TØFT: Så nervøst er det å være Oilers-trener når laget ditt gjennomfører en hockeybragd. Foto: PÅL CHRISTENSEN
JADA! Stian Høygård slapp jubelen løs etter sensasjonen i Tsjekkia. Foto: PÅL CHRISTENSEN
OILERSJUBEL: 5-4 over tsjekkiske Ocelari Trinec er smått sensasjonelt. Foto: PÅL CHRISTENSEN
FORSANGER: Christian Dahl Andersen var en av målscorerne til Oilers. I garderoben etter kampen ledet han allsangen. Foto: PÅL CHRISTENSEN
Oilers-treneren på plass i garderoben. Foto: PÅL CHRISTENSEN
Jubelbrøl i Oilers-garderoben. Foto: PÅL CHRISTENSEN
Her scorer Christian Dahl Andersen 4-2 for Oilers. Foto: PÅL CHRISTENSEN
Oilers kunne juble for ledelse. Foto: PÅL CHRISTENSEN

TRINEC-OILERS 4-5

TSJEKKIA (AFTENBLADET): Etter 3-7 i mesterligadebuten mot finske Tappara torsdag, var det ikke mange som trodde på Oilers-seier mot Trinec lørdag kveld. Men etter en skikkelig bragd av Stavanger-laget endte det til slutt med en sensasjonell 5-4-seier i Werk Arena.

— Dette er den største seieren i klubbens historie. I hvert fall i én enkelt kamp. Å slå et tsjekkisk topplag på bortebane i en turnering som dette er bare helt utrolig. Jeg er fryktelig imponert av spillerne som ofrer alt for å vinne, sier Oilers-trener Petter Thoresen etter seieren mot Trinec.

- Hører hjemme her

Sportsdirektør Pål Higson vil ikke gi seg med dette.

— Målet på forhånd var å ta noen store skalper. Nå har vi tatt én, men vi skal ikke gi oss nå. Dette er et bevis på at vi hører hjemme i dette selskapet.

— Det var ikke ett menneske i hele verden, bortsett fra oss i Oilers, som trodde at vi kunne dette. Derfor er det helt fantastisk deilig. Vi lærte mye av kampen mot Tappara Tampere, og det synes jeg vi viste mot Trinec. Vi holdt hodet kaldt selv om de presset på, og utnyttet mulighetene da vi fikk dem, sier Christian Dahl-Andersen.

Som mot Tappara, var det Oilers som startet kampen i Trinec best. Anført av sin eminente førsterekke, ledet Oilers 3-1 midtveis mot laget som åpnet mesterligaen med å slå sveitsiske Bern med 7-0. Oilers spilte med stor offervilje, gjorde kloke valg med pucken og fikk bidrag fra langt flere enn de gjorde i Finland sist.

— Vi deppet ikke etter kampen mot Tappara, i stedet bestemte vi oss for å kjøre på videre. Vi scorer noen skikkelige «møkkamål» og ofrer oss for hverandre. Når så mange bidrar, blir det som regel bra til slutt, sier Kristian Forsberg – som vendte hjem til norsk hockey nettopp for å oppleve triumfer som denne.

Så stygt ut

Riktig nok så det stygt ut da Ocelari Trinec først reduserte til 2-3. Christian Dahl-Andersen ga Oilers en ny tomålsledelse like etter, men så var det bare Tsjekkia i Trinec. De rødkledde vertene reduserte først til 3-4 mot slutten av midtperioden, før de satte inn 4-4 tidlig i den tredje.

— Vi fortsatte å spille smart selv om de presset på. At de scorer noen tilfeldige mål som endrer retning på våre backer er litt utur, men i det store og det hele er jeg veldig fornøyd med alt vi gjør, sier Petter Thoresen.

Og da Oilers hadde jobbet seg tilbake i kampen, fikk Stavanger-laget muligheten til å avgjøre til sin fordel. Den tok de – om enn litt senere enn planlagt. Oilers skuslet nemlig bort den gylne muligheten da de hadde to spillere mer på isen, men hva gjør vel det når de scorer likevel?

I spill fem mot fire dunket Nick Plastino til fra blålinja. Pucken føk gjennom en skog med spillere foran mål og forbi Hrubec i Trinec-målet.

— Jeg prøvde bare å få pucken gjennom spillerne foran mål. Da den gikk inn, var det en helt syk følelse. Vi har jobbet fryktelig hardt for dette. Alle spillerne ofret alt for å vinne, og da viser vi hvor gode vi er, sier matchvinner Nick Plastino.

Mot slutten presset hjemmelaget fryktelig på, men en kombinasjon av blokkeringer, taklinger, keeperredninger og smarte valg holdt pucken ute.

Holm husket dårlig

— Jeg var så sliten på slutten at jeg ikke husker helt hva som skjedde. Jeg kommer til å sove godt etter dette, det er i hvert fall sikkert. All ære til spillerne foran meg som ofrer alt for å stoppe så mange skudd som mulig. En enorm opplevelse, sier Oilers-keeper Henrik Holm – som fikk sjansen på bekostning av Ruben Smith i denne kampen.

— Da jeg gikk på Norges Toppidrettsgymnas, reiste vi til Tsjekkia for å spille mot andre juniorlag. Vi tapte alt. Nå reiser vi hit ned og slår et tsjekkisk topplag. Det er en helt enorm følelse, sier Holm.

Kaptein Snorre Hallem var bare et stort smil i garderoben etter kampen.

— Vi slår et topplag i Europa på bortebane. Dette er toppen av europeisk ishockey. Det viser at når vi står sammen som lag og spiller smart, så er vi ikke så dårlige, vi heller, sier Oilers-kapteinen.

Endelig stemte det for Hjelm

— Jeg har slitt litt i oppkjøringen, men nå stemte det endelig. Ufattelig herlig å bidra til denne seieren. Det er egentlig helt vilt at vi vinner, sier Joakim Hjelm – som spilte en nær prikkfri kamp på backen i Dennis Sveums skadefravær.

Etter to kamper i CHLs gruppe E, står samtlige lag med tre poeng. Oilers har møtt de to gruppefavorittene på bortebane, og er i aller høyeste grad med i kampen om avansement. Nå venter to hjemmekamper mot nettopp Tappara og Trinec, før dobbeltkamper mot sveitsiske Bern skjer senere i september.

— Alle lagene har like mange poeng. Det er helt åpent, men nå er det vi som skal spille hjemme. Selvfølgelig har vi en sjanse. Og den har vi planer om å gi alt for å ta, sier tomålsscorer Nick Plastino til Aftenbladet.

Fakta:

Ocelari Trinec (Tsjekkia) – Stavanger 4-5 (1-1, 2-3, 1-1)

Mål:

1. periode: 0-1 (5.03) Nick Plastino (Christian Dahl-Andersen, Josh Soares), 1-1 (14.12) Jiri Polansky (Thomas Linhart).

2. periode: 1-2 (24.43) Dan Kissel (Jean-Michel Daoust, Dahl-Andersen), 1-3 (27.29) Soares (Adrien Veideman, Dahl-Andersen), 2-3 (30.53) Radim Matus (Vladimir Roth), 2-4 (31.24) Dahl-Andersen, 3-4 (33.28) Lukas Zib (Marek Troncinsky, Thomas Plihal).

3. periode: 4-4 (42.40) Matus (Troncinsky), 4-5 (55.10) Plastino (Kissel, Snorre Hallem).

Utvisninger: Ocelari Trinec 10 x 2 min., Stavanger 6 x 2 min.