Roger Finjord sa tirdag takk for seg som sjef for kvinnelandslaget. Han hadde ikke lenger støtte fra spillerne, som i en uttalelse sa at «vi må være så ærlige å si at vi som lag ikke har hatt den utviklingen vi har forutsetninger til».

Finjord selv sa at han «etter hvert ikke har hatt den nødvendige tillit fra deler av spillergruppen».

Gnisningene mellom ledelsen og spillerne er ikke noe nytt. Aftenposten vet at allerede da finnmarkingen ble ansatt var det mange i spillergruppen som mente at Even Pelleruds assistent gjennom tre år ikke var den rette til å løfte laget til et nytt nivå.

I kvinnefotballen ber man nå om en grundig ansettelsesprosess hvor mange kandidater vurderes.

BAKGRUNN:

Pengemangelen

Det er imidlertid ikke bare i landslagstroppen det er misnøye. Hovedutfordringen synes også klar når man snakker med ulike aktører i norsk kvinnefotball: Klubbøkonomien må forbedres kraftig. Rammevilkårene er ikke gode nok til at det blir nok kvalitet på trening, restitusjon og hvile.

Avtroppende LSK-trener, Monica Knudsen slo i forrige uke alarm og sa til VG at der Norge før var en A-nasjon hadde man nå akseptert å være en B-nasjon, og uten grep ville man snart være en C-nasjon.

— Vi må få bakt inn mer kvalitet i hverdagen til spillerne, hvis ikke er det vanskelig å konkurrere internasjonalt, sa hun til Aftenposten i går, samtidig som hun innrømmet at jobben som landslagssjef frister veldig.

At hun gir seg som LSK-trener fordi rammene og arbeidsvilkårene ikke oppleves gode nok kalte Lise Klaveness for «en fallitterklæring for norsk fotball».

Det spares og kuttes mange steder i norsk fotball, men det finnes også penger. TV-avtalen for herrefotballen har en ramme på 2,4 milliarder kroner de seks neste årene.

Serieforeningen for kvinnefotball er nå i forhandlinger med Norges Fotballforbund om økte overføringer. Klubbene får i 2016 i underkant av 23 millioner kroner fra forbundet, de forventer en betydelig økning for neste år.

Satsingsområde

Handlingsplanen for 2016–2019 sier at Norge skal kvalifisere seg for OL, EM og VM i perioden, og ta medalje i ett av mesterskapene. Det ble bom i første forsøk, Norge endte sist da fire lag spilte om den siste europeiske OL-plassen.

Medaljesjansen er naturlig nok størst i neste års EM, men akkurat nå er Tyskland, Frankrike og Sverige større favoritter, mens England og Nederland ser ut som like gode kandidater som Norge

I den samme handlingsplanen er jenter ett av tre satsingsområder sammen med kvalitetsklubb og spillerutvikling . Det står at fotballfamilien skal samles til et krafttak for jentefotballen , for det handler på mange måter om troverdigheten til Norges største barne— og ungdomsorganisasjon .

Har du lest disse om norsk kvinnefotball?