Fotball , 30. september 2007 , Tippeligaen , Fredrikstad - Rosenborg , hoveddommer , Svein Oddvar Moen Haugar SK , Foto: Thomas Andersen , Digitalsport Foto: Thomas Andersen , Digitalsport

Heter du Svein Oddvar Moen, kan det gå hardt for seg. Enda du aldri har holdt i ei dommerfløyte eller blåst for et straffespark.

Møt Svein Oddvar Moen (67) fra Stjørdal. Den ene av to med dette navnet i Norge. Den andre bor i Haugesund og er fotballdommer med noen diskutable avgjørelser på samvittigheten de siste årene. Det har Svein Oddvar Moen på Stjørdal fått svi for.

«Ditt svin!»

«Han står jo for faen en halv meter utenfor 16-meteren. Gå ut i skauen og dø, ditt helvetes verdiløse svin».

Denne hyggelige beskjeden kom i brevs form til Stjørdals-Moen for et par år siden da Haugesunds-Moen hadde dømt straffespark til Lillestrøm mot HamKam, og etterpå innrømmet at det var feil fordi, som brevskriveren sa: Forseelsen skjedde utenfor 16-meteren.

— Jeg lo litt da jeg åpnet brevet. Det var satt sammen av utklipte bokstaver fra aviser og blader for at vi ikke skulle kunne ta håndskriften. Jeg tok det jo ikke alvorlig, men jeg sendte det til Rune Pedersen i dommerkomiteen, og han tok det alvorlig, sier Svein Oddvar.

Men noen løsning på brevmysteriet ble det aldri, for poststempelet var ikke lesbart.

Røk nesten ut selv

Vår mann er greenkeeperassistent på golfbanen i Stjørdal, og har en karriere på fotballbanen fra 3. divisjon og nedover.

En gang like etter at kortene var innført i stedet for advarsel, fikk han et gult kort fordi motspilleren (angivelig, vel å merke) filmet seg til et frispark og Moen spurte dommeren; «unnskyld, men hva dømte du for?» Dommeren flekket kortet opp av brystlomma og ga klar beskjed om at neste gang var det rett ut.

Så det er klart han skjønner at fotball engasjerer. Men han skjønner ikke helt språkbruken:

— Det er jo litt i overkant med sånne brev som jeg fikk. De sier jo at fotball er en lek, og da blir det for dumt å sende trusselbrev. Men det er jo greit at folk har meninger.

Lek eller alvor?

Han har fått telefoner også.

- Hallo , sa en fyr, og begynte og skjelle ham ut for noenmerkelige avblåsninger han mente å ha registrert.

— Du har nok kommet til feil mann, svarte Svein Oddvar Moen lurt.

- Hvem er jeg kommet til da? spurte mannen.

— Svein Oddvar Moen, svarte Svein Oddvar Moen.

- Ja, men det er jo han jeg skal snakke med, sa fyren litt betuttet før han fikk forklaringen.

Og sms-er.

- Med samme innhold, men ikke fullt så harde ord, forteller greenkeeperassistenten.

«Elendig!»

«Du er en elendig dommer. Finn deg en annen hobby», var anbefalingen til Moen på Stjørdal da Moen fra Haugesund hadde vist ut Daniel Berg Hestad i første serierunde et år.

Men det er aldri så galt at det ikke er godt for noe. For Svein Oddvar Moen - han i Haugesund, altså - har jo dømt noen gode kamper også. Og da har det vanket skryt på stjørdalsutgaven.

— Det var samme sommeren som jeg fikk det brevet. Da tikket det inn et par sms-er med skryt for god dømming.

- Enn i år? Navnebroren din har hatt et par-tre omdiskuterte avgjørelser. Har du hørt noe?

— Ingenting.

- Ikke noe for meg

- Du har aldri vært inne på tanken om å ta opp dommerkarrieren, da?

- Jeg ble spurt, men nei, det er ikke noe for meg. Jeg har nok med golf. Der er det litt løsere stemning, sier Svein Oddvar Moen (handikap 7,2).