Straffesparkene kom som perler på en snor i tirsdagens ligacup-oppgjør mellom Liverpool og Middlesbrough.

Først var det en aldri så liten oppvarming da Patrick Bamford på straffe satte inn 2-2 på overtid av andre ekstraomgang.

Deretter gikk det slag i slag med scoring på scoring i straffekonken. Etter 30 straffespark var det omsider slutt — på stillingen 14-13 til Liverpool. I ligacupens historie var dette den lengste straffekonken noensinne.

— Straffespark er en treningssak. Man må visualisere hvordan det blir i kampene. Du må beholde roen. Utførelsen er avgjørende, det handler om hvor godt du klarer å plassere skuddet og krafta du skyter med. Du må kunne variere hvor du skyter. Og så må du følge med på keeper. Alt dette er trenbart, slår Kjetil Rekdal fast.

SIKKER SKYTTER: Kjetil Rekdal kan saktens smile ved tanken på egen straffeskyting. Her i et fornøyd øyeblikk etter Viking - Vålerenga i august. Foto: DIGITALSPORT

Rekdal er kanskje Norges beste straffeskytter gjennom tidene. At han er den mest profilerte er helt sikkert.Naturligvis spesielt på grunn av straffen mot Brasil i 1998, men også straffekonken mellom Lillestrøm og Vålerenga i 2003 huskes av mange. Det var da den berømte replikken «Det e' bedre at I score enn at du bomme» falt fra spillende trener Rekdal til Erik Hagen. Rekdal scoret, Arild Sundgot bommet, og dermed vant Vålerenga straffekonken 11-10. ## Tunbridge overgår Liverpool

Mellom Liverpool og Middlesbrough ble det scoret på 27 av 30 forsøk, 90 prosent av sparkene.

— Hvor mange straffer bør en keeper ta?

— Normalt er det fair å forvente at han skal kunne ta én av fem. Det er der snittet ligger, på 80 prosent, sier Rekdal.

The Guardian har lett fram tre anledninger hvor straffekonker i ligacupen har endt 9-8, og i FA-cupen har de funnet 11-10 som best. I FA Trophy har man opplevd samme resultat som Liverpool-Middlesbrough: 14-13. I arkivene til FA finner vi likevel en straffekonk som overgår disse: I en omkamp i en forberedende runde til kvalifiseringen til FA-cupen i 2005/06-sesongen, endte det 16-15 på straffespark mellom Tunbridge Wells og Littlehampton etter totalt 40 straffer.

Liverpool vant FA-cupen det året etter en langt kortere straffekonk i finalen: 3-1 - mot West Ham.

Nevnte Littlehampton var for øvrig med på en straffekonk i første kvalifiserende runde til FA-cupen i 1997 som innebar en enda mer treffsikker straffekonk enn Liverpool-Middlesbrough: Marlow scoret på alle de 11 de tok, mens Littlehampton bommet på sin 11. og siste.

Verdensrekorden må vi til Afrika for å vinne. For i Namibia skulle det 48 spark til før KK Palace slo Civics i cupfinalen i 2005, kan Guinness rekordbok fortelle oss. Straffekonkresultatet ble til slutt 17-16 - treffprosenten var nede i 68,75. Den gangen måtte to av spillerne på hvert lag skyte tre straffer hver. Straffekonken tok omtrent like lang tid som selve kampen.

Panenka i straffekonk

Litt kortere, men mer berømte straffesparkkonkurranser enn både Tunbridge - Littlehampton og Palace - Civics finnes er det mange av. Den populære og upopulære måten å avgjøre kamper på er definitivt dramatisk.

TRYGG: Rune Tangen var kjent som en trygg straffeskytter, mye på grunn av sin evne til å se an keeperens bevegelser. Her fra tiden som trener i Moss etter endt spillerkarriere. Foto: DIGITALSPORT

Verdens kanskje aller mest berømte straffespark er det Antonin Panenka som står for — og det sparket kom i en straffekonk. Han chippet ballen midt i mål og avgjorde EM-finalen mellom Tsjekkoslovakia og Vest-Tyskland i 1978.I 1994 ble for øvrig VM for aller første gang avgjort på straffekonk. Brasil slo Italia etter at Roberto Baggio blåste ballen høyt over på Italias siste forsøk.

Disse er de beste

Mange spillere har blitt kjent for å være gode straffeskyttere. På oppfordring trekker Kjetil Rekdal fram tre av de han mener er av de aller sikreste.

Førstemann han trekker fram er er en midtstopper som er seriemester med Moss og Rosenborg.

— Rune Tangen var bra i norsk målestokk, sier Rekdal.

PRESIS: Fredrik Ulvestad er den av dagens norske spillere som Kjetil Rekdal føler seg tryggest på scorer på sine straffespark. Foto: DIGITALSPORT

Nestemann han trekker fram er en tysk forsvarsspiller:— Michael Kutzop fra Werder Bremen.

Kutzop scoret ifølge Wikipedia på 39 av sine 40 straffer i Bundesliga. Men den ene missen hans er den mest kjente i tysk fotballhistorie: Han hadde sjansen til å avgjøre ligagullet i seriefinalen mot Bayern München i nest siste serierunde i 1986. Straffen gikk stang ut, Werder rotet det til i siste serierunde, og dermed vant Bayern serien på målforskjell.

- Og i dagens fotball?

— Fredrik Ulvestad i Aalesund er bra. Han har ikke bommet ennå, konstaterer Kjetil Rekdal.