Petter Northug vant det nye langløpet som innledet rulleskifestivalen i Sandnes onsdag.

Trønderen kom rett fra høydetrening på Tenerife og var smartest i spurten etter 60 kilometer i ufyselig regnvær i traktene på Jæren.

– Jeg måtte bruke en del krefter for å hente inn Petter (Eliassen). Jeg fikk god hjelp av Nygaard da, sa Northug til NRK.

– Det gikk ikke fort underveis og det var egentlig bare å ligge å vente til slutten, sa 30-åringen.

Etter målgang ristet Northug på hodet, slo staven i et gjerde og kastet den fra seg.

— Jeg ville hatt Tomas (broren) her framme også. Samarbeidet mellom oss får terningkast to, sa han til NRK.

Tomas Northug havnet flere minutter bak vinneren.

Annenplassen gikk til Andreas Nygaard, mens langløpskongen Petter Eliassen ble nummer tre.

Northug tok også en spurt underveis. Torgeir Skare Thygesen var mest aktiv underveis og tok hjem to spurtpriser verdt 15.000 kroner hver.

Vinneren av løpet sikret seg 75.000 kroner.

83 til start

Eliteklassen for menn teller totalt 83 deltakere, og det er litt av et stjernekobbel som stilte til start i dette langløpet på rulleski. Petter Northug var selvsagt det store stjernenavnet på startstreken i og med at Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder. Han skulle opprinnelig vært på startstreken onsdag. Blant andre kjente navn finnes Dario Cologna, Sjur Røthe, Petter Eliassen, Øystein «Pølsa» Pettersen, Anders Aukland, Eirik Brandsdal og John Kristian Dahl for å nevne noen.

Mot dette stjernekobbelet stilte en lokal utøver med store forventninger til kveldens nyvinning i Blinkfestivalen, nemlig Stian Hoelgaard fra nettopp Ålgård. Han hadde utvilsomt sitt store gjennombrudd i langløp i vinter med en rekke topplasseringer i de store klassikerne.

Langløpet, Blink Classics, innleder en fire dager lang rulleski fest i Sandnes og omegn. Allerede torsdag skal løperne i gang med den beryktete motbakken Lysebotn Opp. En syreprøve av dimensjoner for deltakerne. De to siste dagene foregår i sin helhet inne i Sandnes sentrum med både distanserenn og sprint for både langrenn og skiskytterne.

Ny rekord og ventelister

Årets Blinkfestival er mer populær enn noen gang, med hele 800 langrennsløpere og 400 skiskyttere på startstreken. I tillegg er det lange ventelister på å få slippe til.

— Det er en klar rekord i antall påmeldte i år, dette sier noe om hvor stor rift det er om å få bli med på Blinkfestivalen, og hvilken posisjon vi har bygget oss opp. Vi er stolte over dette, sier sportssjef i Blinkfestivalen, Arne Idland.