Norway Chess åpnet mandag kveld med lynsjakkturnering for å avgjøre oppsettet for hovedturneringen, som begynner tirsdag. Før lynsjakkturneringen stilte de ti deltakerne opp på møte med pressen:

— Det er bra for alle å åpne med lynsjakken i dag, både fordi det er litt moro, men mest av alt for å få litt oppvarming og en følelse av hvordan du står før hovedturneringen, sa Magnus Carlsen.

For ham har det litt ekstra å si å gjøre det bra på lynsjakken:

— I fjor gjorde jeg det ikke så bra i turneringen, og det begynte med lynsjakken.

Godt forberedt

Norway Chess er den fjerde i rekken. I fjorårets turnering havnet Carlsen på en skuffende sjuendeplass blant de ti som deltok. Arne Horvei i Team Carlsen sier til NTB at verdenseneren er han tent og motivert for å gjøre en ordentlig god turnering.

I forkant av Norway Chess har Carlsen vært på treningsleir og slappet av:

— Det har vært gode forberedelser, sier Horvei.

I forkant av turneringen har det fått mye oppmerksomhet at Carlsens VM-motstander, russiske Sergej Karjakin, trakk seg fra Norway Chess. Det er ikke sannsynlig at de to VM-motstanderne møtes før det store oppgjøret i november.

Nederlandske Anish Giri (th) er forberedt på å avsløre hva han tenker i løpet av Norway Chess, stikk i strid med praksis blant overtroiske sjakkspillere. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

I stedet for Karjakin har kinesiske Li Chao steppet inn på kort varsel, og ofret deler av sin egen bryllupsfeiring, dog med familiens samtykke, for å delta i Norway Chess.Sammen med den absolutte verdenseliten deltar også svenske Nils Grandelius som spilte seg til den siste deltakerplassen. Til tross for at han er ranket som nummer 112 i verden er han ikke redd i det hele tatt.

Skrifteboks

Alle spillerne skal møte hverandre i løpet av de neste to ukene. I løpet av turneringen vil de kunne ta seg små pustepauser i en oppstilt skrifteboks, der de foran kamera kan lette på sløret om hvordan det går, hva de planlegger med spillet sitt videre eller annet de måtte ønske å dele med publikum — uten at motspillerne får vite det.

Anish Giri fra Nederland fleipet med at konseptet er lite kompatibelt med sjakkspilleres tendens til å holde tankene sine for seg selv og å være lett overtroiske:

— Sjakkspillere er så forsiktige når de spiller: Når de skal på toalettet er de redde for å gå inn i feil avlukke, fordi det kan være et avlukke som medfører ulykke. bare tanken på å gå ut av et parti og inn i en skrifteboks og skulle si noe om, måtte gud forby, spillet sitt, det kunne være et dårlig trekk. Hvis en taper partiet etterpå vil man klandre seg selv i all evighet.

Giri tror likevel han vil gå i boksen:

— Jeg avslører så mye uansett, så jeg tror jeg er forberedt på å ta sjansen. (©NTB)