22. januar i fjor skrev en svært ettertraktet 16-åring under for verdens mektigste fotballklubb. Han kunne ha valgt en langt tryggere vei hvis målet var å spille fast førstelagsfotball fort. Knapt noe sted i verden er veien til å gjøre det lenger enn i en klubb som ikke har råd til å vente på at unge spillere modnes.

Fotballekspert Lars Tjærnås

Mange har ment at signeringen av Ødegaard var et slags trofé for «Los Blancos». Det er et poeng, fordi kampen om hans underskrift var tøff, og president Florentino Pérez markerte sin egen posisjon ved å vinne den. Samtidig er de eneste trofeene som virkelig teller for Real Madrid, de du kan pusse.Når valget står mellom å utvikle lag eller utvikle enkeltspillere i en klubb som dette, er svaret gitt. Laget går foran alt og alle – alltid. Eller nesten alltid.

Den sterkeste overlever

Martin Ødegaard fikk sin A-lagsdebut i mai. Unggutten kom inn for selveste Cristiano Ronaldo etter 58 minutter hjemme mot Getafe. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU, AFP/NTB SCANPIX

Da nordmannen debuterte 23. mai i fjor, var det en slags offisiell velkomst, en fremvisning av «gaven fra Pérez til supporterne». Neste gang han spiller er det fordi han har gjort seg fortjent til det. Zinedine Zidane, som i mellomtiden har overtatt som A-lagstrener, har ikke tid til å vente på sin gamle elev fra akademiet.Han har sin egen trenerkarrière å bygge, sine egne pokaler å vinne. I de største klubbene i verden råder «darwinismen». De sterkeste overlever. Den kampen kan gutten fra Drammen selvsagt fortsatt vinne.

De tørre tallene forteller følgende: Denne sesongen har han spilt 18 kamper for Castilla, klubbens annetlag. 17 av dem har han spilt fra start, i 11 er han blitt byttet ut. Gjennomsnitts-tiden på banen er nesten nøyaktig 70 minutter. Han står med null scoringer og to assists.

Tallene imponerer ikke. Spillet hans har heller ikke alltid gjort det.

Har kloke folk rundt seg

Der han på sitt beste i Strømsgodset og på landslaget «danset fotball», har han virket litt mer utilpass og forknytt i flere kamper i den helhvite drakten. Der han valgte det storslåtte og usikre da han valgte klubb, har han valgt det trygge og mindre spektakulære på banen. Dessuten har nivået på ligaen vært svakere enn mange trodde på forhånd, og definitivt svakere enn nivået han kunne spilt på om han hadde valgt en annen klubb.

Martin Ødegaard tok farvel med Strømsgodset og sportssjef Jostein Flo i pausen i en hjemmekamp mot Lillestrøm sist sommer. Foto: VEGARD W. GRØTT, NTB SCANPIX

Betyr det at vi bør bli bekymret for gutten og for utviklingen hans? Svaret er et klart nei.Det sterkeste argumentet er selvsagt å se på fødselsdatoen.

Gutten har akkurat fylt 17 unge år. Han har en lang og lys fotballfremtid. Dessuten har han svært kloke folk rundt seg.

Pappa Hans Erik Ødegaard vet alt om at spillerutvikling er et maratonløp, ikke en sprint.

Alle har god tid – også klubben. Ingen med noenlunde fornuftig virkelighetsbilde kunne tro i fjor på denne tiden at vi skulle snakke om A-lagsspiller Ødegaard når vi skulle gjøre opp status etter et år. Etter all sannsynlighet gjør vi det heller ikke neste år. Det blir i så fall med en annen farge på drakten.

Kan bli leid ut

Det virker veldig sannsynlig at det til sommeren skjer én av to ting. Enten rykker Castilla opp til nivå to. Da er kamparenaen god for en tenåring. Eller så blir han sendt på lån til et tøffere nivå. Han har vist, ikke minst i U21-landskampen mot England sist høst, at han både trenger – og fortjener det.

Martin Ødegaard sammen med blant andre Luka Modric og Gareth Bale før Real Madrids treningskamp mot Vålerenga i Oslo i august. Foto: VEGARD W. GRØTT, SCANPIX

Var det feil å velge Real Madrid?Det dumme er at svaret på det får vi aldri. Uansett hvor god han blir, vil vi aldri vite om han kunne blitt enda bedre med å ta et mellomsteg på karrièrestigen.

Likevel vil mitt svar på spørsmålet være «nei».

Har en plan for utviklingen

Først og fremst er det umulig å definere det å velge Real Madrid som feil. Mer viktig er det at klubben selvsagt har en plan for guttens utvikling som overgår det de fleste andre er i stand til å matche. Å tro noe annet, er å undervurdere den kompetansen de besitter.

Martin Ødegaard spilte fra start i landslagets returkamp mot Ungarn. Det endte ikke bra. Foto: VEGARD W. GRØTT, NTB SCANPIX

Det aller viktigste er kanskje likevel at å velge som han gjorde er å investere også over lang tid.Real Madrid er et «revehi». Det er alltid en utgang som gir deg trygghet. Skulle du mislykkes i å etablere deg i Real Madrid, er du fortsatt attraktiv for 90 prosent av alle klubber i verden. Det er den hyggelige delen av «darwinismen».

Så langt trenger imidlertid ikke Martin Ødegaard noen utgang.

Han har det aller meste han trenger for å ende opp som den beste utgaven av seg selv.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri: