La oss aller først starte med litt geografi. Øya Guernsey har litt over 65.000 innbyggere og er en kronbesittelse i Den engelske kanal utenfor Frankrike. Det betyr med andre ord at Guernsey er en stat som er underlagt den britiske monarken (Ekstern link).

Den 20.juni 2011 var en stor dag for fotballen på Gurnsey. Dette var dagen da de fikk tillatelse til å tre inn i den engelske seriepyramiden på nivå ti. Denne sesongen spiller de i 1. divisjon i Combined Counties Football League.

Det i seg selv er ikke så spesielt, men det er forutsetningene for at det skjer som er litt utenom det vanlige.

Tar alle utgiftene

Et lag fra nivå ti i England kan ikke akkurat sette seg i privatjeten sin og ta en svipptur til Gurnsey på bortekamp. Derfor har Guernsey lovet å påta seg alle reiseutgiftene til lag som kommer på besøk.

Klubben har regnet seg fram til at det vil bli snakk om over to millioner norske kroner.

— Avtalen er at vi skal betale for 22 personer fra hver klubb som kommer på bortekamper mot oss. Vi skal dekke alle utgifter rundt reiser, som for eksempel parkering på flyplass, fly, overnatting og transport på Guernsey, sa klubbdirektør Mark Le Tissier, ja, broren til Matt, til BBC i juni.

Det koster ikke bare å få alle lagene til Guernsey, men klubben fra den lille øya skal selv reise på bortekamper, noe som vil koste laget dyrt. Klubben vil med andre ord bruke en del millioner på å spille på nivå ti i England.

Mange vil nok spørre seg om det er verdt det. Svaret er ja, mener Le Tissier.

1400 tilskuere

Vi satte oss ned og så på budsjettet. Vi la sammen hva vi kunne få fra sponsorer og andre som ville bidra, samtidig som vi så på nytteverdien for samfunnet. Til slutt kom vi fram til at dette var noe vi måtte klare å få til , sa Mark, som også har fått med seg broren Matt Le Tissier som klubbpresident.

Klubben har nesten fått en perfekt start på sesongen i 1. divisjon i Combined Counties Football League. Etter ti seriekamper står de med ni seiere og en uavgjort. I historiens første hjemmekamp ble det seier 5-0 foran over 1400 tilskuere på Footes Lane, som har en makskapasitet på 5000 tilskuere.

Guernsey kan ikke skryte på seg å ha de mest kjente spillerne på laget. Tidligere Portsmouth-keeper Chris Tardif og Ryan Zico-Black, som har landskamper for Nord-Irland, blir beskrevet som lagets største stjerner av fotballbladet FourFourTwo.

Må betale for å skrive under

Man skulle kanskje tro at en klubb med et flere millioner stort reisebudsjett ga spillerne reisegodgjørelser, men slik er det ikke for den lille klubben fra Guernsey.

Her må spillerne selv betale £25 i det øyeblikket de signere for klubben, noe som tilsvarer rundt 220 norske kroner.

Det vites ikke hva som er klubbens store plan for årene som kommer, men flere som blogger om det som skjer i de lavere divisjonene i England tror de ønsker å rykke opp med en gang.

I sin første treningskamp var det AFC Wimbledon som kom på besøk til Guernsey. Denne klubben startet selv opp i Combined Counties Football League, og brukte selv ni sesonger på å rykke opp til det landsdekkende engelske ligasystemet. Det er vel tvilsomt om Guernsey har planer om å gjøre det like bra, men det er uansett slike fargeklatter man trenger i fotballen.

Et øysamfunn som vil oppnå noe, lokale krefter som vil bidra og en rund ball som skaper engasjement.