Liverpool's Joe Cole (R) fights for the ball with Sparta Prague's goalkeeper Jaromir Blazek (L) during the second leg of the Europa League football match between Liverpool and Sparta Prague at the Anfield Stadium, on February 24, 2011 in Liverpool. AFP PHOTO HOWARD WALKER Foto: HOWARD WALKER
Kenny Dalghlish har ledet Liverpool videre i Europa League Foto: Scanpix

20 år etter at han trakk seg som sjef for Liverpool kunne Kenny Dalglish juble over å ha ført nettopp Liverpool videre i Europa League – og det uten stjernene Steven Gerrard, Luis Suarez og Andy Carroll. Men seieren satt langt inne på Anfield, og etter 0-0 i Praha måtte de røde kjempe hardt for avansementet. Da er Dirk Kuyt god å ha. Nederlenderen er grovarbeideren som egentlig har alt – bortsett fra toppfarten som alle fotballspillere drømmer om. Men torsdag kveld var farten til Kuyt mer enn god nok, og hans hodestøt fem minutter før slutt kom som bestilt. Seieren var fortjent, og drømmen om Europa lever i Liverpool.

— Gutta fortjener all mulig honnør for innsatsen de legger ned. De viser moral og styrke, og de gjør klubben stolt. At vi får målet til slutt synes jeg var fortjent, og vi gleder oss veldig over å gå videre. Dette er min første kamp hjemme i europacupen, og det er stort, sier Kenny Dalglish til Liverpools hjemmeside .

Reina på tur

Det hadde nok blitt en betydelig enklere kveld hadde Liverpool fått straffesparket de hadde fortjent etter bare halvannet minutts spill. Et innlegg spratt inn i Sparta Prahas målgård, og gikk helt tydelig i hånden på forsvarer Manuel Pamic. Men dommer Milorad Mazic vinket spillet videre, og Sparta pustet lettet ut.

Ti minutter senere var gjestene nær ledelse da en heading fra 11 meters hold satte Pepe Reina på prøve. Han reddet riktignok, men i det 21. minutt var han på skikkelig bærtur da han feilberegnet et innlegg totalt. Ballen gikk over målvakten, men på mirakuløst vis endte det ikke med scoring for tsjekkerne.

- Kampen blir omtrent som ventet, og de kjemper hardt. De gjør det vanskelig for oss, og vi ble litt skremt før pause, innrømmer Dalglish.

Enorme sjanser

Liverpool svarte med å gå rett i angrep, og en god Martin Kelly fant Raul Meireles på løp i boksen. Portugiseren kastet seg mot mål, men styrte ballen over kassa. Liverpool fikk etter hvert et lite grep om kampen, og i det 35. minutt fikk David N'Gog en gratissjanse. Dirk Kuyt ga ham ballen på sølvfat, men avslutningen til franskmannen ble for svak. Keeper Jaromir Blazek måtte gi retur, men Joe Cole klarte ikke å omsette han heller.

Like før pause hadde lagene hver sin store sjanse. Først fosset Sparta i angrep, og et lekkert innlegg burde resultert i mål. Men avslutningen holdt ikke mål, og Liverpool kontret. Lucas fikk prøve skuddfoten fra langt hold, men ballen suste like utenfor mål.

Måtte sy

Etter pause falt tempoet i kampen, det ble mer Liverpool og enda flere store sjanser. Men de røde virket vaksinert mot å score helt frem til Kuyt brukte hodet. Da hadde hjemmelaget spilt fem minutter med 10 mann mens midstopper Kyrgiakos var ute for å sy et øyenbryn. Skadesituasjonen i Liverpool er ikke lystig, og spillet på Anfield varmet ikke mange - men det gjør allikevel at seirer i europacup smaker enda bedre for fansen.

For Jamie Carragher ble det en spesiell kamp. Han skulle egentlig hviles, men spilte 2. omgang da for Kelly - som back. Det var samtidig hans 137 europacupopptreden for Liverpool, noe som er britisk rekord.

- Det sier alt om ham som spiller, og om hans bidrag til denne klubben gjennom en lang karriere. Han har vært her siden han var 12 år, og at han kan gå av banen med en slik rekord er fantastisk, sier Dalglish.

Skotten kunne love at Luis Suarez er spillerklar til helgen, men Steven Gerrard er fremdeles litt usikker.