<p>Dette bildet er tatt under Skagerrak Swim i Aquarama sist helg. Foto: Lars Erik Nes. </p>

Agder-svømmere er favoritter i mange ÅM-øvelser

Hele 92 svømmere fra de fleste av Agder svømmekrets’ klubber stiller førstkommende helg i årets områdefinale i Årsklassemesterskapet i Nedre Eiker i Buskerud.

Steinar Tangstad
Agder Svømmekrets

Svømmere fra Agder er favoritter i syv av tolv klasser, og konkurrerer med svømmere fra Buskerud, Vestfold og Telemark. De 24 beste i de fem områdefinalene her i landet går til Landsfinalen i april.

I ÅM svømmes det i seks klasser, 11 til 16 år for jenter og gutter og alle svømmere må svømme alle stilarter samt medley. Den med høyest poengsum til slutt vinner. I områdefinalen teller fire av fem øvelser, mens resultatene fra alle fem øvelser teller i Landsfinalen.

Agder har gjort det veldig bra i områdefinale Sør de seneste årene og stadig vært beste krets og har hatt flest deltakere. Slik er det i år også, og i syv av de tolv klassene topper egdene påmeldingslistene.

Det er i gutteklassen Agder stiller sterkest.

I 15-årsklassen ligger tre KSA-gutter best an og Dennis Aateigen og Ole Marius Rist Jensen ble da også nr. to og tre i landsfinalen sammenlagt i fjor. Her vant Dennis 400m fri og 200m rygg på nye bestenoteringer i 14 årsklassen og Ole Marius vant 200m bryst.

Det er ventet en flott fight mellom disse to guttene i områdefinalene og man kan vente nye landsbestenoteringer i 15 årsklassen. I fjor vant Lillesandsgutten Ole Marius områdefinalen, mens en syk Dennis fullførte fire av øvelsene for å kvalifisere seg til landsfinalen.

Like gamle Malene Rypestøl fra Varodd ble toer i landsfinalen i fjor og blir meget suveren i områdefinalen også i år. Hun og hennes største konkurrent i landsfinalen, Astrid Julie Halvorsen fra Skjetten, er begge allerede på juniorlandslaget.

I alle gutteklassene fra årgang til 01 til 05 er det Agder-gutter som er favoritter, Andreas Håbesland Klausen, KSA i 02, Ole Einar Ueland, Lillesand i 03, Elias Hammer, Vågsbygd i 04 og Oskar Erklev, Vågsbygd i 05. De to yngste klassene deltar ikke i Landsfinalen.

Blant jentene har også Solveig Bratland fra Vågsbygd i 03-klassen høyeste oppnådde poengsum før områdefinalen.

Stevnet går over tre dager og svømmerne får derfor maksimum to øvelser pr. dag og i to økter, og svært ofte blir det derfor et vell av perser.

Norges svømmeforbund legger stor vekt på systemet med Årsklassemesterskapet og at svømmere i ung alder skal beherske alle stilarter og gjennomføre lengre distanser i ung alder så som 400m fri, 200m rygg, 200m bryst, 100m butterfly og 200m medley helt fra 12 årsalderen.