30.04.08 Adeccoligaen 2008Sør Arena - Kristiansand StadionStart v HøddFotograf Petter Emil Wikøren / DigitalsportFredrik Strømstad - Start Foto: Digitalsport
Fotball , 3. mars 2008 , Privatkamp , Start - Bodø/GlimtAnthony Annan, Start Foto: Digitalsport

— Dette er veldig vanskelig, innrømmer Mathisen.

Salget av Fredrik Strømstad til Le Mans 7. juli skaper hodebry for Starts sports- og mediedirektør. I løpet av de kommende sommerukene må Matta erstatte Starts kaptein og største stjerne med en kvalitetsspiller som hjelper klubben til det økonomisk livsviktige opprykket til eliteserien.

Det er snakk om en brøk med flere ukjente likninger, hvor de økonomiske rammene etter det Fædrelandsvennen erfarer er 2-3 millioner for leie/kjøp og lønn ut året.

— Fredrik har en spesiell måte å spille midtbane på. Han er motoren i spillet vårt, uten å være spilleren som har mange assister og mange scoringer. Å finne en nøyaktig kopi av Fredrik er ikke mulig. For Start er det veldig synd å miste ham, for vi mister noe som ikke kan erstattes, sier Matta, som til Fædrelandsvennen forteller om mulighetene han vurderer i disse dager:

1) Start leier en spiller fra 1. august og ut sesongen.

— Det er prioritet én. Vi kan tenke kortsiktig, og eventuelt diskutere kjøp og forlengelse etter sesongen.

2) Start kjøper en spiller på permanent basis fra 1. august.

— I så fall vil vi ha en spiller som vil prege Start også i eliteserien om vi går opp.

3) Start låner en U-landslagsspiller som blir spilleklar umiddelbart på grunn av forbundets regler.

— En slik spiller kunne spilt de tre kampene fra Fredrik drar til overgangsvinduet åpner, men det virker vanskelig å finne en slik løsning.

4) Start finner en klubbløs spiller som blir klar umiddelbart.

— Men hvis du ikke har klubb nå, er det ofte en god grunn til det.

5) Start legger om spillestilen.

— Vi kan spille annerledes, og skifte formasjon. Men det skal mye til, uansett er det opp til Arne Sandstø.

6) Start henter en helt annen spillertype.

— Markedet kan være slik at vi finner en spiller i en annen posisjon, som totalt gjør at vi lettere kan leve med savnet etter Strømstad.

I tillegg lurer uvissheten om Anthony Annan og Espen Olsen. Start har budsjettert med åtte millioner i inntekt på salgsvaren Annan. Derfor er det lite aktuelt å la ghaneseren erstatte Strømstad. Fluminense-lånte Ygor er for dyr å kalle hjem (koster seks millioner kroner i året i drift), dessuten håper Start å få solgt ham tilbake til Brasil og vet at et slikt grep ikke akkurat vil fremskynde prosessen.

Samtidig går leieavtalen med spiss Espen Olsen ut 1. august, og Olsen er lunken til å forlenge låneperioden. Det er uproblematisk for Start – under forutsetning av at Ole Martin Årst som planlagt er tilbake i full trening samme uken. Men også det er helt uvisst, ettersom den 34-årige spissen har vært ute i hele år.

De kritiske kampene

Strømstad går til Le Mans 7. juli. Først 1. august kan Start ha erstatter på plass, såfremt de ikke henter en U-landslagsspiller eller en klubbløs spiller. Mye tyder derfor på at minst tre kamper går uten både Strømstad og en erstatter:

13.07 Notodden (b)

20.07 Sandefjord (h)

26.07 Sogndal (b)