– Det blir veldig spennende, noe helt nytt. Jeg kommer til å lære masse, sier Andreassen til VG.

Stortalentet får debuten i verdenscupen i Trondheim på fredagens sprint og lørdagens 20 km med skibytte.

Skiathlon har hun aldri gått på snø før – kun en gang på rulleski.

– Det gleder jeg veldig til. Jeg vil si jeg er en allrounder som behersker det meste. Jeg føler meg hakket sterkere i klassisk, sier Andreassen.

Programmet i Trondheim:

Fredag 15. desember:

  • Sprint fri, prolog kl. 10

  • Sprint fri, utslagsrunder kl. 12.30

Lørdag 16. desember:

  • 20 km med skibytte kvinner, kl. 11.10

  • 20 km med skibytte herrer, kl. 13.15

Søndag 15. desember:

  • 10 km klassisk herrer, kl. 11

  • 10 km klassisk kvinner, kl. 13.15

Rennene sendes på NRK.

Halvveis i løpet går man fra klassisk til skøyting. Skiathlon gås sjeldent i verdenscup, men i mesterskap har det vært flere tilfeller hvor taktiske valg rundt skibyttet har fått stor påvirkning på løpet.

Nordstrand-kvinnen tar grep i forberedelsene:

– Jeg skal faktisk øve litt på skibytte i dag. Jeg har gått skiathlon på rulleski og kjent litt på den følelsen å bytte stilart. Jeg følte ikke at det var noe sjokk, men det er litt uvant å gå fra klassisk til skøyting.

Sist vinter tok hun tre gull i junior-VM som 17-åring. NRK-ekspertene Therese Johaug og Fredrik Aukland mente hun burde fått sjansen i verdenscupen allerede sist sesong. Nå innfris deres ønske.

Sjekke denne tabben:

– Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det. Jeg tar muligheten når jeg får den, men jeg har ikke lengtet etter det. Jeg er ung og har mange muligheter i fremtiden. Men det er veldig stas å bli tatt ut nå, sier Andreassen.

– Jeg tror det blir mye likt som jeg er vant til, men også litt annerledes med de store stjernene. Jeg er spent på hvordan feltet er, om de gjør noe annerledes.

Hun holdt på å ta NM-medalje sist vinter mot seniorene på 5 kilometer.

– Jeg kommer til å gjøre som jeg pleier: Gå mitt beste og se hva det holder til. Det er bare vanlige skirenn, selv om det ikke er helt som jeg er vant til.

FJERDEPLASS: Juniorverdensmester Milla Grosberghaugen Andreassen ble nummer fire på 5 km på ski-NM sist vinter. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Landslagstrener Sjur Ole Svarstad er «veldig opptatt av å ikke legge for mye press» på Andreassen.

– Hun må ta dette som læring, så håper jeg hun får noen positive opplevelser i sin verdenscup-debut, sier Svarstad.

– Det er definitivt en spennende utøver som viste både i fjor og i år at hun holder et høyt nivå. Hun fortjener sjansen.

Han tror det blir fin læring for å se hvordan nivået i verdenstoppen er.

– Det ekstra artige med Milla, er at hun er kvalifisert til både sprint og 20 kilometer. Hun er en allrounder. Det er en fordel i moderne langrenn, med tanke på tourer og verdenscupen sammenlagt, at man kan mestre så ulike løpere.

– Det er en moderne type utøver som kan være med på mange ulike øvelser i fremtiden.