SOGNDAL — LILLESTRØM 1-0:

FOSSHAUGANE CAMPUS (bt.no): Det så ut til å ebbe ut med 0-0, men da sekunder gjensto bestemte Malick Mane seg. Han tråklet seg gjennom Lillestrøms forsvar og sendte 1-0 inn bak Sead Ramovic. Dermed ble det en fantastisk kveld for Sogndal, i og med at Fredrikstad og Sandnes Ulf tapte.

- Nå er jeg glad. Denne seieren var veldig viktig for oss, med tanke på å bli i eliteserien, sier Mane med et smil.

Med dempet røst svarte han på spørsmålene fra pressen etter kampen.

- Jeg tror dette var det viktigste målet jeg har scoret, ja, sier angriperen fra Senegal.

Glad trener Olsson

— Vi hadde bortekampen der vi tapte helt på slutten friskt i minne. Så kommer Malick og gjør denne fantastiske prestasjonen. Veldig kult for ham. Han har vært så nær så mange ganger, så han har virkelig fortjent å få dette målet, sier Sogndal-trener Jonas Olsson.

- Egentlig var det ingen bra kamp av oss, men innsatsen er god og vi forsvarer oss bra, sier Olsson.

I sluttminuttene gikk alt Sogndals vei. Samtidig som de sikret seg seieren, glapp poengene for rivalene i bunnstriden. Olsson vil langt fra ta noe for gitt ennå.

— Alle kan slå alle, så det er viktig at vi beholder føttene på jorden. Hadde vi tapt her, ville det vært krise, nå vant vi i stedet. Vi har syv poeng på de tre siste, og må bare fortsette å vinne våre kamper.

Dårlig start

Men de hvite og svarte fikk ingen god start på kampen da midtbaneterrier Henrik Furebotn måtte gå av banen med en smell etter få minutter. I det syvende minutt spilte gjestene seg til en enorm sjanse. Mathis Bolly fløt enkelt forbi hjemmelagets venstreside og la inn til Erling Knudtzon siom avsluttet, men Per Egil Flo sto på streken og fikk ryddet unna.

Lillestrøm fortsatte å være det styrende laget, mens vertene virket å savne Furebotn sentralt. Pasningsfeil var det mange av, og flere ganger fikk de rødkledde gjestene spille seg til nesten-muligheter.

Halvveis i førsteomgang kom det første som minnet om en Sogndal-sjanse, da innbytter Ruben Holsæter fant Malick Mane seks meter foran mål. Mane brukte imidlertid litt for lang tid med ballen, og Lillestrøm klarerte til hjørnespark.

Nesten for Helstad

Palmi Palmason fikk den neste brukbare sjansen etter en halvtime. Han klinket til på halv volley fra 17 meter, hardt, men litt for høyt.

En meget spesiell situasjon oppsto i det 40. minutt da en takling fra Ørjan Hopen sendte Thorstein Helstad helt alene gjennom. Sogndal-spillerne stoppet opp fordi assistentdommeren holdt flagget oppe, mens dommer Per Ivar Staberg korrekt lot spillet gå. Helstad virket også å tro at det var avblåst og så ut til å bry seg lite om at ballen gikk i tverrligger og ut.

Like etter var det tid for den første skikelige hjemmemuligheten da Ricardo Santos mottok et langt oppspill, tok seg forbi oppasseren sin og kom alene med keeper Sead Ramovic, men avslutningen fra Santos var svak og gikk til side for mål.

Mer spenning enn kvalitet

Etter pause var en Ørjan Hopen-suser det første høydepunktet. Sogndølen fikk godt treff på et frispark fra rundt 30 meter, men ballen føk utenfor mål.

I det 52. minutt forærte Per Egil Flo Lillestrøms Palmason en stor sjanse. Kenneth Udjus, som for øvrig blir LSK-spiller 1. januar 2013, hadde god kontroll på skuddet fra islendingen.

Nærmere kom gjestene etter 67 minutter, da et hjørnespark endte hos Frode Kippe som headet fra et par meters hold. Hopen reddet på streken, og Udjus fikk nevene på ballen. Bare sekunder senere var Santos nær ved å lure Ramovic i den andre enden av banen, men det ble med nesten for brasilianeren.

Kippe ble med i angrep etter 72 minutter, og skjøt brukbart langs bakken, men til side for mål. Tre minutter senere vendte Ulrik Flo opp på seksten meter og banket til, uten at Ramovic lot seg overliste.

Først da Mane dro seg fri helt på slutten, måtte målvakten gi tapt. Sogndal-spissens mål var det siste som skjedde før dommeren blåste av.