Den tidligere svenske langrennsløperen Maria Rydqvist gir mandag ut en bok om kvinners rolle i idretten. I boka som heter «Kvinnor, idrott & mannliga ledare» har Rydqvist intervjuet 24 idrettsstjerner og fått fortalt deres historier.

Boka beskriver forskjellene for kvinner og menn i idretten. Blant annet stiller den spørsmål om kroppspress, likestilling, graviditet og en mannsdominert idrettsverden.

Rydqvist har blant annet snakket med svenskenes kanskje største skiyndling, Charlotte Kalla, om spørsmålet Therese Johaug fikk på en pressekonferanse under VM i Falun i 2015. Spørsmålet handlet om hva slags undertøy Therese Johaug likte å bruke under en litt gjennomsiktig skidress.

— Jeg hadde blitt veldig paff om jeg fikk et slikt spørsmål som Therese Johaug fikk av en journalist under VM, sier Kalla i boka, ifølge Expressen.

— Svart eller hvitt

Spørsmålet fikk mye oppmerksomhet både i Norge og i utlandet. Kalla forteller at hun først ikke trodde det var seriøst ment.

— Jeg har fundert på om de virkelig mente alvor og hva slags nivå det var på spørsmålene, forklarer Kalla i boka.

Videre forteller hun om at hun etter hvert har blitt mer og mer reservert for eksponering i media. Hun mener at hun flere ganger er blitt fremstilt på en måte hun ikke opplever som virkelighetsnær.

— Det er veldig viktig for meg å ha et privatliv. Derfor inviterer jeg ikke journalister hjem til meg. Jeg ønsker å formidle at jeg er blid og positiv, men noen ganger kan media dra sånn for langt. Det skal alltid være to ytterligheter, svart eller hvitt, sier Kalla.

Fikk beskjed om å slanke seg

Flere svenske skistjerner uttaler seg om det som blir beskrevet som sexifisering av damer innen idretten.

— En mann blir alltid respektert for hvordan han ser ut, mens vi damer fortsatt må kjempe for å få den samme respekten for våre kropper. I blant blir jeg så lei meg at jeg ikke legger ut bilder på sosiale medier av at jeg trener i sports-BH. Da blir det sånn at jeg ønsker å trosse det, så legger jeg ut bildene allikevel, bare for å vise at jeg også kan gjøre det, sier landslagsløper Anna Haag.

Problemene som omtales tar ikke bare for seg situasjonen slik den er i dag. Marie Svan deltok i OL og VM på 80-tallet. Hun forteller at kjæresten, meriterte Gunde Svan, ble hennes redning.

— Vi ble innkalt til treneren vår som sa at om vi gikk ned to kilo så kom vi til å gå 30 sekunder raskere. Mange ble veldig tynne først. Helt til de kollapset fullstendig. At jeg klarte meg var fordi jeg var sammen med Gunde. Han spiste som en hest, sier Svan.

Spiseforstyrrelser er også et sentralt tema i boka.

— Det var det vanskeligste å skrive om. Jeg ville jo speile virkeligheten uten å forskjønne den. Samtidig er det utrolig viktig at vi snakker om det, sier Rydqvist.

Oppgjør med mannsdominanse

Rydqvist har skrevet boken selv. Hun har bukt timene på reise til å skrive ned sine tanker. I utgangspunktet skulle den handle om kunnskap hun selv hadde savnet da hun gikk inn i idrettsverdenen. Men da den var ferdig handlet den om litt mer.

— Underveis i prosessen har det kommet inn flere temaer. Som for eksempel diskusjonen rundt likestilling, sier Rydqvist til Expressen.

Den 360 sider lange boka setter fokus på en rekke temaer. Seksualisering i media, menstruasjon, p-piller, graviditet og de kvinnelige idrettsutøvernes status kontra herrenes.

Rydqvist takker blant andre Charlotte Kalla for å ha vært en god støttespiller på landslaget. Hun mener at langrenn har blitt mer og mer likestilt, men at det fortsatt er en lang vei igjen å gå.

Spesielt på ledersiden, mener Rydqvist. I boka viser hun til at kun fire prosent av alle ledere på seniorlandslaget er kvinner. Hun mener det finnes minst like kompetente kvinnelige.

— Det er en selvfølgelighet at vi har like mange aktive kvinner som herrer på landslaget. Da burde det være fordelingen se lik ut på ledernivå, mener Rydqvist.

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene: