang i karrieren når han jakter seieren i Kristen T. Gundersens Æresløp. En triumf i et av de største løpene på sørlandsbanen vil bety mye for kretsen rundt B.B.S. Sugarlight.

– Jeg husker Kristen T. Gundersen godt fra min egen oppvekst, og da spesielt hans elitetraver Ingson. Å kunne få hedre en så stor travpersonlighet ville vært utrolig stort også for meg, sier den ydmyke treneren.

B.B.S. Sugarlights rekordjakt starter kl. 16:48 på Sørlandets Travpark lørdag.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Trav