— Jeg ser motstand hos noen og spørsmål hos andre, og jeg hadde ikke satt årslønna mi på at det går gjennom, sier Anders Eggen. Han er styreleder i Divisjonsforeningen. Interesseorganisasjonen for klubbene i dagens fire 2. divisjonsavdelingene.

Mener det er verdt å vente

Sist helg møtte Eggen representanter for alle «sine» klubber og ble møtt av mange spørsmål rundt forslaget til ny seriestruktur som fotballstyret nå vil fremme for fotballtinget.

Anders Eggen er styreleder i Divisjonsforeningen. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

På fotballtinget siste uken i februar kan det bli fattet et vedtak som kommer til å kaste rundt på alle planer klubbene i dagens 2. divisjon og 3. divisjon har. Det vil føre til dramatiske endringer for hvem skal rykke opp og ned kommende sesong. Dette kan bli vedtatt bare to måneder før fotballen ruller for alvor på dette nivået. I forslaget fra fotballtinget ligger det i kortene at 2016 skal være overgangsår.— Det kan være fornuftig å ta en time-out på ett år før man iverksetter, sier styrelederen i Divisjonsforeningen.

  • Les mer om NFF-forslaget til nye seriestruktur:

Radikale endringer

Endringen av seriesystemet som fotballstyret har foreslått innebærer at det blir, dersom det går igjennom på fotballtinget, opprettet en ny 2. divisjon under 1. divisjon (OBOS-ligaen). I dag er det 4 avdelinger med 14 lag på dette nivået.

Forslaget som fotballtinget skal ta stilling til, innebærer at 2. divisjon neste sesong skal bestå av to avdelinger med 14 lag.

Overgangsåret

I overgangsåret vil det bli følgende regler:

  • Halvparten av lagene (syv lag) i hver av de fire 2. divisjonsavdeling vil rykke ned og bli plassert i en ny 3. divisjon.

  • De 4 vinnerne av 2. divisjonsavdelingene vil også i 2016 rykke opp til 1. divisjon (OBOS-ligaen).

  • De fire nederste lagene i 1. divisjon (OBOS-ligaen) vil rykke ned. Dermed vil de to nye 2. divisjonsavdelingene i 2017 bestå av lagene fra 2 til og med 7, samt de fire lagene som rykker ned fra OBOS-ligaen.

  • De syv nederste lagene i 2. divisjon vil bli plassert i den nye 3. divisjon som vil ha seks regionale avdelinger med 14 lag.

  • De 6 avdelingene i nye 3. divisjon vil i tillegg bestå av de fire beste i alle de 12 av dagens 3. divisjonsavdelinger. I tillegg vil de 8 beste femteplasserte i de 10 avdelingene med 14 lag få plass.

  • Disse endringene skal skje denne sesongen dersom forslaget til endringer blir vedtatt.

Droppet endringer av eliteserien

I utgangspunktet ønsket seriekomiteen som utredet seriestrukturen å endre Eliteserien (Tippeligaen). De ville redusere antall lag fra 16 til 14 og innføre et sluttspill. Denne endringen møtte kraftig motstand fra mange toppklubber.

Fotballstyret valgte derfor å beholde de to øverste divisjoner som før, med en stor forskjell: Det vil bli bare to lag som rykker rett ned fra 1. divisjon (OBOS-ligaen). I dag rykker fire lag direkte ned.

— I utgangspunktet var vi positive til å endre Tippeligaen. Og vi er ikke negative til å endre seriestrukturen nedover heller. Samtidig var jo meningen med å skape et nytt seriesystem, at det skulle løfte norsk fotball internasjonalt. Vi sliter med å se at vi får med flere lag i Champions League og Europaligaen samt flere kvalifiseringen til EM og VM-sluttspill for landslaget vårt med de foreslått endringene, sier Anders Eggen.

En av begrunnelsene som fotballforbundet også bruker for å gjøre endringer er å skape bedre utviklingsarenaer for unge talentfulle spillere.

Utvikling av talenter

I dag rykker 25 prosent av lagene ned fra 1. divisjon (OBOS-ligaen). Mange mener at det har ført til at hardt pressede lag i nedrykksstriden derfor ikke har turt å bruke unge spillere, men har tydd til erfaring og innkjøpte utlendinger.

Samtidig er det en tro på at en mer spisset 2. divisjon vil være en bra plass for unge spillere til å skaffe seg erfaring på seniornivå.

Ole Johan Aas er trener for Ullern som spiller i 2 divisjon kommende sesong. Han er klar til å kjempe med sitt lag for å bli en av de syv beste lagene og da eventuelt være klar for den nye 2. divisjonen. Men har er slett ikke sikker at dette fører til at flere unge fotballspillere vil få en arena for utvikling.

— I toppen av dagens 2. divisjon finnes det knapt en juniorspiller. Jeg tror ikke det blir flere med en ny 2. divisjon. De beste juniorene spiller i Eliteserien. De nest beste i bunnen av 2. divisjon, sier Aas.

Han tror det er lite å tjene på å gjøre de endringene som er foreslått.

— Det kan virke som om de gjør noe bare for å ha gjort noe, sier han.

Ny episode av Aftenpodden Sport. Høydehus, barneidrett, «sværingen fra Rælingen» og en trener i trøbbel er tema: