Norge ser ut til å få bare åtte deltagere når VM starter i Beijing 22. august. Det blir i så fall tangering av bunnrekorden fra Paris 2003. Vanligvis stiller vi 14-15, mens det tre ganger har vært over 20. Troppens størrelse ser pussig nok ut til å ha lite med medaljefangsten å gjøre. Norge får stort sett én medalje – bortsett fra i 2001, 2003 og 2013. Da fikk vi ingen.

Arne Hole, sportsjournalist i Aftenposten. Foto: Magnus Knutsen Bjørke/Aftenposten

Andreas Thorkildsen har båret norsk friidrett det siste tiåret. Ingen andre har tatt medalje – når vi ser bort fra kappgjengeren Trond Nymark. Men er norsk friidretts største problem å holde folk skadefrie? Det kan se slik ut når vi presenterer listen over dem som kunne ha vært i VM. Fredrik Amundgård. Diskoskjempen på 2,10 har hatt så mange skadeproblemer at karrièren ser ut til å være over allerede.

Tonje Angelsen. Høydejenta har betennelse i foten og har gitt opp sesongen.

Ingvill Måkestad Bovim. Skadet seg på siste trening før OL i London. Ble deretter mamma, men har gjort flere forsøk på å komme tilbake – stadig avbrutt av nye skader, nå sist i leggen.

Eivind Henriksen. Sleggekaster som kastet 75,57 allerede for tre år siden – bare 43 centimeter fra årets VM-krav. Sliter for tiden med et vondt kne.

Filip Ingebrigtsen. Mellomste løperbror Ingebrigtsen lå an til å få sitt store gjennombrudd i år, men en ankelskade har tvunget ham til alternativ trening. Pappa Gjert påstår at skadefri hadde sønnen lett tatt VM-kravet på 3,36,20. Øyvind Strømmen Kjerpeset. Hekkeløperen som ble første nordmann under 50 blank fikk fjoråret ødelagt på grunn av betent sene under foten. Kom ikke i gang igjen før i februar og har ikke greid å få opp gammel fart.

Trine Mjåland. Løp 800 meter på 2.01,69 allerede i mai – bare 69/100 bak VM-kravet. Så fikk hun kyssesyken, og sesongen er spolert.

Sondre Nordstad Moen. Et av Norges største løpertalenter, med gull fra U23-EM på 10.000 meter, men har hatt fire år med motgang. Får det ikke til i år heller, trolig på grunn av overbelastning.

Jaysuma Saidy Ndure. Fikk kyssesyken i fjor og tror at den har gjort at han har hatt vondt i nyrene i år. Tynt treningsgrunnlag. VM ser ut til å glippe.

Margrethe Renstrøm. Skadet en sene under foten rett før lengdekonkurransen skulle begynne i London-OL. Lang og kronglete vei tilbake og har måttet bytte satsben. Tror på OL-deltagelse neste år.

Andreas Thorkildsen. Har droppet hele sesongen på grunn av hofteproblemer. Prøver å komme tilbake neste år etter flere mislykkede sesonger.

Vladimir Vukicevic. Satte norsk rekord med 13,55 i 2012 – bare 8/100 fra årets VM-krav. Mye trøbbel etter det, blant annet med skade under foten. Gjør siste VM-forsøk søndag.