Det er 10 måneder til Paralympics. Pararoeren må kaste om på planene i starten av oppkjøringen til karrierehøydepunktet i Paris kommende sommer.

– Jeg hektet fast foten i noe under et bord, forklarer hun. Sist lørdag ble det konstatert et brudd i hælen. Foten ble gipset.

– Jeg satt på legevakten og tenkte: Det er vanskelig å synes på seg selv når verden er som den er nå, sier 34-åringen.

Nå vil hun donere gipsen med alle autografene til søndagens TV-aksjon til inntekt for Redd Barna.

– Det er helt forferdelig å følge med på å alle de menneskelige lidelsene som er rundt om i verden nå. Jeg får så vondt av hvor mange barn som rammes. Det er hjerteskjærende, sier Birgit Skarstein.

– Gjennom å støtte TV-aksjonen kan vi hjelpe litt, sier hun.

Redd Barnas TV-aksjon i NRK går til barn som er rammet av krig og konflikter. Målet er å gi 100.000 barn mulighet til å leke, lære og leve i fred.

– Jeg har ikke hatt gips på veldig mange år, men husker at det var gøy å få signaturer på gipsen. Det slo meg at jeg mange folk med morsomme autografer, sier hun og reklamerer med navnetrekk fra alt fra idrettspresident Zaineb Al-Samarai, via Fritz Aanes, Olaf Tufte, Frank Løke, Truls Svendsen og Katrine Moholt til den gamle OL-helten Johann Olav Koss.

KJÆRESTE SIGNATUR: Martin Ødegaard og Helene Spilling signerer gipsen til Birgit Skarstein. Foto: PRIVAT

– Det blir spennende å se om noen vil ha den. Om ikke annet er det aller første felles signatur for Helene og Martin, smiler Birgit Skarstein.

Spilling er i tillegg Skarsteins samboer på Majorstua i Oslo. Hun er lørdag igjen på parketten i TV 2s «Skal vi danse», mens Martin Ødegaard er dratt tilbake til England etter tapet for Spania søndag. Lørdag møter Arsenal nabo Chelsea i London-derby på Stamford Bridge.

Også artisten Sondre Justad har signert gipsen:

MUSIKALSK AUTOGRAF: Sondre Justad og Skarstein. Foto: PRIVAT

Birgit Skarstein vant i september sitt sjette VM-gull i roing. Nå er målet å gjenta paralympicstriumfen fra Tokyo i 2021.

– Det er ikke gunstig ikke å kunne ro i to av de ti månedene frem til Paralympics. Alle kraft jeg genererer med overkroppen går gjennom hælene og inn i fotbrettet, sier hun.

Sammen med trenere og Olympiatoppen har hun lagt om treningen til mer sykkel, svømming, staking og styrketrening.

– Vi har bygd om treningsplanen med de alternativene som gjør at jeg taper minst mulig. Men kanskje heller kan hente noe. Det hjelper ingen ting å være sur. Jeg prøver ikke å bruke noe tid på å irritere meg over det som har skjedd, forklarer hun.

MED ETT BEN: Birgit Skarstein har fått bygd om romaskinen slik at hun kan ro med ett ben. Landslagets sportsjef Daniel Berge og trener Johan Lidberg følger med. Foto: Norges Roforbund