To store golfbaner, et toppmoderne treningsanlegg og helprofesjonelle trenere er det som møter Vetle Marøy når han går på skolen om morgenen. Etter noen timer med undervisning bærer det ut på de grønne golfmarkene, der blir han værende til kveldstid.

Legg til at stedet stort sett bader i sol hele året, og man kan knapt finne et sted som er bedre egnet for å bli en av verdens beste golfspillere.

Det er 20 år gamle Marøy veldig klar over. Derfor valgte han å begynne på Odessa College i Texas, som tidligere var skolen til tidenes mestvinnende spiller i LPGA-touren, Kathy Whitworth. Han ønsker å bli blant de beste. Han vil leve av idretten sin.

— Forholdene er mye bedre her. Spesielt været gjør det mer gunstig, for her kan jo jeg spille hele året, sier Marøy.

- Overrasket

Han mener at flyttingen til Odessa har vært utelukkende positiv for hans egen utvikling som golfspiller, hvilket ble tydelig understreket i mai, da han gikk til topps i det nasjonale mesterskapet for juniorcolleger.

— Det kom litt overraskende på meg. Jeg hadde jo spilt bra i de regionale turneringene, så jeg skjønte at jeg kom til å gjøre det godt nasjonalt også. Men at jeg skulle vinne, hadde jeg ikke sett for meg. Det var jo første gang jeg spilte et landsdekkende stevne i USA, sier Marøy.

Forskjellen på junior- og seniorcollege er først og fremst akademisk. Juniorcollege, som Odessa, er et toårig utdannelsesløp, mens seniorcollege er et fireårig. Marøy vant dermed mesterskapet på det nest øverste akademiske nivået.

— Juniorcollegene har ikke den samme akademiske prestisjen, men det trenger ikke å bety at det sportslige nivået ikke er høyt. I basketball, for eksempel, kommer de beste spillerne ofte rett fra juniorcollege, sier ekspert på amerikansk idrett, Arnstein Friling.

Som å vinne junior-EM

Han anslår at Marøys prestasjon rent nivåmessig kan sammenlignes med å vinne junior-EM.

— Det er imponerende. Å vinne det nasjonale mesterskapet for juniorcollege er en god indikasjon på at man også vil få en god karriere på seniorcollege, sier Friling, som selv har en søster som har satset på golf i USA.

Det amerikanske idrettssystemet er bygget opp på en helt annen måte enn det norske. Idretten der er bygget opp rundt skolene. Man representerer ikke et idrettslag, men skolen man går på. Det går derfor prestisje i å være den beste skolen, og på collegenivå (som tilsvarer høyskole og universitet i Norge) tilbyr man store stipender, og i enkelte idretter lønn, for å få de beste utøverne på sitt lag.

Flere colleger ønsket Marøy på sine golflag, men bergenseren valgte til slutt Odessa. Grunnen var et godt tilbud (skolen dekker alle utgifter gjennom stipendordninger) og at skolen har lange tradisjoner med å produsere gode golfspillere.

— Odessa har et rykte på seg for å være blant de beste skolene på idrett. De har blant annet produsert veldig mange spillere til NBA (den nasjonale basketligaen) de siste årene, sier Friling.

Bedre tilrettelagt enn i Norge

Planen til Marøy er i første omgang å fullføre de to årene på juniorcollege. Videre ser han for seg å utvide med to år til på seniorcollege. Målet er å dra hjem fra USA enten som golfproff eller med en ferdig utdannelse, sannsynligvis innen business.

Men uavhengig om han blir proff eller ikke, er 20-åringen klar på at den amerikanske skolen har vært den riktige veien å gå.

— Hadde jeg gått på et universitet i Norge, ville golf vært noe jeg hadde gjort på siden. Her får jeg alt tilrettelagt på en mye bedre måte. Mange utlendinger drar til USA for å gjøre det samme, sier Marøy.

Rundt halvparten av dem som spiller i PGA-touren har spilt collegegolf i USA.

— Hvis man er den rette typen og havner på den rette skolen, så kan det bety enormt mye for utviklingen. Skoleidretten i USA er profesjonelt drevet med flinke trenere. Det blir noe man driver med på fulltid, og oppfølgningen er bra. De beste amerikanske idrettsutøverne kommer jo alle derfra, sier Friling.

- Ikke for alle

Han mener et lignende sportslig opplegg ville kostet en formue for utøveren å gjøre i Norge.

— Skolene har ansatte trenere, og de spiller på lag som drar rundt i USA for å spille turneringer. De blir pleiet som toppidrettsutøvere. For å få til et lignende opplegg for en 20-åring i Norge, måtte foreldre eller klubb spyttet inn vanvittige summer, sier Friling.

- Bør flere unge, norske idrettsutøvere satse gjennom collegesystemet i USA?

— Mange unge nordmenn har allerede valgt å gå den veien, men nåløyet for å lykkes er trangt og det passer ikke for alle. Man kan oppleve å ikke bli satset på eller å ikke takle den harde konkurransesituasjonen. Jeg vet om flere som har kommet hjem og angret seg litt, sier Friling, og legger til:

— Men drar man til USA har man en god sjanse til å heve det sportslige nivået. Gjør man ikke det, så har man uansett fått en utdannelse.