— Med Jon Masalin har vi nå 13 spillere med kontrakt neste år, forteller Joacim Jonsson.

Fredrikstads sportssjef understreker at han er fornøyd med dem han har med videre i Østfolds fotballstolthet, men vet at neste års spillerstall er tynn - veldig tynn. Det betyr at svensken har noen svært hektiske måneder foran seg.

— Vi skal hente inn syv eller åtte spillere før neste sesong starter, avslører Fredrikstads viktigste mann den kommende vinteren overfor Aftenposten.no.

Ønsker mer rutine

Jonsson har ingen ting imot å fortelle hva som nå venter Plankebyen. Rutine er et av nøkkelordene når spillerjakten starter.

— Vi har veldig mange unge spillere på laget (ti av spillerne som startet forrige kamp var under 28 år, i den foregående var alle elleve under 28, tre av dem sågar tenåringer, journ. anm.), og er ute etter en mer rutine, folk som kan være premissleverandører.

— Derfor håper vi å få med Hans Erik Ramberg videre. Han er ikke bare viktig på banen, men også utenfor, vi trenger de spillerne som kan bidra på flere områder. En annen midtbanespiller vi ønsker å forlenge med, er Khalifa Jabbie, som har vært stor de siste kampene. I tillegg til dem, ønsker vi også å få inn minst én midtbanespiller til, kanskje to.

Forsterker i alle ledd

Men det er ikke bare midt på banen Jonsson er på jakt. Også i de to andre lagdelene er det duket for flere nye fjes.

— Andreas Langgren har vært fantastisk i sine to siste kamper på backen, men får vi ikke forlenget med ham må vi ha en høyreback som går rett inn på laget. I tillegg vurderer vi om vi skal hente inn en rutinert forsvarer, mest for å sikre tryggheten i det bakre leddet.

På topp har man forsont seg med at Celso Borges vil forsvinne når kontrakten går ut ved nyttår, mens James Keenes lånekontrakt utgår når sesongen er over. Dermed er man også på spissjakt i Fredrikstad.

— Vi skal ha to nye spisser til neste år, slår Joacim Jonsson fast, vel vitende om at målgarantister ikke vokser på trær.

— Den ene skal gå rett inn på laget, den andre skal være ung, men med potensial til å slå igjennom.

Midler til rådighet

Hva FFK har til rådighet i sin offensive spillerjakt vil ikke sportssjefen avsløre, men det er ikke bare er kontraktløse spillere man er på jakt etter.

— Vi kan ikke gå rundt i evinnelig tid gå rundt og tro at vi skal leve på Bosman-spillere. I noen tilfeller er det veldig gode spillere som er i en slik situasjon, og dem blir det rift om, men andre ganger er det helt andre årsaker som ligger til grunn for at de står uten kontrakt.

— Heldigvis har vi nå fått en sunn og bærekraftig økonomi i Fredrikstad. Vi styrer mot overskudd i 2011, både som følge av salget av Gamboa og Piiroja, og det kommer også inn penger som følge av Adian Gashis suksess i Sverige.

Pengene som kommer godt med når stallen skal forsterkes, understreker Jonsson.

— Noe av det vi har fått inn på spillersalg skal reinvesteres, i tillegg håper vi å få med oss investorer når vi skal ut på spillerjakten vår.

— Det betyr at vi har litt å handle for, og det skal vi benytte oss av, selv om det kanskje ikke er nok til å kjøpe inn mer enn to spillere - maksimalt tre.

- Urealistisk med topp seks

Noen gambling med FFK-finansene vil det altså ikke bli snakk om, og noen planer om å skulle gjenskape 2008-sesongen har man ikke.

— Det første vi må gjøre nå, er å berge kontrakten. Deretter skal vi bygge stein på stein, og ikke være for ambisiøse, ei heller sette økonomien eller klubben i fare.

— Målet i 2012 er å bli bedre enn vi har vært i år. Å bli et topp seks-lag har vi foreløpig ikke økonomi til, understreker den nøkterne svensken overfor Aftenposten.no.