Vålerenga er berget, LSK skal løpe og takle for poeng mot Molde i siste serierunde, og det blir ingen dans på roser, akkurat. For Lillestrøm kan uavgjort fort bli for dårlig.

At det ble ett og ikke tre poeng mot Vålerenga, skyldes en rakett av et skudd fra Vajebah Sakhor da kampen nærmet seg slutten.

Bittert og skuffende for LSK, men ikke noe å klage på kampen sett under ett. Det var jevnt, hardt og spennende. Som ventet.

Tenning

I de siste dagene er alt som er mulig å si, sagt om kampene mellom disse to lagene. Om nervene, om historikken, om uvennskapet.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Og all forhåndspraten stemte, for duellene og taklingene ble intense helt fra avspark. En illustrasjon: Frode Kippe (39) var nær utvisning etter en karate-takling tidlig i kampen. Han, den sindige lagkapteinen, spilte sin 26. kamp mot Vålerenga, men var overtent, han også.Egentlig burde det vært lett å peke ut kampens favoritt. Det måtte bli Vålerenga, saklig sett. Mer spillende, mer solid spillerstall, hjemmebane. Men i disse kampene betyr ikke dette noe som helst, har det vist seg.

Uventet kampbilde

De som våget å tippe VIF, regnet nok også med at laget ville prege banespillet sterkt, at Lillestrøm ville opptre i samlet flokk på egen banehalvdel og prøve å kontre. Men til slutt ville overtaket betale seg.

Men det ble ikke slik. Vålerenga hadde ikke ballen mer, de klarte ikke å sette Lillestrøm under press. Det var overraskende.

Vi har sett før i år at Lillestrøm-forsvaret ikke tåler stor belastning. Konsentrasjonen har sviktet, tabbene er kommet, både fra utespillere og de forskjellige keepere som har prøvd seg.

Med andre ord: Vålerenga hadde egentlig bare å sette Lillestrøm under konstant beleiring, så ville plassen i eliteserien være endelig sikret. Feilene ville nok komme.

Som da konsentrasjonssvikt hos LSK tillot Simen Juklerød å komme alene inn mot Lillestrøm-keeper Arnold Origi midt i omgangen. Origi vant, men det var et varsel. Og det var ikke siste gang LSK-forsvaret mistet formasjonen.

Fort og vakkert

Men egentlig ble det ikke liv over angrepsspillet til hjemmelaget før Lillestrøm hadde stukket imellom med omgangens toppangrep.

VIF-forsvarerne var så imponert over Simen Kind Mikalsens hælspark at de bare sto og måpte da Ifeanyi Mathew spilte til Gary Martin.

0-1, og det var et perlemål. Det var også et mål som endret resten av omgangen. Lillestrøm-spillerne forsvarte seg mindre hissig, mer defensive, holdt seg lengre unna motspillerne. Vålerenga fikk trille ballen slik de ønsker, og siste del av omgangen pekte mot en andreomgang der LSK ville få det stridt.

Spenning kampen ut

Men pauser kan brukes til mer enn hvile. Lillestrøm hadde fått strammet seg opp, og var igjen i stand til å forstyrre Vålerengas planer. Det som var like viktig, var meldinger fra andre baner, Glimt, Tromsø og Stabæk i trøbbel. Holdt det seg slik, var ikke kampen på Ullevaal så avgjørende likevel. I hvert fall ikke for Vålerenga.

Det er bare det at en seier over Lillestrøm alltid smaker, selv om de gikk glipp av muligheten til å sende LSK direkte nedover i divisjonssystemet.

Lillestrøm holdt spillet oppe lenge, men etter hvert ble det klart at det bare var å vente på VIF-sluttspurten, rett mot kortsiden der Kanari-fansen sto. Kanskje med ryggen til.

Nå kom det ventede kampbildet. Vålerenga drev på, Lillestrøm forsvarte seg og kom på strøangrep.

Så smalt det

Innbyttere har ofte forbannet seg på at de skal score. Vajebah Sakhor hadde det – og gjorde det. Kampen hadde ikke vært vakker, men målene hadde vært det.

Plutselig lå Lillestrøm igjen og kavet i nedrykksgruppen, og slik kampen så ut — med trillende og kontrollerende VIF-spillere og utslitte LSK-spillere – måtte bortelaget bare prøve å forsvare det poenget de hadde. Men de spilte ballen til motspillere gang på gang, slik slitne spillere gjør.

Det straffet seg ikke, faktisk hadde LSK kampens siste sjanse. Hadde Mohamed Ofkir truffet ballen noen centimeter skjevere, kunne sesongen vært bortimot reddet for LSK.

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene: