Skiskytterne måtte si opp ansatte. Nå er endelig nye sponsorer på gang

Tre ferske avtaler skal sørge for at økonomien kommer på rett kjøl.

Publisert

Johannes Thingnes Bø under VM i Hochfilzen sist vinter. Det har gått litt opp og ned for norske skiskyttere de siste sesongene og at Statkraft sa opp sin sponsoravtale på kort varsel i vår, ble en skikkelig nedtur for forbundet. Foto: LEONHARD FÖGER, Reuters/NTB scanpix

Man skulle tro at idretten som vekselvis største og nest største vintersporten på norsk TV, ikke ville ha store problemer med å skaffe seg sponsorer.

Men fem måneder etter at Statkraft avsluttet sitt engasjement som hovedsponsor for norske skiskyttere står skiskytterne med et gapende hull i det som er budsjettet deres. Statkraft sa opp sin avtale på kort varsel i vår. Skiskytterforbundet ble nødt til å redusere kostnadene. 1,8 årsverk er borte, og de har hatt problemer med å finne ny sponsor.

– Vi ble nødt til å gjøre en ryddejobb i organisasjonen etter at Statkraft forsvant, sier generalsekretær i Norges Skiskytterforbund, Rakel Rauntun til Aftenposten.

Les også

De norske gullkalvene er til salgs: Håper på millioninntekter

Les også

Konfliktene vi husker: Derfor blir det bråk rundt stjernenes personlige avtaler

Les også

VM-gullet har uteblitt, men sponsorinntektene skyter i været for alpinistene

Løsnet i høst

Men bare en drøy måned før de første skuddene går i skivene og sesongen starter, er forbundet i ferd med å tette hullene.

– I løpet av oktober skal vi signere tre nye avtaler. Men jeg kan ikke si hvem disse sponsorene er foreløpig, sier Rauntun.

– Er disse avtalene store nok til at det dekker inn for tapet av Statkraft?

– Det klarer de. Ikke allerede denne høsten, men på lang sikt, sier Rauntun.

Men det betyr samtidig at da må den aller største sponsoren til norske skiskyttere, Norges største bank DNB, bli med videre. Neste år går avtalen ut, og forbundet er allerede i forhandlinger med storbanken om en forlengelse av avtalen.

DNB er såkalt generalsponsor. Det vil si at de er den største sponsoren og den sponsoren som har prioritet og får mest profilering.

Tiril Eckhoff har de siste årene vært en av de tydeligste profilene i norsk skiskyting. Men det har ikke vært nok til å holde på alle sponsorer. Foto: Kerstin Jönsson, AP/NTB scanpix

Mangel på resultater

Vegard Arntsen er leder i analysebyrået Sponsor Insight. Han er ikke bare overrasket over at skiskytterne har hatt sine problemer med å tette sponsorhull.

– Det har vel vært en mellomperiode de siste par årene for skiskytterne hvor resultatene ikke har vært de helt store i perioder. Dessuten var det en stor oppbygging til VM på hjemmebane i 2016. Nå er det mer hverdag igjen, sier Arntsen.

Han slår fast at det ikke er noe venstrehåndsarbeid å få i stand større sponsoravtaler.

– De som ønsker å gå inn som sponsorer, fokuserer på færre avtaler. Tidligere så du at noen sponsorer gikk igjen overalt. Nå er bedriftene langt mer bevisste på hva de skal få ut av alle sponsoravtaler.

Generalsekretær Rauntun kan bekrefte at det handler om hardt arbeid å erstatte store sponsorer som Statkraft.

– Jeg vil ikke si at skiskyting er mindre attraktive som sponsorobjekt. Når du ser på det store bildet, så er det flere som vil være med, og det viser vel også våre tre nye avtaler, sier Rauntun.

Sikter høyere

Selv om skiskytterne har hatt mindre penger og har vært nødt til å kutte bemanningen, så er hun klar på at det ikke har gått ut over den sportslige satsingen i OL-sesongen.

– Vårt mål er å skaffe større sponsorinntekter enn i dag for å bli bedre i perioden fra 2018 til 2022. Det jobber vi med hver eneste dag. Odd-Bjørn Hjelmeset med erfaring fra sponsorarbeid er kommet inn, og vi har engasjert en ny salgssjef. Jeg er mer optimistisk enn noen gang. Det ser ganske lyst ut, mener generalsekretæren.

Arntzen i Sponsor Insight er klar på at man må ha noe å selge først.

– Alt handler om prestasjoner og profiler. Skiskyting er som alle andre idretter avhengige av nye ansikt og nye friske profiler for å gjøre seg attraktive i sponsormarkedet.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport – vi oppsummerer landslagets VM-kvalik, hyller Island og kongen av Danmark:

Publisert