SOTSJI (Aftenposten.no): — Det var rett og slett ingen høykvalitetskamp av meg. Jeg var rett og slett ikke god nok, sa Magnus Carlsen og virket både gretten og lei hele sjakkmesterskapet på den internasjonale pressekonferansen etter den fjerde kampen.

Se video fra Carlsens pressekonferanse over.

Ville ikke vise

Viswanathan Anand og Magnus Carlsen på vei til pressekonferansen onsdag. Foto: Dan P. Neegaard

Sjakkspiller, sjakkekspert og Dag og Tids sjakkspaltist Atle Grønn mener at den gretne holdningen var litt spill for galleriet.— Magnus ville ikke vise Anand at han denne remisen egentlig ikke var noen som helst katastrofe for ham, sier Grønn til Aftenposten.

Magnus Carlsen hadde i perioder initiativet i kampen, men til slutt var det ingen utvei. Det ble remis. Det var Magnus som startet dagen med hvit-fordel og åpning.

Dermed så står det 2-2 etter at de to er kommet en tredjedel ut i VM-kampen i Sotsji. Det er samme stillingen som etter fire kamper i Chennai for ett år siden. Den gang ble det spilt fire remis-partier før Magnus Carlsen vant.

Samme nivå som i fjor

Atle Grønn har fulgt VM-kampen fra sidelinjen her i Sotsji og han ser ikke at Carlsens muligheter til å stå som vinner til slutt er svekket selv om Carlsen selv mener at han har hatt to dårlige partier.

— Jeg legger rett og slett ikke for mye i dette. Nivået på sjakkspillet til Carlsen er ikke dårligere enn i India i fjor. Men der hadde han sin første gode kamp i kamp 4, sier Atle Grønn.

Magnus Carlsen selv er i hvert fall overbevist om at det er et forbedringspotensial.

— Jeg kan spille bedre enn dette, sa Carlsen som svarte så kort som mulig etter at det hele var over.

De to sjakkjempene fikk begge spørsmål om de synes at det er noen av de to som har et psykologisk overtak.

— Jeg vet ikke hvem av oss det skulle være, svarte de begge.

Bare ble borte

Etter den internasjonle pressekonferansen forsvant Carlsen umiddelbart fra sjakkarenaen. De to forrige spilledagene har han tatt seg tid til en prat med norske medier etter den internasjonale pressekonferansen. Det skjedde ikke onsdag kveld.

Torsdag er hviledag i Sotsji. Sist hviledag brukte Magnus Carlsen til å spille basketball og slappe av. Han har ingen planer om å endre stort på den taktikken.