Norge-Island 27-28

Før torsdagens Golden League-oppgjør mot Island hadde Stavanger-gutten satt inn hele 170 baller de 40 gangene han har ikledd seg den norske herrelandslagsdrakten.

Mot islendingene kom riktignok "bare" to til. Men vingens scoringsteft bærer uansett bud om noe riktig spennende.

Kan Bjørnsen høyne snittet en annen rogalending klarte å opparbeide seg gjennom 102 landskamper? Kjetil Strand, den hardtskytende backen som satte inn uvirkelige 19 mål i EM-kampen mot Island i 2006, har et snitt på 4,63 – godt foran Bjørnsens nevnte 4,19 og milevis foran tredjemann på listen over de som har spilt mer enn 40 landskamper.

Viktigst å slå landslagssjefen

— Christian Berge nummer tre med 3,98? Han er det viktig å slå, blunker Kristian Bjørnsen.

— Verre blir det å gjøre noe med Kjetil Strand. Han var unik, roser Norges førstevalg på høyrekanten.

I sin første landskamp i 2012 scoret Bjørnsen fire mål, i sin fjerde hele 10. Mens rekorden er imponerende 11 fulltreffere mot både Tyrkia og Polen.

Så rå var ikke den ferdig utdannede lærerpedagogen i torsdagens landskamp mot Island. I hele første omgang var han arbeidsløs ute på høyrekanten. Etter hvilen fikk han endelig noe å jobbe med. Da kom også de etterlengtede scoringene. Mens mannen som erstattet Bjørnsen de siste 14 minuttene, Tyskland-proffen Thomas Kristensen, bommet de gangene han fikk sjansen på blankt mål. Også i sluttsekundene, da han kunne sikret uavgjort mot laget Norge også møter i EM i Polen i januar.

— Vi er ikke flinke nok til å sette sjansene, var assisterende landslagssjef Glenn Solbergs forklaring på 27-28 i Nadderud Arena..

— I tillegg slurvet vi for mye slurv da vi ledet med tre og fire langt ut i 2. omgang.

Solberg var likevel ikke spesielt skuffet.

— Nei. Vi løser forsvarsarbeidet godt og spiller oss til mange sjanser. Det er udelt positivt.

11 mål mot Barcelona

Kristian Bjørnsen er enig.

— Vi bommer for mye, var 26-åringens umiddelbare forklaring på et surt ettmålstap.

Hva fremtiden bringer for hans del, kan han ikke si så mye om ennå. Men siddisen har satt seg nye mål siden han tok steget fra FyllingenBergen til de svenske mesterne IFK Kristianstad på høstparten i fjor. Der har han vært en gedigen suksess som oransjetrøyenes toppscorer.

Men enda mer fremtredende har Bjørnsen vært i Champions League denne høsten. IFK Kristianstad var spådd å bli et lett offer i gruppespillet. Til nå er spådommene gjort til skamme. IFK har nemlig vunnet to av seks kamper mot langt mer meritterte motstandere. Den ene bomben detonerte de mot selveste Rhein-Neckar Löwen. Seier 32-29, med fire mål signert vestlendingen.

– Det største jeg har opplevd på en håndballbane. Helt uvirkelig, medgir Bjørnsen. Det samme kunne han sagt etter den knepne tapet 32-34 borte mot Barcelona. Bjørnsen herjet vilt med sist sesongs Mesterliga-vinnere og ga seg ikke før 11 baller lå i motstandernettet.

Kan kjøpes fri fra kontrakt

Slikt blir lagt merke til i de største ligaene i Europa, og Bjørnsen øyner nå muligheten for å bli hyret av en betydelig større klubb enn IFK Kristianstad. Høyrekanten har en klausul i sin kontrakt som gir ham rett til å forlate IFK neste vår – selv om avtalen med svenskene gjelder ut 2016/17-sesongen. Etter det Bergens Tidende erfarer koster det en ny klubb mellom 100.000 og 200.000 kroner å kjøpe ut Bjørnsen ett år før tiden. Småpenger for klubber som vil opp og frem på den internasjonale arenaen.

— Tyskland er drømmen. Men også Danmark, Frankrike og Spania virker forlokkende. Min agent jobber med saken, bekrefter mannen med 42 mål på seks kamper i Champions League denne høsten.