— Jeg snakket med Stig Inge da jeg snudde og valgte Norge. Det var viktig for meg å ha med ham, sier Hareide, som trente Bjørnebye i sin tid i Brøndby.

— Jeg kunne ikke si nei til denne sjansen, og gleder meg skikkelig til å ta fatt. Landslagene er de viktigste signalene som blir sendt ut fra norsk fotball, og de signalene skal fra nå væe udelt positive, sier Bjørnebye.

Nei til Lyn

Bjørnebye takket nei til jobben i Lyn, og sa at han har litt vondt av Lyn som var veldig rause mot ham.

— Dette var de to mest attraktive tilbudene for meg. Begge ligger ti minutter unna det nye huset jeg har kjøpt, sa den nye assistenttreneren.

Avtroppende landslagskaptein Henning Berg tror Bjørnebye vil være et godt valg som assistent for Hareide.

— Stig Inge har en lang erfaring og har sikkert mye å bidra. Han er seriøs og har gode holdinger, sier Berg til VG Nett.

Bjørnebyes rolle

— Stig Inge skal gjøre en del ting i aldersbestemt fotball, blant annet skal han veilede yngre landslagsspillere i forhold til karriere, måte å spille, og holdninger. Han skal trekke utviklingslinjene opp til A-landslaget og spille en sentral rolle i relasjonsbygging til norske og utenlandske klubber, sier fotballpresident Per Ravn Omdal om Bjørnebyes nye rolle.

Det var Hareide som ønsket å ha med seg Bjørnebye, og han møtte ingen motstand i fotballforbundet. Alle skryter av den nye assistenten.

— Jeg hentet Stig Inge til Brøndby da jeg var der, på lån fra Liverpool, og han kom for å spille fotball og ikke for å tjene penger. Han er en fin spiller, et fint menneske, og han er interessert i utvikling. Han viste Brøndby-spillerne gode holdninger, sier Åge Hareide.

— Stig Inge har fortsatt nærhet til landslagsmiljøet han var en del av for ikke så lenge siden. Han har vært med på hele Norges oppgangsperiode under Drillo og Nils Johan Semb, og vi kan gjennom ham få ut det beste de lagene hadde å by på. Dessuten er han en steikanes kjekk kar, skrøt Hareide.

Ny stil

Omdal sier forbundet håper å føre videre prinsippene med gjennombruddshissighet og soneforsvar.

— Men vi håper og tror at Åge Hareide skal klare å utvikle det som skjer framover på banen, når det gjelder oppbygging av angrep og avslutning av angrep, sier Omdal.

— Vi skal ta med oss de tingene landslaget har vært gode på, og videreutvikle dem, sa Hareide.

— Fotballens grunnidé er å score mål. De største opplevelsene i fotball er knyttet til å score mål. Men for å kunne angripe, må laget være godt organisert, sier Hareide.

— Utgangspunktet vil bli soneforsvar og gjennombruddshissighet. Et av hovedpoenget jeg vil jobbe med, er å flytte fram flere spillere i angrep, sier Hareide.

— Å ha et komplementært lag vil være viktig. Hvis to stjerner kjemper om én posisjon, må den ene sitte på benken, hvis andre spiller er bedre i andre roller, sier Hareide.

Han understreker at han ønsker å spille underholdende fotball.

— Vi har et publikum vi er til for. Det skal vi alltid huske, sier Hareide.

— Vi vil få til en større åpenhet rundt landslaget. Vi er folkets lag, og vi vil stille opp for dem, sier landslagstreneren.

— Jeg lot hjertet bestemme da jeg ombestemte meg, og valgte Norge. Jeg er glad for at Geir Solstad i forbundsstyret viste storsinn. Det gjorde at jeg kan sitte her i dag, sier Hareide.

— Vi er veldig godt fornøyd med sluttresultatet vi har kommet fram til. Jeg vil også minne om at vi er ute med en løsning en måned før fristen vi hadde satt oss, sier fotballpresident Per Ravn Omdal.