– Jeg hadde ikke sagt det høyt ennå, nesten bare til familien min. Så å få det spørsmålet på NRK var egentlig helt grusomt. Det var litt sjokk. Men jeg måtte bare stå i det, sier Farstad til VG fredag.

Farstad jobbet som ekspert for NRK torsdag kveld i forbindelse med VM i Calgary, hvor Norge tok to bronser på åpningsdagen. Der la hun opp på direkten – det kunne nesten minne litt om da Kjetil André Aamodt la opp som alpinist på Idrettsgallaen i 2007.

– Jeg tok egentlig valget i starten av november etter NM i oktober. Det er et vanskelig valg, jeg så for meg å satse til 30-årene, sier Farstad.

Hun har EM-bronse fra lagsprint i 2022. I samme mesterskap ble hun nummer 17 på 1000 meter. Trønderen har også blitt kjent som influenser i sosiale medier.

Sammen med broren Odin, som også legger opp som skøyteløper, har de startet klesmerket «Caspara» som har gått over forventning. Det er det duoen nå skal satse på.

– Jeg har fått så mange meldinger etter i går. Odin og jeg har vært gode venner med alle i Skøyte-Norge, det er som en stor familie hvor vi har vært med siden v var 10 år. Jeg tror folk synes det er rart vi ikke skal være med mer, sier Farstad og legger til:

– Folk synes det er trist, men de viser også forståelse.

Odin Farstad

Tidligere skøyteløper og bror til Ane Farstad.

De tøffe økonomiske kårene i skøyter er en del av årsaken til at søsknene startet klesbedriften – og at de nå legger opp.

– Det kom til et punkt hvor vi måtte velge mellom å satse skøyter eller på bedriften vår. Det er vanskelig å drive toppidrett og skøyter. Det er vanskelig å få noe dekket og få tak i sponsorer. Egenandelene er høye, og man går ofte i minus, sier Farstad.

Hun understreker at hun nå er klar for nye eventyrer og jobben som TV-ekspert på skøyter ga mersmak.

– Det var et valg ingen av oss var forberedt på. Men vi har merket at det er overraskende mange likheter mellom å drive bedrift og toppidrett. Vi må hele tiden utfordre oss og det er samme mentalitet som gjelder som i skøyteløp, sier Farstad.