Best i kvalifiseringen var den slovenske verdenscuplederen Peter Prevc. Han var i en klasse for seg og med 136,5 meter og 159,2 poeng, var han 6,2 poeng foran hjemmefavoritten Severin Freund (134,5 meter).

Johann Forfang var tredje best med sine 139 meter og 151,8 poeng. Kenneth Gangnes ble nummer fem med 138 meter og 150,0 poeng.

Anders Fannemel var best av nordmennene som måtte kvalifisere seg. Han landet på 133,5 meter og med 140,3 poeng endte han på 8.-plass.

Fordi det er såkalt knockout-hopping i hoppuken får også de kvalifiserte hopperne poengsum i kvalifiseringen.

Joachim Hauer hadde 127 meter og 128,8 poeng. Det holdt til 17.-plass.

Daniel-André Tande ble nummer 19 med 126 meter. Halvor Egner Granerud hadde 119,5 meter, noe som holdt til 43.-plass. Han hadde blant andre Gregor Schlierenzauer med ni enkeltseire fra hoppuka, bak seg.

Andreas Stjernen landet bare på 115 meter og ble nummer 53 i kvalifiseringen, men får hoppe fordi han er blant de ti beste i verdenscupen.

Hoppukearrangørene fikk litt problemer innledningsvis. Etter over en time uten strøm fikk man endelig gjennomført en treningsomgang. Kvalifiseringen startet et kvarter forsinket.

Nakenhopperen møter Kasai

Halvor Egner Granerud debuterer i verdenscupen tirsdag. 19-åringen sikret seg duell med den japanske superveteranen Noriaki Kasai.

Granerud skulle egentlig deltatt i Lillehammer tidligere i desember, men ble diskvalifisert på toppen før han rakk å sette utfor.

Asker-hopperen landet på 119,5 meter. Det holdt til 43.-plass i mandagens kvalifisering.

– Det var greit. Hoppet kjentes helt ok ut. Det var ikke noe fulltreff, men det er deilig å ha kvalifisert meg til rennet. Det var det viktigste, sa Granerud.

Han fikk litt kjeft da han glemte å ta på seg startnummeret gjennom pressesonen etter rennet, men det får gå på kontoen for manglende rutine.

– Det var et brukbart kaos, men jeg la ikke så mye merke til det. Jeg hadde fokus på meg og mitt. Så får man heller kose seg når man har landet, sa Granerud om hoppukedebuten.

Han er mest kjent som nakenhopper etter et svev uten hoppdress i Midtstua som 16-åring.

– Det var kjedelig at det ikke ble to treningsomganger, for jeg skulle ha testet en ny dress. Dermed endte jeg med den gamle renndressen, siden jeg ikke har noen hopp i den nye, sa Granerud.

Det var et omfattende strømbrudd som førte til et par timers utsettelser i Oberstdorf mandag.

– Du lærer deg å vente som skihopper. Jeg har ventet lenger tidligere, sa Granerud.

Slapp nordmenn

Nå gleder han seg voldsomt til tirsdagens renn.

– Jeg gleder meg. Det er bare å slippe seg løs. Jeg gleder meg enormt, sa talentet.

Han hadde to ønsker for duellhopping, begge ble innfridd.

– I duellen håper jeg å unngå alle de norske og topp ti i verdenscupen. Jeg skal gjøre mitt beste uansett, sa Granerud.

Kasai ligger på 13.-plass i verdenscupen.

(©NTB)