Med 83 kilometer igjen gikk det galt for Uno-Xs sammenlagthåp Træen på årets første etappe. TV-bildene viste ikke selve hendelsen, men det var åpenbart at Træen var i smerter.

– Akkurat der og da tenkte jeg «satan i helvete det gjorde vondt», svarer Træen på spørsmål fra norsk presse om han fryktet for å bryte da det skjedde.

– Det ble litt bedre til slutt, men det var ikke veldig bra, sier den norske 27-åringen om hvordan det var å sykle resten av etappen.

Han ble kjørt til legebussen i Bilbao like etter målgang. Da han kom ut var han ordknapp i møte med VG og NRK.

– Ingen kommentar, sa 27-åringen gang på gang.

– Kan du ikke si om det er brudd eller ikke?

– Jeg har fått beskjed av pressesjefen min om å ikke si noe. Vi drar på hotellet, tar en prat og sender ut en pressemelding, sier Træen til VG.

Lege: – Trolig lite brudd

Senere kom den franske Tour de France-legen Florence Pommery ut av legebussen. Hun var inne i bussen sammen med Træen kort tid tidligere.

– Vi fikk ikke hundre prosent sikkert svar her inne. Vi kan se at det er blodutredning der. Det indikerer ofte et veldig, veldig lite brudd, men det er ikke sikkert. Han vet ikke helt hva han skal gjøre. De skal ta en prat og kjenne litt på det, sier legen til VGs journalist i Spania.

Etter at opplysningene ble publisert, sendte Uno-X ut en kort uttalelse til norsk og internasjonal presse:

«Torstein har et lite brudd i albuen. Vi bestemmer oss for om han fortsetter i morgen. Det avhenger av smerte og evne til å kontrollere sykkelen».

Klokken 21 lørdag kveld ble det deretter sendt ut en uttalelse fra Uno-X sin egen lege, Rory Nolan:

«Alle ben (i albuen, red. anm.) er der de skal være, og med ernæringsmessig og osteopatisk støtte under løpet, har benet gode muligheter for å bli bra kjapt. De neste dagene vil være ubehagelige for Torstein, men hvis vi håndterer det og han er trygg på sykkelen, så er jeg trygg på at han vil bli bedre etter hvert som løpet fortsetter».

– Hvordan er humøret ditt nå? spurte VG Træen før legesjekken.

– Jeg får ikke gjort noe med det, så det er helt fint det, svarte klatreren.

Torstein Træen etter målgang. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Han syklet i mål, 4 minutter og 59 sekunder bak etappevinner Adam Yates.

Uno X-håpet sier til et samlet nordisk pressekorps at han selv ikke vet hva som skjedde.

Et eventuelt brudd for Træen kan altså bety at han må bryte Tour de France etter én av 21 etapper.

– Dette var synd for Træen. Han kom ut av oppkjøringsrittet før Tour de France med en sterk 8. plass. Han er en rytter som – om alt hadde gått som man hadde håpet – kunne vært en topp ti, topp 15 kandidat. Å få en sånn start er det verst tenkelige, slo sa Thor Hushovd på TV 2s sending etter velten.

Træen ble operert for kreft i fjor, men har hatt en strålende sesong i år: Åttendeplassen i Dauphiné i juni vekket oppsikt og fortalte om en norsk klatrer i kjempeform før Tour de France.

PS! En av forhåndskandidatene til å kapre topplassering sammenlagt var Enric Mas som måtte bryte etter velt med 20 kilometer igjen av etappen.