Sjakk er stort i India.

CHENNAI (Aftenposten): Chennai gleder seg til oppgjøret mellom mesteren og hans utfordrer. Millionbyen er påvirket av den kommende VM-duellen.

— Jeg synes at sjakk-begeistringen her i byen kan bli vel mye av det gode. Folk kommer jo og kjøper brett og brikker til bitte små barn! sier Yousuf Sofi og viser frem et solid utvalg av dette utstyret som er til salgs i gavebutikken i Chennai sentrum der han arbeider.

Kollegaen G. Bhaskar nikker lattermildt enig, men de to ekspeditørene er nok i klart mindretall her i den indiske delstaten Tamil Nadus hovedstad. I alle fall nå, mindre enn en uke før verdensmesterskapet starter.

”Et skritt unna storhet” lød overskriften på fronten av sportsseksjonen til The Times of India (TOI) i går. Under vignetten "Slaget om brettet" ble Magnus Carlsen hyllet som ”den ubestridte nr. 1, den ustoppelige kraft som har slått så å si alle i sjakk-verdenen i løpet av de siste år”. Anand, fastslår artikkelforfatteren, vil lett kunne ”bli satt på en stor prøve for å holde fortet.”

De fleste her håper nok at Chennais egen stor-spiller skal mestre denne utfordringen, og følger nedtellingen i spent forventning.

Lurte indisk presse

Avisen The Hindu fortalte i går sine lesere at Andan fortsatt befinner seg på treningsleir i Tyskland, men det stemmer dårlig med det Aftenposten har grunn til å tro. Den regjerende verdensmesteren skal allerede ha flyttet inn på hotellet der slagene i kampen om tittelen skal stå.

Uniformerte politivakter var i går å se i den etasjen på Hyatt Regency der ”Vishy”, hans kone og manager Aruna Anand og resten av inderens apparat har fått tildelt suiter og rom. Ingen på hotellet ville i går direkte bekrefte at Anand var på plass; det ble noe vagt vist til at det var Aruna som hadde tatt seg av alle praktiske detaljer med innsjekkingen. Men en mann som arbeider ved familiens eiendom i Chennai opplyste til Aftenposten at han selv hadde sett stormesteren på plass i hjembyen:

— Han dro herfra til Hyatt tidlig i morges.

Stengt for lysfest

Anand og hans nærmeste kan ha valgt å ta inn på hotellet for en uforstyrret og behersket feiring av første dag i lysfesten Deepavali og starten på det hinduistiske nyttår.

Deepawali, som heter Diwali lenger nord i India, markeres med søtsaker, levende lys, oljelamper og fyrverkeri - samt fridager for store og små. Dermed var selv sjakk-akademienes lørdagsskoler for de unge og håpefulle stengt i går, til tross for at mange kunne hatt behov for å trene foran en turnering for spillere under ni år neste uke.

På Hyatt Regency har de ansatte fått lynkurs:

— Vi vil sikre oss at alle sammen i det minste vet hvordan sjakkbrikkene flyttes, sier kommuniskasjonssjef Pratiti Rajpal. Hun var i går opptatt med å forberede en storslått mottagelse med lokal folklore for Carlsen og hans team når de rykker inn i morgen kveld og etablerer seg fire etasjer under motstanderen.