BUDAPEST (aftenposten.no): Søndag kveld spiller Norge EM-finale mot Spania.

I timene før kampstart skjer det mye. Mange rutiner skal følges. Aftenposten ga fredag oversikten over alle ritualene spillerne hadde for seg selv.

Noen har de imidlertid også lagt bak seg. For eksempel Veronica Kristiansen. Da hun spilte i Vipers i Kristiansand pleide hun alltid å ha skrevet et dikt som hun fremførte i garderoben før kampstart.

— Hva slags dikt var det?

— Det var sånne dikt man egentlig ikke skal snakke så høyt om. Litt dirty dikt. Eller, det var veldig grove dikt, sier Norges venstreback og ler.

Veronica Kristiansen har blitt en nøkkelspiller for landslaget. Her jubler hun etter å ha scoret mot Sverige i semifinalen. Foto: NTB SCANPIX

Målet med diktene var å få laget til å senke skuldrene, le og ha en morsom stund før de skulle ut og prestere på parketten. — Kommer du til å lese et sånt dikt før finalen mot Spania?

— Hehe, nei, på ingen måte. Jeg har sluttet med det nå. Jeg kuttet det ut da jeg sluttet i Vipers. Jeg sendte ned et dikt til juleavslutningen deres etter at jeg var ferdig, sier hun om klubben hun spilte i frem til 2011.

Scorer alltid først

For Kristiansen har mesterskapet blitt en solid opptur. Hun har fått mye tillitt både i angrep og forsvar, og har faktisk vært den spilleren som har scoret Norges første mål i seks av syv kamper.

— Vi visste vi måtte ta steg, og vi har fulgt i fotsporene til gode lag. Jeg føler vi har tatt de stegene.

- Har du fått mer tillit enn du regnet med på forhånd?

— Nei, den føler jeg at jeg har hatt hele året. Jeg har forberedt meg på at jeg skulle spille mye.

Oftedal har en poet i magen

Og Kristiansen mener at hun har en medpoet blant jentene på laget som overgår henne selv hva gjelder poetisk kvalitet.

— Stine (Bredal Oftedal) er på et høyere nivå enn meg. Hun er best. Vi hadde noen fellessamlinger med alle landslagene, og da leste hun dikt som underholdning fra oss på juniorlandslagene.

Oftedal selv forteller at hun har lagt sin mer kunstneriske karriere bak seg, og kommer heller ikke til å ta den opp igjen med det aller første.

— Det var bare rør og tull, ikke bra i det hele tatt. Det er ikke noe du kommer til å lese om i skolebøker om noen år, for å si det sånn.

— Det var mest humor. Om den var så bra, vet jeg ikke. Men det er lettere å være morsom om man kan la det rime.

Gullvinnende juniorlag

De to kommer fra de gylne årgangene i norsk håndball som ga gull både i junior-EM og –VM i 2009 og 2010. Søstrene Sanna og Silje Solberg, Nora Mørk og Maja Jacobsen var også med på laget som ble verdensmestere.

Gjengen er samstemte på at det er noe ekstra å oppleve det de nå gjør på a-landslaget sammen med venninnene de har spilt med lenge.

— Vi visste at vi hadde noe bra på gang, det var jo ikke tilfeldig at vi vant så mye. Det er også flere hjemme fra vår generasjon som er tett på landslaget. Vi har hatt mye bra på gang lenge, nå handler det bare om å bli voksne sammen, sa Mørk tidlig i mesterskapet.