Jarl Magnus Riiber er kun 17 år, men i Lahti lørdag viste han virkelig at han blir å regne med blant verdens ypperste kombinertløpere i årene fremover.

Det var imidlertid ikke Riibers sportslige prestasjoner som ble den største snakkisen etter rennet.

Jarl-Magnus Riiber var i tårer etter dramatikken på lagsprinten. Foto: Skjermdump, NRK

Riiber og Jan Schmid, Norges andrelag, ledet lagsprinten klart etter hopprennet, og holdt lenge unna for jagende Tyskland i langrennet.Det hele ble svært dramatisk da det skulle avgjøres inne på stadion, med Jarl-Magnus Riiber og tyskeren Johannes Rydzek i hovedrollene.

Rydzek og Riiber kom opp i en enorm fart på vei inn mot stadion, og da Rydzek prøvde å passere Riiber før oppløpet, hektet de i hverandres ski.

Kollisjonen ødela Norges vinnersjanser. Riiber mistet nemlig skien. Nordmannens fot traff også tyskerens hode.

Jarl Magnus Riiber måtte gå i mål på en ski, etter å ha mistet den andre i kollisjonen med Rydzek. Foto: AP

Det var derfor tyskeren pekte på hodet sitt da han krysset målstreken som vinner.Riiber gikk til slutt Norges andrelag inn til en tiendeplass. Et resultat som senere ble strøket av Det internasjonale skiforbundet (FIS), ifølge NTB.

Det var ikke kollisjonen som var årsaken til at Riiber ble disket. Det var snarere at 17-åringen gikk i mål på en ski som ble slått ned på, ifølge sportssjef for kombinertlandslaget Sverre Rotevatn.

Se kollisjon i videovinduet over.

Kjeftet på Riiber

Etter at tyskeren feiret med lagkameratene i målområdet, gikk han bort til den norske 17-åringen for å kjefte.

— Han peker på Riiber. Han er irritert og kjefter på Riiber. Han er fremme og markerer seg, sa NRK-kommentator Jann Post.

— Jeg vet ikke om tyskeren har så veldig mye å klage på, hvis ikke han ble presset ut igjen, sa hans kollega Torgeir Bjørn.

TV-kameraene fanget senere opp en Riiber i tårer. En tydelig knust 17-åring fikk trøst fra norske lagledere.

Tyskeren beklager

Riiber tror selv han hadde vunnet spurten mot Rydzek, dersom uhellet ikke hadde skjedd. Slik forklarer 17-åringen hendelsen:

Johannes Rudzek er en av kombinertsirkusets største stjerner, og han tok fire medaljer under Falun-VM. Her jubler han etter seieren i Lahti. Foto: REUTERS

– Det var en hard fight om den siste posisjonen inn mot mål. Vi satt begge i hockey, men så tok han det første skyvet — over skia mi. Dermed forsvant skia og bindingen falt av. Jeg var sjanseløsEtter at han mistet skien, ble Riiber et lett bytte for lagene som jagget bak. Frankrike ble nummer to, mens Håvard Klemetsen spurtet Norges førstelag, som også bestod av Magnus Krog, inn til en tredjeplass.

Rydzek beklaget senere å ha skjelt ut Riiber.

– Beklager! Det var dumt gjort av meg. Jeg håper ikke Jarl er sint på meg, sier en angrende Rydzek til VG.

Sportssjefen reagerer

Kombinertlandslagets sportssjef Sverre Rotevatn forstår at Rydzek var het i toppen i avslutningen, men reagerer likevel på tyskerens oppførsel.

REAGERER: Kombinertlandslagets sportssjef Sverre Rotevatn. Foto: NTB SCANPIX

— Først skjer uhellet når du hadde sin første mulighet til å være med å vinne et verdenscuprenn, og så skjeller verdensmesteren deg ut for noe som ikke bare var din feil. Jeg synes ikke det var bra oppførsel, sier Rotevatn til Aftenposten.- Jarl hadde ikke mer skyld i uhellet. Rydzek gikk bort foran alle TV-kameraene og skjelte ut en 17-åring. Det skal ikke en verdensmester gjøre. Det så ikke bra ut, sier Rotevatn, som setter pris på at Rydzek beklaget seg.

Dobbelt juniormester

Jarl Magnus Riiber viste uansett at han er et stortalent i Lahti lørdag. I Seefeld i januar kom 17-åringen på pallen for første gang.

Jarl Magnus Riiber (17) er et av verdens største kombinerttalenter. Foto: NTB scanpix

Han fulgte senere opp med å ta to gull i junior-VM i Almaty i februar.Riiber ble også kåret til Norges fjerde største talent innen vintersport i en Aftenposten-kåring i februar.