I går jublet Kjetil Rekdal og Aalesunds Fotballklubb for deres andre cupgull på tre år . En formidabel prestasjon i seg selv. Og gårsdagens Ullevaal-seier over Brann var av det fortjente slaget. Dermed kunne feirende Aalesund-spillere løpe rundt i gulltrøyer på Ullevaal-gresset. Trøyene var prikk lik dem fylkesrival Molde feiret seriegullet med sist helg . Samme sponsormerke var det også, og det får stå som et symbol på at maktbalansen i norsk fotball er forrykket til Møre og Romsdal.

Selv NRK-legenden Arne Scheie hadde ikke startet å kommentere fotballkamper sist gang det skjedde, at ett fylke fikk både seriemesteren og cupmesteren i samme sesong. Vålerenga og Skeid klarte det i 1965, Molde og Aalesund kopierte bragden i år.

Fotballfylket i Nordvest har all grunn til å slå seg på brystet i disse dager, det meldes om rekordsalg av gullkaker på de lokale bakeriene, og det finnes ingen logiske forklaringer på at det skal bli bråstopp etter årets sesong. Molde og Aalesund blir trolig å regne med også i 2012. VIDEO: Rekdal om seieren:

Vi var kampklare!

Storbyene svikter

En bragd av de driftige klubblederne i Møre og Romsdal, men samtidig et svakhetstegn for resten av norsk fotball. De fire storbyene Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger burde vært med "helt inn", i hvert fall ett av lagene. Vi bare nevner det, de åtte øverste lagene på tabellen i Premier League kommer fra Englands største byer. Det er der budsjettene er størst, det er der det er størst ressurser og det er der folk og fotballsupporterne bor. Det er naturstridig at et fylke med en kvart million innbyggere stikker av med rubbel og bit.

VIDEO: Brann— og AaFK-supportere:

— Vi har slukket Brann!

Men det har skjedd her i Norge. Og det kan være mange forklaringer på det. At nivået er dårlig og dermed er det tilfeldig hvem som vinner. At ledere i de konkurrerende klubbene har enten blitt skiftet ut eller handlet i ren desperasjon. Det har blant annet resultert i mange bomkjøp. Og enda verre: Overgangsskandalen rundt Veigar Páll Gunnarsson.

Av de etablerte storklubbene var Brann var nærmest en tittel. De møtte opp til cupfinalen på Ullevaal i går. Mer så vi ikke til bergenserne. På norsk fotballs største festdag viste de røde fra vest at de har overprestert i seriespillet.

Romkamerater

I stedet står fotballåret 2011 i to gamle kameraters tegn.

Kjetil Rekdal og Ole Gunnar Solskjær var bestekompiser og romkamerater da de spilte sammen for Norge på siste halvdel av 90-tallet. De er forskjellige som typer, der har ulik tilnærming både overfor spillestil og lederstil, men det er minst en fellesnevner. Og det er den viktigste: Vinnermentaliteten.

Jeg vet ikke om noen i norsk fotball som har det samme begjæret etter å vinne som de to nevnte. Solskjærs meritter fra Manchester United kjenner vi godt. Han vet akkurat hva som skal til for å vinne, og det har han overført til en samlet spillergruppe i sin første sesong som Molde-trener. Rekdal vant i går sin fjerde cuptriumf av fire mulige, for tre forskjellige klubber, og noe sier meg at Aalesund-spillerne er villige til å gjøre alt for den mannen. Hadde Rekdal bedt spillerne om å gå på vannet, ville de i hvert fall gjort et forsøk. Det siste er jeg helt sikker på.

VIDEO: Molde FK hyllet av folket etter å ha blitt seriemester:

Molde FK hyllet av folket Rekdal sa det selv i intervjusonen etter finaleseieren: "Satt litt på spissen, så bør både Molde og Aalesund være glade for at de har oss to som trenere". Det er freidig, og vitner om stor tror på seg selv, men Rekdal har helt rett.

I seiersrusen advarte suksesstreneren om at det er mer i vente. ¿Pass opp, for Aalesund, sa Rekdal, vel vitende om at klubben trolig hadde vært med i medaljestriden i serien med en toppspiss hele sesongen.

Aalesunds stall er tynn, at midtstopperen Edvard Skagestad startet som spiss i går, forteller alt om det. Men han fulgte arbeidsinstruksene til sjefen på benken. Til punkt og prikke. Rekdal bruker det han har, han skviser hver dråpe ut av det materiellet han har.

Så får vi se da, om sunnmøringer som ikke er kjente for å sløse med penger, åpner lommeboken og kjøpe en målgarantist. Det kan være forskjellen på topp og midt på tabellen i 2012, det er ikke mye mer som skal til for å utgjøre en forskjell i norsk fotball.

Sent i går kveld var det i hvert fall fri flyt i Ålesunds gater da cupheltene kom hjem. Det ble feiret til den store gullmedalje. Men styr unna Ananasbrusen i hvert fall. Den tilhører Molde. Om noen skulle være i tvil.