Juni 1998: På hotell Meridien Montparnasse i Paris er verdens fotballtopper samlet. En ny FIFA-president skal velges etter João Havelanges 24 år lange regjeringstid. Da svenske Lennart Johansson legger seg natten før valgdagen, tror han at han vil bli valgt som fotballens øverste leder.

På valgdagen er det imidlertid FIFAs generalsekretær Sepp Blatter som står igjen som den store vinneren. Med 111 mot 80 stemmer blir sveitseren valgt som president.

Det ble begynnelsen på en epoke som skulle vare i 17 år. Først denne uken falt Blatters imperium.

Det skjedde etter at en rekke korrupsjonsavsløringer har kastet FIFA inn i kaos. En rekke fotballtopper er siktet for korrupsjon, og amerikanske myndigheter har varslet at flere avsløringer vil komme. Onsdag innledet FBI etterforskning av tildelingene av fotball-VM i 2018 og 2022 til Russland og Qatar. Den tidligere amerikanske fotballtoppen Chuck Blazer har også innrømmet at FIFA-styremedlemmer tok imot bestikkelser i forkant av tildelingene av VM i 1998 og 2010.

— Trist

På en kafé i Oslo tenker Per Ravn Omdal tilbake på valget i 1998. — Jeg sto veldig nært Johansson. Det var trist. Den gangen gikk det rykter om konvolutter med penger. Det har vært en snakkis siden, og det begynner å nærme seg en troverdig dokumentasjon. Det var jo et tilbakefall, sier Omdal.

Per Ravn Omdal sammen med tidligere UEFA-leder Lennart Johansson, her fra 2002. Foto: NTB scanpix

Omdal var da visepresident i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) og styremedlem i FIFA. Det siste var han frem til 2001. Da fikk Blatter presset inn sin mann: den franske fotballegenden Michel Platini.Da hadde Omdal sammen med 10 andre styremedlemmer i FIFA anmeldt Blatter for økonomisk utroskap.

— Den saken ble henlagt, men den skapte vondt blod. I dag så jeg en side fra VG fra den gangen. «Blatter vil kaste Omdal i fengsel», sto det. Det var en turbulent periode. Det som skjer nå er dessverre noe som har pågått over tid. Åtte-ti personer er også tatt for korrupsjon under marsjen, forteller Omdal.

Blatter behersker overlevelsens kunst bedre enn de fleste. Hva er det som gjør at han har kunnet holde på makten i 17 år?

— Han er en sjarmerende, karismatisk fyr. Han er flink til å omgås mennesker og til å løfte ting opp på et politisk nivå, beskriver Omdal.

- Har du noen gang fått tilbud om bestikkelser?

— Nei. Det er et viktig skille. VM-kandidater inviterte oss på besøk, men der inntok vi en holdning fra UEFAs side om at vi ikke aksepterte private invitasjoner. Vi inviterte i stedet søkerne til oss.

- Er du sikker på at det ikke har forekommet bestikkelser i forbindelse med tildelinger også av EM?

— Med min beste vilje kan jeg ikke si at jeg har sett det. Det har sikkert vært et eller annet som har forekommet, men jeg kan ikke peke på det. Det har forekommet at noen søkere har tatt litt hardt i når det kommer til gaver, og da har det faktisk vært en kultur for å levere det tilbake eller til generalsekretæren i UEFA.

- Du opplever at det har vært den gjennomgående holdningen?

— Ja, jeg føler det.

- Hvorfor tror du det har vært slik, hvis vi ser på hva som har skjedd i FIFA?

— Det er en helt annen åpenhet i forvaltningen og saksbehandlingen i UEFA enn i FIFA. Det er et langt mer demokratisk system og sinnelag. I FIFA begynte jeg med Havelange som president. Han gjorde fantastiske ting for fotballen, men det var en helt annen måte å lede på. Det var en fremmed verden.

- Hva slags kompensasjon får man for å sitte i FIFA-styret?

— Man får dekket reise og diett, og så har det vært en årlig godtgjørelse. Jeg må bare være så ærlig å si at jeg ikke husker hva den var på.

- Åpenheten rundt dette har vel ikke vært god nok?

— Nei, det er klart.

Mener Blatter burde trukket seg umiddelbart

Blatter har varslet at han vil presse frem reformer i FIFA før han trer til side om seks til ni måneder. Mange mener dette er et forsøk på å redde ettermælet som FIFA-president. Omdal er tindrende klar på at Blatter i stedet burde ha trukket seg umiddelbart.

GIR SEG: Sepp Blatter trakk seg tirsdag kveld som FIFA-leder. Foto: Reuters/Arnd Wiegmann/Files/NTB scanpix

— Han burde gå av nå, og overlate til den eldste visepresidenten å fungere som president frem til neste kongress. Den gamle presidenten må ikke drive og tukle med reformer eller rutiner. Det må nye, friske krefter ta tak i, fastslår Omdal.Han ramser opp tre konkrete endringer som må på plass i FIFA:

  • En øvre aldersgrense i styret på 70 år.

  • En grense på åtte år som president.

  • En sterkere representasjon av kvinner i styrende organer.

- Hva må en ny president gjøre?

— Skape et reelt demokrati med åpenhet. Vi kan ikke leve i 2015 og holde Garcia-rapporten eller lønnen til presidenten hemmelig. Presidenten må være dynamisk, en sterk og god leder. Så må alle 209 medlemsland være med å bidra inn i komiteer på hvert sitt fagfelt, som kan danne et beslutningsgrunnlag for styret. Da skaper du troverdighet, sier Omdal.

- Hvor sterkt står FIFA nå?

— De har fått en skikkelig kilevink. Så må vi huske på at dette er verdens største idrett med svære ressurser. Fotballen står sterkt i samfunnet, og det må vi bygge videre på.

- Er kontakten med grasroten god nok?

— Nei. For mange land og ledere prioriterer ikke barne- og ungdomsfotballen. Å få frem gode samfunnsborgere er kanskje fotballens viktigste oppgave.

- Tror du det kommer flere lik ut av skapet nå?

— Det kan nok hende. Dette er begynnelsen på lyset i tunellen. Blatters avgang gir håp for at vi kan bruke en sånn situasjon til å skape noe helt nytt som alle kan samles om. Det tror jeg er mulig, sier Per Ravn Omdal.