— En rekke spillere er påfallende svake. Disse er veldig utsatt for lyskeskader, sier lege Trygve Kase til Bergens Tidende.

Den tidligere legen på A-landslaget har i en årrekke jobbet med fotballspillere. Nå er han lege ved Ringvoll-klinikken i Østfold, og har behandlet en rekke utøvere for lyskerelaterte skader. Kase har også klare meninger om hvorfor omfanget av slike skader har økt kraftig de seneste årene.

— Det er en trend rundt i klubbene at all trening skal skje med ball. En nedprioriterer styrketrening og glemmer at man skal være muskulær sterk. Det er heller ikke godt nok kun å trene styrke i oppkjøringen. Det må gjøres i alle årets 12 måneder, sier spesialisten på idrettsskader.

Han legger vekt på at det særlig er for lite trening av lårmuskulatur, buk og rundt bekken. Muskelgrupper som er spesielt viktige for å hindre lyskeskader.

Enig med Kase

I Brann har Christian Kalvenes, Robbie Winters og Olafur Bjarnason i lang tid vært plaget med lyskeproblemer. Fysioterapeut i klubben, Frode Skjelvan, er enig med Kase i at manglende styrke har en vesentlig del av skylden.

— Det blir ofte for mye ensidig trening. De spillerne hos oss som sliter med dette er for svake og stabiliserer områdene rundt hoftene for dårlig, sier Skjelvan.

Ifølge Skjelvan har Brann tatt konsekvensen av dette og forandret treningen for å forbedre styrken rundt hoftene.

— Styrketreningen i fjor ble veldig konsentrert rundt disse områdene. I tillegg har vi begynt med koordinasjonstrening som vil hjelpe. Det tar tid å forbedre dette, men jeg blir både overrasket og skuffet om vi ikke får mindre av disse plagene i fremtiden. sier han.

Lårmuskulaturen svekkes veldig fort uten trening. Dermed kan andre skader være med på å fremprovosere lyskeskader siden utøveren må trappe ned treningen.

— Får du deg en lyskeskade er det lett for å havne i en ond sirkel. Du trener ikke styrke fordi du har vondt og blir bare enda svakere og verre i lyskene, sier Kase.

Ofte feil diagnose

For Kalvenes har den onde sirkelen vart i over halvannet år. Winters og Bjarnason har slitt siden i sommer uten å bli kvitt plagene

— Det er vanskelig å stille diagnose på disse skadene. Dermed blir det ofte stilt feil diagnose, sier Kase.

Han anbefaler klubber som over lang tid har slitt med slike skadde spillere om å sende dem vekk for å bli sett på med nye øyne.

— Det er lett å se seg blind, sier Kase.

Skjelvan ser poenget, men føler at klubben er veldig bra dekket opp når det gjelder kompetanse på området.

— I tillegg til meg selv er det både lege og manuellterapeut å konsultere med, sier fysioterapeuten.