Stadig færre tror på Gud, viste en ny undersøkelse rett før påske. Det er ikke så mange som har tro på Viking heller.

Min undersøkelse er ikke vitenskapelig, men basert på folk jeg møter. Der er det nærmest unison enighet om at Viking vil slite tungt i serieåpningen. Jeg har faktisk til gode å snakke med noen som tror at det blir tre poeng mot Mjøndalen.

VIKING-BLOGGER: Hans Petter Jørgensen. Foto: Lars Idar Waage/Stavanger Aftenblad

Min opplevelse er at det hersker en avventende holdning til Viking fotballklubb foran årets sesong. Vi vet ikke helt hvor vi har Viking i år. Det har vært ujevne prestasjoner i treningskampene og det er mange usikre faktorer på laget. Hvem skal score målene? Hvordan skal den sentrale midtbanen komponeres? Er keeperne våre gode nok? Er Mets en god erstatning for Ingason? Vil Adegbenro slå til umiddelbart?

Troen på poeng mot Mjøndalen er liten. Det skyldes denne usikkerhet på hva Viking er gode for, men også at bruntrøyene etter all sannsynlighet vil møte oss med en type fotball Viking hater. Vi snakker om et entusiastisk lag som vil presse oss knallhardt, smelle til i duellene og gi oss minimalt med tid på ballen. Da trives mørkeblå fotballspillere særdeles dårlig.

Ian Burchnall og Jonevret har brukt vinteren til å jobbe fram en ny spillestil med fokus på høyt balltempo og mye bevegelse. Det kan være medisinen mot et lag som Mjøndalen, men det er bare unntaksvis Viking har lykkes med den nye stilen i vinter. Mot Rosenborg fungerte det, mot Start og Sandnes Ulf gikk det trått. Det er naturlig at det varierer slik i oppkjøringen, men nå gjelder det ekte, dyrebare Tippeliga-poeng.

Den avventende holdningen til Viking gjør at en god start på sesongen er ekstra viktig. Vi så i fjor hvordan publikum kom tilbake når Viking hadde en rekke med gode kamper. I år står det om Jonevrets fremtid og om klubbens økonomi. Snubler Viking i sesongens første kamper er jeg redd uroen fort kan bli ødeleggende.

Noe som gir grunn til håp er statistikken fra fjorårets sesong. Da endte Viking som nummer fire på bortetabellen. Kun fire av femten bortekamper endte med tap. Det forteller om et Viking-lag som trives med å ligge lavt og kontre på motstander.

Så sant det ikke kommer skader regner jeg med at våre fire offensive spillere vil være Adegbenro, Bersiha, Bödvarsson og De Lanlay. Det bør være både fart og ferdigheter nok i den kvartetten til å straffe Vegard Hansens nyopprykkede lag?

Folket snakker ned mulighetene til poeng mot Mjøndalen. Det er mange gode grunner til det, men det er også en beskyttelsesmekanisme. Vi er redde for å bli skuffet.

Så lenge kampen fortsatt ikke er spilt får håpet være at vi blir gledelig overrasket. Det er tross alt fordelen ved å være pessimist.

Har du troen?