Det er ikke ofte Norges midtbanelegende Erik Mykland tar bladet fra munnen. Men nå har den tidligere Start-yndlingen kjent behov for å melde seg på debatten om spillestil på det norske fotballandslaget.

I et innlegg på Facebook gir han først uttrykk for at han setter pris på hvordan landslaget forsøker å styre kamper. Deretter forklarer han hvorfor han ser på 4-4-2-formasjon som vanskelig å skape suksess med:

«Jeg har spilt midtbane hele mitt liv, i vidt forskjellige fotballkulturer.Jeg mener veldig sterkt at å spille 4-4-2 er et system som ikke gavner det du har lyst til å få til. Det blir for lite homogent og for få spillpunkter til å ha den trygghet med ball som hver enkelt trenger for å spille til en rød en. Den største svakheten er nok hvor store hull det blir defensivt når vi mister ballen.»

— Unødvendige balltap

«4-2-3-1 er et system som frigjør enormt mange flere muligheter for de som spiller sentralt, det blir ikke så statisk som det andre tallsystemet. Selv om dere har fått kantspillere som går inn i banen i 4-4-2 systemet så skaper det mer ubalanse enn nødvendig ved balltap.»

«Jeg vet av erfaring hvor mye tryggere og bedre man blir i valg med ball med tre sentrale. Har vært med å kontrollere kamper mot lag som på papiret er bedre enn oss, det var fordi vi i Panathinaikos som laget heter, var tidlig ute med to sentralt defensivt og en som skapte uro foran oss.»

Mykland mener også at landslaget har fått fram en spiller i Mats Møller Dæhli som bør dyrkes på følgende måte:

«Det å tre småpasninger opp i det trange rommet mellom midtbane og forsvar er noe du har spillere til. Du har også en som er veldig flink til å utnytte dette rommet, som mottaker av pasningene som måtte komme.»

Med 78 A-landskamper fra midtbaneplass burde Erik Mykland vite hva han snakker om.

Også Tom Nordlie har bedt landslagssjef Per Mathias Høgmo om å vrake sin 4-4-2-formasjon.