— Jeg er vokst opp her, så det blir spesielt å ta farvel med gamle Jordal Amfi, sier Mats Zuccarello som endelig skal få spille i hjembyen igjen.

Sist New York Rangers-spilleren hadde Jordal Amfi som hjemmebane var i 2009, men da spilte han ikke ett eneste sekund. Det var OL-kvalifisering med landslaget, men en ankelskade hindret ham i å spille kamper. Likevel satt han i fullt utstyr klar til å hoppe inn dersom kampene skulle ende i straffeslag.

Zucca fik Aftenpostens gullmedalje i fjor. Her kan du lese gullmedalje-intervjuet

I 2009 klarte Norge seg uten Zuccarello. Det ble spill i Vancouver året etter og der fikk New York Rangers for alvor opp øynene for nordmannen.

— Men når jeg sist spilte en hjemmekamp her kan jeg ikke huske. Som guttespiller, tenker jeg, funderer han. Da var han i Vålerenga, men skiftet så til Frisk Asker hvor han hadde Askerhallen som hjemmebane i fem sesonger.

OL-alvor igjen

Kommende lørdag og søndag er det to landskamper mot Østerrike. Neste helg er det OL-alvor igjen. Motstandere er Kasakhstan, Italia og Frankrike. Bare vinneren går videre til OL i Sør-Korea i 2018.

Slik så det ut da landslaget startet treningen på Jordal Amfi onsdag formiddag. Her er Mats Zuccarello sammen med keepertrener Per-Erik Alcén. Foto: Olav Olsen

De fem kampene er landslagets farvel til arenaen som ble bygget til Oslo-OL i 1952. Vålerenga skal spille sine hjemmekamper i ligaen der ut 2016. Deretter rives alt for å gjenoppstå i en helt ny form til seriestart i 2018 – om nå fremdriftsplanene holdes.

— Det er på tide. Mange har vokst opp her og har et godt forhold til Jordal, men de fleste skjønner at det er på tide å få en ordentlig hall. Jeg håper bare den blir bygget med de fasilitetene som trengs for en moderne storhall, mener Zuccarello.

OL-fiaskoen splitter idrettstoppene i Norge

Superrekke

Landslagets nye trener Petter Thoresen har satt Zuccarello i rekke sammen med sønnen Patrick Thoresen og Anders Bastiansen.

Patrick Thoresen (foran) og Mats Zuccarello skal sammen med Anders Bastiansen utgjøre Norges førsterekke i OL-kvalifiseringen. Foto: Olav Olsen

— Jeg prøvde dem sammen i treningskamper i Strömstad nylig, og det fungerte bra. Bastiansen er flink til å vinne dropper og vinne pucker. Han leser også spillet bra. De andre to kjenner hverandre bra fra før, forklarer Thoresen.

— Vi finner tonen. Patrick og jeg har spilt veldig bra sammen før. ”Basse” er en smart spiller. Det funker hittil, sier Zuccarello til Aftenposten.

Det er et toppet norsk landslag som skal sikre OL-billettene. Bare Alexander Bonsaksen, som er i opptrening etter en operasjon, mangler av dem Thoresen virkelig ville ha med. NHL-spiller Andreas Martinsen har de siste dagene befunnet seg i Colorado, men er med allerede i helgen mot Østerrike.

Slipper dyr forsikring

Normalt ville det kostet Norges Ishockeyforbund rundt 200 000 kroner å ha med Mats Zuccarello i OL-kampene. Det var det de måtte betale i forsikring for ham da han spilte VM i Moskva i mai.

Nå betales denne forsikringen av NHL selv. Det er en del av en avtale som er kommet i stand på grunn av World Cup som spilles i Toronto andre halvdel av september. Der skal Mats Zuccarello spille på Europas lag.

PS. Hockeyforbundet er lovet at tåken som lå over isen på onsdagens formiddagstrening ikke skal være noe problem når det nærmer seg kamper. Klager fra naboer på støyen fra ventilasjonsanlegget fører til at det har vært slått av om natten frem til nå.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor OL i Rio evalueres, astmamedisinbruken slaktes og Zlatan hylles. Og troen på Høgmo-opptur er sterk: