Henning Berg om Stabæk-krisen: – Vi må vinne de to siste kampene

Stabæk styrer mot 1. divisjon etter nok et nederlag.

Publisert:
  • Odd Inge Aas
Denne artikkelen er over ett år gammel

Stabæk-Kristiansund 0–1

NADDERUD: «Dette er en være eller ikke være-kamp for Stabæk. Vi krever 100 prosent av de der ute. Da er det veldig viktig at vi gir hundre prosent her!»

Det var tre minutter til kampstart. Meldingen fra forsangeren i Stabæk Support var ikke til å ta feil av.

I Bærum blinker varsellampene intenst. «Det er vi som er STB», kom taktfast i retur.

Til tross for mange store sjanser var ikke det nok mot et Kristiansund-lag i usedvanlig godt høstslag.

Da ballen ved en tilfeldighet havnet hos Aliou Coly ti minutter før full tid ble en tung Stabæk-høst enda tyngre.

Med to Stabæk-kamper er det to poeng opp til Lillestrøm på kvalikplassen og fire poeng opp til Start som er på sikker plass.

Henning Berg (t.h.) hilser på Kristiansund-trener Christian Mikkelsen før kampen hvor Stabæk trengte tre poeng. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Sørlendingene kan rykke fra med seier mot Sandefjord søndag, mens Lillestrøm møter nedrykksrival Bodø/Glimt mandag.

– Vi må vinne de to siste kampene. Jeg blir veldig overrasket hvis det holder med én seier, sier Stabæk-trener Henning Berg til Aftenposten.

Han var frustrert etter nok et nederlag.

– Det er surt og kjipt for spillerne, som gjorde mye bra i dag, hadde god innstilling, innsats og fokus. Vi hadde mange sjanser og kunne scoret flere mål, men dessverre gjorde vi ikke det, sier Stabæk-sjefen.

Les også

Seerstorm etter nye problemer med TV 2 Sumo under storkamp: – Vi er fryktelig lei oss

Tobias Børkeeiet fløy høyt mot Kristiansund. Det samme kan man ikke si om Stabæk denne sesongen. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Berg-effekten som aldri kom

Siden den elleville divisjonsklatringen tidlig på 90-tallet ble kronet med opprykk til eliteserien i 1994, har Stabæk bare vært ned på nivå to ganger.

Det har riktignok sett mørkt ut noen ganger, senest for to år siden. Da ble bæringene reddet av to sene scoringer mot Jerv.

Sesongen 2018 har imidlertid vært en eneste lang motbakke for de blåblå.

Da populære Toni Ordinas fikk beskjed om å trekke seg som hovedtrener etter 14 serierunder, hadde laget bare vunnet to og spilt fem uavgjorte.

Etter at Jan Peder Jalland hadde sikret tre poeng mot Haugesund i kampen han fikk som midlertidig sjef, ble Henning Berg ansatt med forventninger om at bæringene skulle klatre fra den utsatte kvalikplassen tredje sist på tabellen.

I Bærum er det imidlertid ingen som har sett noe til Berg-effekten. De 13 kampene han har ledet laget har gitt to seire og fem uavgjorte. Hvis neste kamp mot Odd ender med tap har han akkurat samme uttelling som Ordinas.

– Det er små marginer, men det er en grunn til at vi er i denne situasjonen. I alle de fem siste kampene har vi vært i posisjon til å vinne. Ingen kunne sagt at det var et ran. Da ville vi vært i en helt annen posisjon, sier Berg.

Les også

«Jeg lever fortsatt med skyldfølelse etter nedrykket»

Gode Stabæk-muligheter

Det hardt pressede hjemmelaget kunne fått en marerittstart da Kristiansunds Sondre Sørli ble spilt alene gjennom allerede etter fire minutter. Heldigvis for bæringene trillet ballen like utenfor.

23-åringen kom i en nesten tilsvarende situasjon en drøy halvtime senere. Da prøvde han å lobbe ballen over Marcus Sandberg, men traff bare brystkassen til den svenske målvakten.

Mellom de to store Sørli-sjansene hadde Stabæk skapt flere gode muligheter. Først da en fremragende pasning fra Tobias Bjørkeeiet fant Franck Boli i bakrom etter 16 minutter. Han tok ballen ned på brystet inne i KBK-feltet, men klarte ikke få god nok kontroll på den.

Den neste muligheten kom på merkelig vis. Kristiansund-forsvaret må ha duppet av da keeper Sandberg sendte en klarering så langt han kunne. Plutselig var Boli og Ohi Omoijuanfo begge fri. Det var sistnevnte som avsluttet, men fra veldig god posisjon satte storscoreren fra de foregående sesongene ballen utenfor.

Da klokken var i ferd med å bikke 30 minutter var det årets storscorer Boli som fikk muligheten fra nesten samme sted, men denne gangen ble skuddet blokkert av en oppofrende Dan Peter Ulvestad.

Les også

«Jeg lever fortsatt med skyldfølelse etter nedrykket»

Franck Boli har hamret inn mål for Stabæk denne sesongen. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Enda større sjanser

Stabæk var avhengig av scoring, og den første gode muligheten etter pause var det Moussa Njie som fikk. Venstrekanten driblet seg til nok plass så han fikk avsluttet, men dessverre for Holmlia-gutten gikk ballen like utenfor.

Liridon Kalludra traff oversiden av tverrliggeren da han var frempå for gjestene, mens Omoijuanfo trillet ballen rett på keeper da han avsluttet et kvarter ut i omgangen.

Kristiansund-stopper Ulvestad var heldig med blokkeringen i første omgang, men holdt på å kløne det skikkelig til da han skulle stoppe et Jeppe Moe-innlegg etter 68 minutter. Forsvareren slapp med skrekken da ballen snek seg over mål.

Åtte minutter senere var det nesten utrolig at hjemmelaget ikke scoret. Nok en gang var det Moe som la inn fra venstre, men denne gangen havnet innlegget like bak Boli.

Ikke lenge etter scoret Kristiansund. Stabæk må kanskje slå både Odd og Strømsgodset for at håpet fortsatt skal leve.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Eliteserien
  2. Stabæk Fotball