Da Stabæks juvel slapp Aftenposten og flere andre norske medier inn i hjørneleiligheten sin på Bekkestua i går kveld, var det én ting som var så godt som fraværende: Smilet hans.

Noen timer tidligere hadde han fått telefonbeskjed om at Stabæk hadde vendt tommelen ned til tyrkiske Trabzonspors bud på 40 millioner kroner. «Alan» trodde knapt at det var sant. Han var helt sikker på at han ville få reise, at alt var i orden.

–Jeg har ikke motivasjon nå. Jeg er veldig trist, og jeg vet ikke når tristheten vil gi seg. På banen er jeg en spiller som har behov for å være fornøyd og glad. Det er jeg ikke nå. Det føles som om jeg har mistet en stor mulighet i livet. Jeg har en stor familie i Brasil, det er ikke en rik familie, og alle hadde håpet at dette skulle gå i orden, sier han.

Håper fortsatt

25-åringens norske agent, Lars Petter Fosdahl, bekrefter at Trabzonspor hadde tilbudt Alanzinho 60 millioner kroner over de tre neste årene. Verken Fosdahl, agenten Marcelo Di Almeida, tolken Morten Hennie eller hovedpersonen ville si det høyt, men det skinte gjennom at den søkkrike Stabæk-investoren Kjell Chr. Ulrichsen får skylden for at avtalen gikk i vasken.

–Stabæk gikk med 30 millioner kroner i underskudd i fjor, forstår du at de kan si nei til 40 millioner for deg?

–Nei, det forstår jeg ikke. Jeg får mer og mer juling på banen, og jeg kan bli skadet. Det vet man aldri. Nå frykter jeg at jeg ikke vil få et tilbud som dette igjen.

–Vurderer du å «streike»?

–Nei, selvfølgelig ikke. Jeg har kontrakt med Stabæk, er profesjonell, og elsker klubben.

–Skal du dra med Stabæk til La Manga på treningsleir?

–Det er om tre dager, det er lenge til, svarer Alanzinho, som håper at ting kan ordne seg før det internasjonale overgangsvinduet stenger natt til 1. februar. Fosdahl tror imidlertid at sjansen hos Trabzonspor er tapt. Han sier at de «må trylle» for å få til noe.

«Cash up front»

Stabæk var fornøyd med tilbudet fra tyrkerne, men ikke med måten betalingen skulle skje på. I Alanzinho-leiren bekreftes det at den norske klubben krevde over halvparten av overgangssummen med en gang. Det kravet skal ikke ha vært der da partene hadde et svært positivt møte fredag kveld.

–Vi beklager at vi ikke var klare nok, vi burde ha vært tydeligere tidligere, men det har skjedd mye i klubben i det siste, sier Stabæk-leder Einar Schultz, som forteller at spilleren ble «veldig lei seg» da han fikk beskjed om avgjørelsen.

–Stabæks premisser endret seg i løpet av helgen, sier Fosdahl.

Han og makker Di Almeida liker ikke spekulasjonene om at Trabzonspor kan ha dårlig betalingsevne:

–Jeg har undersøkt dem nøye, min venn Zico har anbefalt dem, og det har også Aurelio, som alltid fikk pengene sine da han spilte der, sier Di Almeida.

–Trabzonspor kjøpte spillere for 180 millioner kroner sist sommer, og gjorde opp for seg overalt. Det har jeg sjekket, forteller Lars Petter Fosdahl.

Tenk på mennesket

Mens agentene hans snakket, sank en matt utgave av Alanzinho ned i skinnsofaen sin, omgitt av «Årets Beste»-statuetter, en flatskjerm som sendte Norges håndballbragd mot Tyskland og et fotografi på veggen som symbolsk nok viste en tåkelagt vei uten ende.

–Dette handler ikke bare om fotballspilleren Alanzinho, men også om mennesket Alanzinho. Han er ikke født inn i noen rik familie , sier Di Almeida.

–... i Bærum, supplerer Fosdahl.

«Alan» føler at han har utrettet og oppnådd alt som er å utrette og oppnå i Norge.

Det føler ikke Stabæk.

Fortsettelse følger.