I Sandslihallen gjør Ytrebygdas basketball-lag sine siste forberedelser før debutsesongen i Kvinneligaen.

Deres lovende generasjon med 17-18-åringer, som har mange aldersbestemte landskamper fordelt mellom seg, har nå tatt steget opp i de voksnes rekker. Der håper de å kunne like godt fra seg.

— Det blir en utfordring, men vi har jobbet hardt for å bli klare siden vi bestemte oss for å spille i Kvinneligaen i vår. Vi vet hva vi kommer til å møte, men vi er bedre enn noensinne, sier kaptein Tennaz Javid (21), som er én av kun tre spillere på laget som er over 18 år.

Roser talentutviklingen

Ytrebygda-jentene er det ferskeste tilskuddet i Kvinneligaen. Dermed er nå Bergen representert med hele fire lag i den syvlagsstore serien – altså over halvparten. Aldri før har så mange eliteserielag hatt tilholdssted mellom de syv fjell.

— Talentutviklingen i Bergen har vært veldig bra de siste årene, særlig på jentesiden. Hele Region Vest har vært flinke til å bygge et miljø, som gjør det mulig for klubber som Ytrebygda å ha egne lag i eliten, forklarer Ytrebygdas trener Gunnar Voigt Nesbø.

I en årrekke har det vært Gimle som har vært foregangsfigurer i bergensk kvinnebasket, men nå har de altså fått selskap fra Ulriken Eagles, Bergen Elite og Ytrebygda.

— Det viser at basketballen er stor i Bergen. Mange klubber jobber veldig godt på jentesiden, og er flinke til å gi muligheter til spillere som vil utfordre seg på høyere nivåer, sier Kristian Bye, leder i Gimle Basketballklubb.

— Jeg ser på det som positivt, legger han til.

— For få satsingsmiljøer

I Norges Basketballforbund er man ikke nødvendigvis like begeistret. Ligaansvarlig Eivind S. Jensen skulle gjerne sett at flere byer var representert i det nasjonale seriespillet.

De tre andre klubbene er enten fra Oslo eller Asker.

— Det er ikke ideelt, for å si det sånn. Det er et tegn på at det er for få satsingsmiljøer for basketball rundtom i Norge. Det jobber vi for å endre på, sier Jensen.

Han mener hovedårsaken er manglende rekruttering allerede i tidlig alder.

— I basket, som i de fleste andre idretter, utgjør dem som når toppen bare ti prosent av bredden. Skal vi klare å ha flere topplag trenger vi flere jenter underifra, det er for få jenter som kommer etter, sier han.

Egentlig har Kvinneligaen et tak på ti lag, men kun syv er påmeldt til seriespillet.

Mangler trenere

— Vi tror Trondheim vil være med neste sesong, og det ser ut til at Tromsø også har noe på gang. Da vil det plutselig se mer ut som en nasjonal serie, sier Jensen.

Ytrebygda-treneren synes det er trist at ikke flere byer er representert, men har forståelse for hvorfor.

— Utgiftene ved å ha et Kvinneliga-lag er store, i tillegg kreves det store miljøer å hente spillerne fra. De miljøene finnes ikke andre steder enn i Oslo og Bergen, sier Nesbø.

På herresiden har både Tromsø og Trondheim egne lag, men Stavanger og Kristiansand glimter også der med sitt fravær.

— Et stort problem er å ha nok trenere. Med et begrenset antall trenere er det også vanskelig å skape et godt konkurransemiljø. Selv i Bergen og Oslo ligger man helt på smertegrensen. Vi har ikke altfor mange her heller, sier Nesbø, som har trent den samme generasjonen med Ytrebygda-spillere seks-syv år.

- Fire lag er voldsomt

Selv om de mange lagene fra Bergen viser at det gror godt i byen, er Nesbø usikker på om det er til det beste for nivået.

— Med to lag hadde nok nivået økt betraktelig, men da breddeklubben Hop (som er utgangspunktet for Bergen Eliten journ.anm.) valgte å stille med et elitelag, så måtte vi også gjøre det. Alternativet hadde jo vært å miste hele laget vårt, sier Nesbø.

Gimle-leder Bye mener man bør ta en evaluering etter sesongen og finne ut av om fire elitelag i samme nedslagsfelt er til det beste for den sportslige utviklingen.

— Jeg synes det er positivt at et ungt lag som Ytrebygda ønsker å prøve seg, så gjenstår det å se om de klarer det. Fire lag er kanskje litt voldsomt, sier Bye, som er snar med å legge til:

— Men basketen er nede i en bølgedal, så alternativet hadde jo vært å ha fem lag i eliteserien.

Basketballsesongen starter med en åpningshelg i forskjellige haller i Bergen fredag til søndag.