øyvind alsaker Foto: Cornelius Poppe
Leverkusen. Agent for Leverkusen - Tor Kristian Karlsen (26) t.h. med verden som arbeidsområde. Her sammen med sjefen for talentspeidingen i klubben. Foto: Scanpix

— Jeg støtter klubbene hundre prosent når de ikke lar sine stjernespillere forsvinne uten videre, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Han følger maktspillet som utspiller seg rundt overgangsvinduets gullkalver med stor interesse. Denne sommeren har mye dreid seg om Tottenhams Luka Modric, som er ønsket av og ønsker seg til Chelsea, og Cesc Fàbregas, hvor spørsmålet i flere år har vært når og ikke om han blir Barcelona-spiller. Nå ser tiden endelig ut til å være kommet, og Arsenal må la sin viktigste mann fare.

Alsaker er ikke i tvil om hvor hans sympati ligger, når spillere med mange år igjen av sine lukrative kontrakter oppdager at gresset er en anelse grønnere i en annen bydel eller nasjon, og ønsker seg bort.

Klubbene under press

— Når det er situasjoner som man har med Modric og Fàbregas, opplever jeg at spiller og agent setter i gang en prosess som gjør at selgende klubb havner under et veldig press. Jeg synes Spurs og Arsenal slåss en veldig viktig kamp, når de kjemper for ikke å slippe sine stjerner, med mindre de får så mye igjen for det at det blir verdt det. Kommer vi dit at det er nok for en spiller å levere inn en transfersøknad, for så å forsvinne med første og beste bud, da er vi på ville veier, mener Alsaker.

Den London-bosatte speideren, fotballanalytikeren og skribenten Tor-Kristian Karlsen, er enig.

- I mange tilfeller er det ikke noe poeng for klubbene å selge. Hvis Tottenham får 50 millioner pund for Modric, vil de slite veldig med å erstatte ham ved å hente en spiller av samme kvalitet, fordi de ikke er kvalifisert for Champions League, argumenterer han.

- Bare lojale mot penger

Det er blitt hevdet at klubber yter større motstand nå enn tidligere, når større aktører i fotballverdenen banker på og vil snappe deres juveler under kontrakt, men Alsaker og Karlsen er usikre på om det er tilfelle.

— Jeg vet ikke om klubber i større grad enn før tvinger sine spillere til å bli, om det er en slags trend. Jeg har ikke opplevd det slik, men det kan likevel være noe i det, sier Alsaker.

- Jeg tror det er tilfeldig at det kan virke slik, og at det kan se ut som spillerne er blitt mer lojale mot kontraktene de har signert, selv om de vil bort. Jeg tror man er lojal mot én ting, og det er penger. Verken spillere, agenter eller klubber tenker moralsk, alle tenker på seg selv, sier Karlsen.

Hvis det i det hele tatt skjer noe i tilfellet Modric, tror han det først blir i de siste dagene av overgangsvinduet, om nesten tre uker.

— Det kan bli presset inn en sen handel der.

Karlsen mener nettopp de avsluttende klimaksdagene av vinduet er det beste tidspunktet for en spiller å tvinge seg ut av en klubb.

- Fansen glemmer lett

— Begynner man å sutre og uttrykke ønske om å dra tidlig i et overgangsvindu, gjør man det vanskelig for seg selv. Da blir det masse skriverier og mediekjør, i tillegg til at man kan få fansen imot seg. Gjør man det klart at man vil dra tre-fire dager før vinduet stenger, legger man press på klubben uten at det trenger å få så store konsekvenser. Enten får man gå, eller så blir man og da glemmer fansen lett.

Han påpeker at også klubbene tjener på å selge sent, fordi prisene stiger inn mot og på "Deadline Day", noe som ikke minst var synlig på januarvinduets siste dag, da Andy Carroll og Fernando Torres gikk til og fra Liverpool for henholdsvis 35 og 50 millioner pund.

Også Alsaker har merket seg supporternes evne til å tilgi.

— Bare se på Rooney og United-fansen. Han ville bort, men ombestemte seg. Det forholdet er reparert nå.