PRAHA: Tidligere landslagsbauta Rune Bratseth vet godt hva Ciljans kapteinsrollen innebærer. Han vet også at det kan være både tyngende og vanskelig å lede Norge i kamp.

— Det har vært og er fortsatt en ære for meg å være kaptein for Norge. Det er vel noe alle går og drømmer om som unge fotballspillere, så det er stort, sier Ciljan Skjelbred (29) til Aftenposten.

Fredag kveld løper han etter alt å dømme ut på Eden stadion i Praha som høyrekant når Norge skal hente tre poeng i den svært viktige VM-kvalikkampen mot Tsjekkia. Med kapteinsbindet rundt armen og i en annen rolle enn han spiller i til daglig.

Presset er på Norge. På spillere og ikke minst landslagssjefen. Press er noe som hører med, det har både Per-Mathias Høgmo fått merke. Men også hans kaptein de to siste årene.

— Jeg tenker ikke så mye over rollen som kaptein annet enn at jeg prøver å løse de oppgavene jeg har som spiller best mulig for laget. Så mye mer enn det er det ikke, sier Skjelbred.

Ville valgt andre

Steffen Iversen sa til TV 2 nylig at han ikke ser på Ciljan som en kaptein. Og Aftenposten-ekspert Lars Tjærnås ville også valgt andre fremfor trønderen. Han har fått kritikk for varierende prestasjoner på banen, og har ved et par anledninger gitt pressen kjeft for det han opplever som urettferdig og usaklig fokus.

— Jeg leser ikke så mye om det som sies om meg, hva andre sier om meg som kaptein er ikke så viktig. Fotball er fotball. Vi er gutter fra Norge som har drømt om å få være med på dette. Nå er vi her og må forsøke å nyte det.

— Jeg synes det er gøy å være med gutta på laget, men noen må være kaptein. De følte kanskje jeg var en person som virket avslappet med tanke på rollen, og det er jeg også. Noen ganger på trening og i kamp kan det være noe som må rettes opp i. Men det er mange kapteiner på dette laget, sier 29-åringen som har en høy stjerne og nyter stor tillit på klubblaget Hertha Berlin.

— Mer enn bare å være spiller

Han fører en stolt arv videre. Spillere som Thorbjørn Svenssen, Hallvar Thoresen, Frode Grodås, Henning Berg, Frode Grodås og Kjetil Rekdal, for å nevne noen, har alle vært hærførere for Norge.

Rune Bratseth var en bauta på det norske landslaget, og et naturlig valg som kaptein. Foto: NTB Scanpix

En annen, Rune Bratseth (55), spilte 60 landskamper for Norge fra 1986 til 1994 – kaptein i 37 av dem, mener kapteinsrollen på landslaget er langt mer krevende enn bare det å ha et bind på armen.— Det er mer enn bare å være spiller. Det blir mer ansvar og mer fokus, det er det ingen tvil om. Man representerer hele laget, er trenerens forlengede arm, man må lede laget ute på banen. Jeg husker kamper hvor vi tok ansvar og endret på ting underveis i kamper fordi vi ikke hørte hva de på benken ropte til oss. Sånn må det være, man kan ikke alltid vente på at treneren skal finne på noe, sier Bratseth til Aftenposten.

Oppgaven kan tynge

Forsvarsbautaen var en naturlig kaptein, en leder. Han sier rollen kan være både vanskelig og tyngende.

— Den kan absolutt være tyngende, spesielt i avgjørende kamper. Men vi er forskjellige. Jeg hadde behov for å være under et visst press for å levere. Jeg var for eksempel dårlig på trening. Det måtte være alvor for at jeg var 100 prosent skjerpet og skikkelig til stede. Samtidig var det tøft å ha de forventningene. Det ble forventet at du spilte bra i hver kamp. OK eller greit var ikke bra nok. Det skulle være topp, sier Bratseth.

- Hvordan ser du på Skjelbreds kapteinsrolle?

— Det er vanskelig når ting ikke flyter og i motgang. Alt pekes på og havner under lupen. Jeg observerer dette fra distanse, så det er umulig å si hvordan han fungerer i den rollen og hvordan miljøet er i dag, sier Bratseth, som kjenner Norges kaptein godt.

— For mye snakk. Spill og vinn!

Skjelbred opplever ikke kapteinsrollen som så vanskelig.

— Er du der du er i dag, spiller på et av de beste lagene i en av de beste ligaene i verden, så skal du tåle kritikk og tilbakemeldinger uansett. Enten du er kaptein eller ikke. Det hører med. Jeg vet hva jeg er god for. Hva folk synes om det hører med. Har jeg spilt dårlig så er jeg den første til å innrømme det overfor lagkameratene mine, sier Skjelbred.

Rune Bratseth har én siste melding før kampen:

— Det er for mye snakk. Spill og vinn!

Avspark kl. 20.45 – MAX

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det blir kåringer fra fotballsesongen, Martin Ødegaard-diskusjon og en Tottenham-supporters bekjennelser: