Djurgården-Aalesund 2-0:

0-2-tapet i Sverige til tross: Trond Fredriksen mener AaFK knapt kunne fått en mer lærerik treningskamp. Det slår AaFK-treneren fast overfor smp.no umiddelbart etter oppgjøret i Tele2 Arena.

Aalesund-sjef Trond Fredriksen. Foto: June R. Johansen

— Først og fremst er jeg veldig, veldig, veldig godt fornøyd med den rammen som blir skapt her. Nærmere en eliteseriekamp enn dette kommer du ikke, sier Fredriksen etter å ha latt seg imponere av rammen rundt kampen i den splitter nye arenaen.

Over 6000 Djurgården-supportere laget en stemning som du knapt finner i eliteserien.

Lenge så det ut til å motivere Aalesund-gutta. I førsteomgang var AaFK fullt på høyde med Djurgården — selv om sistnevnte lag utnyttet en dødball like før pause og fikk med seg 1-0-ledelse inn til garderoben. For spillemessig var AaFK vel så gode som svenskene før pausen, og spesielt på høyresiden ble det rullet opp en del flotte angrep, men på den siste tredjedelen sa det litt for ofte stopp.

Utfordring foran mål

Dessverre endte det i litt for få virkelig store sjanser for AaFKs del. Riktignok hadde Vebjørn Hoff en stor en like før pause, men i det hele tatt truet man for sjeldent Djurgårdens forsvarsrekke. Det innser AaFK-gutta selv at kan bli en av utfordringene med den nåværende stallen.

— Førsteomgangen er veldig bra. Vi styrer nesten hele omgangen, men det blir litt for tynt inne i boksen, sier Bjørn Helge Riise.

— Vi spiller bra fotball og er gode fram til den siste tredjedelen, men der stopper det litt. Vi må utfordre keeperen mer. Kanskje vi må skyte mer, sier Aron Thrandarson.

Flere påpeker Vebjørns Hoff store sjanse, men innser at det ellers var tynt med virkelig store sjanser. Bjørn Helge Riise tror han vet hva som må til.

— Vi må rett og slett gi litt mer faen inne i boksen til motstanderen. Nå er det for mange som står på utsiden og ser på. Vi må komme oss inn der det skjer, sier Riise.

Trener Trond Fredriksen er langt på veg enig med sine elever - selv om han synes AaFK skapte nok sjanser til å ta ledelsen før pause.

— Jeg synes vi hadde noen veldig, veldig fine muligheter i første omgang. Ikke noe vondt om Sondre Fet altså, men hadde vi for eksempel hatt Aron på bakerste hadde han garantert headet en av de tre chippene på bakerste i mål. I tillegg hadde Vebjørn en stor sjanse. Vi kommer oss til sjanser, men vi må bli flinkere til å sette dem i mål, sier Fredriksen.

I lag med klubbdirektør Henrik Hoff jobber han hardt for å forsterke det offensive ettersom Henrik Bjørdal allerede har forsvunnet og Leke James kommer til å gjøre det.

— Vi har vært veldig tydelig på at det er viktig å fylle opp bredden og kvaliteten i det vi holder på med. Det å få inn annerledes typer som gjør at vi kan endre kampbildet er veldig viktig for oss. Forhåpentligvis er det på plass før Malta, sier Fredriksen.

Aalesund reiser til Malta førstkommende onsdag.

- Lærerik kamp

Dit reiser Fredriksen & Co. med en lærerik opplevelse i bagasjen. Mens Aalesund var fullt på høyde med Djurgården før pause, er det liten tvil om at vertene tok over kampen etter hvilen.

Samtidig gjorde AaFK tidvis sitt for å bidra til at Djurgården tok over: En rekke ganger mistet AaFK ballen på veg framover, slik at det endte i farlige overgangsmuligheter for Djurgården. Lenge gikk avslutningene et lite stykke utenfor.

Etter 69 minutter straffet alle balltapene seg imidlertid. Mihlali Mayambela hadde bare vært på banen et par minutter da han mottok ballen fra et AaFK-lag på veg framover. Innbytteren klinket til fra over 25 meter og ballen gikk vakkert i mål opp i motsatt hjørne.

— Det at vi ser veldig slitne ut utover i andreomgang tror jeg nok har litt å gjøre med dagens lange reise og utsettelsene på veg nedover. Likevel synes jeg vi får gode svar ut av det: I andreomgang, når vi ikke evner å bevege oss like godt kollektivt og truer bakrom på samme måte, gir vi bort ballen altfor ofte. Vi kommer til å bli slitne i eliteserien også, og da må vi evne å tenke annerledes, sier Trond Fredriksen.

Angående reisen viser han til at AaFK-gjengen tok morgenflyet 07.00 til Oslo. Flyet videre derifra var utsatt med godt over en time, og AaFK var ikke på plass i Stockholm for kampmat før et par timer før avspark.

Uansett sitter AaFK-trener Trond Fredriksen igjen med en god opplevelse etter oppgjøret mot Djurgården.

— Denne lærdommen her skal vi ta med oss. Du finner ikke bedre rammer for en treningskamp enn dette, sier AaFK-sjefen.